Opgepast! Daar is zwarte zaterdag!

Zomervakantie, dat betekent warme dagen, cocktails, barbecues en… de gevreesde zwarte zaterdagen. Dit jaar zijn er niet 1 of 2 maar maar liefst 3 zwarte zaterdagen. Vanwege de drukte op de vliegvelden en weer aangewakkerde reislust na de corona jaren is het dus ook op de snelwegen drukker dan ooit.


Tijdens de zomermaanden neemt de verkeersdrukte door de week wat af door het wegvallende schoolverkeer, maar in het weekend neemt de drukte exponentieel toe doordat heel wat mensen op vakantie vertrekken. De drukste weekenden zijn 29 juli en 5 & 12 augustus.

Zwarte zaterdag?

Wie in de zomer naar het warme Zuiden trekt, heeft ongetwijfeld al gehoord van zwarte zaterdag. De term is overgevlogen uit Frankrijk en wordt in Europa gebruikt om extreme verkeersdrukte aan te duiden. Buurland Frankrijk is al jarenlang een van de populairste vakantiebestemmingen van de Belgen. Ook onze noorderburen trekken tijdens de zomermaanden massaal naar Frankrijk. Bovendien is Frankrijk een doortochtland voor de vakantiegangers die naar Italië en Spanje trekken. Al dat vakantieverkeer zorgt ervoor dat het in het weekend druk is op de Franse wegen. Die drukte bereikt zijn hoogtepunt jaarlijks tijdens het eerste weekend van augustus, wanneer heel wat Noord-Fransen op vakantie vertrekken. Dit jaar worden 30 juli en 6 augustus de drukste dag op de baan met honderden kilometers file richting Zuid-Frankrijk en Zuid-Europa. Oorspronkelijk verwijst de term zwarte zaterdag naar een zwaar verkeersongeval in 1982 in Frankrijk. Op 31 juli 1982, een erg druk weekend door het vakantieverkeer, crashte een bus met kinderen op verschillende auto’s. Bij die crash kwamen 53 mensen om het leven, waarvan het merendeel kinderen. Sindsdien wordt een zaterdag als zwart omschreven als er zware verkeersdrukte of zware verkeerschaos heerst door ongevallen of slechte weersomstandigheden.


Waar schuif je aan?

De zwaarste files staan in Frankrijk rond Parijs en op de beruchte Autoroute du soleil. De Autoroute du soleil, officieel A6 en A7 genaamd, loopt van Parijs naar het Zuiden: eerst tot in Lyon en dan verder tot in Marseille. Ook de A9, de snelweg naar Spanje, moet tijdens de zomerweekends enorm veel verkeer slikken. Zwarte zaterdag is typerend voor Frankrijk, maar ook in andere landen wordt de term meer en meer gebruikt om aan te duiden dat het extreem druk is in het verkeer. Wie via Duitsland naar Oostenrijk of de Scandinavische landen trekt, houdt er ook best rekening mee dat het op een zaterdag erg druk kan zijn op de snelwegen. In het Noorden kom je de meeste verkeersdrukte tegen rond Hamburg en vanuit Hamburg verder naar het Noorden. In het Zuiden is het erg druk richting München en vanuit München naar Salzburg in Oostenrijk. In België staan er bij mooi weer elk weekend files vanuit Brussel richting de kust. De zwaarste files staan in de zomerperiode echter rond Antwerpen. Tijdens de zomermaanden trekken heel wat Nederlandse toeristen via Antwerpen naar hun zuiderse vakantiebestemming. De E19 van Breda naar Antwerpen, de E34 van Eindhoven naar Antwerpen en de Antwerpse ring zijn dan snel verzadigd. Ook op de E411 richting Luxemburg is het erg druk in de zomer. Luxemburg is een geliefd doortochtland doordat de brandstofprijzen daar een stuk lager liggen. Nederlanders trekken daarom door België richting Luxemburg om daar te tanken en dan verder te reizen naar Frankrijk.


Hoe omzeil je zwarte zaterdag?

De beste tip die we kunnen geven: vertrek niet op een zaterdag. Dat is echter niet altijd mogelijk, doordat in Frankrijk en Spanje vakantiehuisjes vaak van zaterdag tot zaterdag verhuurd worden. In dat geval raden we aan een dag eerder te vertrekken en een extra overnachting in te plannen, zodat je de knelpunten in het verkeer al voorbij bent. Ook door ’s nachts te rijden kan je heel wat verkeersproblemen ontwijken. Als een extra dag vakantie of ’s nachts rijden niet mogelijk is, probeer dan de piekuren in het verkeer te vermijden door later op de dag te vertrekken. In Frankrijk en Duitsland is het vooral tussen 9 uur en 15 uur extreem druk op de baan. Door pas later te vertrekken, kom je aan op de knelpunten op het moment dat de files zich al aan het oplossen zijn.

In Frankrijk zorgen de tolpunten op de snelweg voor extra drukte. Om die te vermijden, kan je van de autostrade afgaan en een alternatieve route zoeken. In Frankrijk worden zulke alternatieve routes aangeduid op gele borden als bis of itinéraire bis. Die alternatieven zijn langer dan de route over de snelweg, maar ze zijn vaak wel (grotendeels) vrij van files.

Toch in de file…

  • Bovenstaande tips geven je natuurlijk geen garantie dat je niet in een file terechtkomt. Als je toch moet aanschuiven, is het belangrijk dat je kalm blijft. We geven je een aantal tips om je rit toch zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Als je een bordje (itinéraire) bis richting je bestemming ziet, volg dat dan om zo snel mogelijk uit de file te ontsnappen.
  • Wissel niet van baanvak. Het lijkt alleen maar sneller te gaan op dat andere baanvak, in werkelijkheid gaat het even snel. Bovendien worden zo sneller ongelukken veroorzaakt.
  • Houd je snelheid aan als je moet invoegen. Als jij remt, moeten je achterliggers ook remmen, waardoor er nog meer file ontstaat.
  • Gebruik de spitsstroken, als die er zijn.
  • Houd voldoende afstand met je voorganger en blijf alert. Filerijden is saai, dus zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt.
  • Probeer altijd in beweging te blijven. Je auto verbruikt meer als je constant opnieuw moet vertrekken en ook je koppeling ziet af.
  • Zorg dat je iets te eten en te drinken hebt in de wagen. Als je lang stilstaat, kan het zijn dat je lange tijd geen tankstation tegenkomt om een voorraad in te slaan. Aan tankstations is het bovendien ook lang aanschuiven.

Met deze tips hebben we je hopelijk genoeg voorbereid op (extreme) verkeersdrukte. Houd jij rekening met zwarte zaterdag als je je vakantie boekt? Wat doe jij om files te vermijden?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands