Alles online, behalve je autosleutels

We leven in een online maatschappij: we zijn 24/7 bereikbaar en kunnen alles online regelen. Kleren, abonnementen, auto’s, elektronica, … alles kopen en verkopen we online. Heb je iets nodig? Dan zoek je het online. Maar is nu echt alles online te regelen? Niet helemaal. Een autosleutel vervangen, dát lukt nu bijvoorbeeld niet online! Waarom niet? Ikwilvanmijnautoaf.be zocht het voor je uit.

Het antwoord is kort: door de elektronica in de sleutel. Autosleutels zijn namelijk voorzien van een chip die verantwoordelijk is voor de startonderbreker. Dat houdt in dat de auto alleen start met de sleutels die in het systeem van de auto zijn geprogrammeerd. Wil je die vervangen, bijvoorbeeld omdat je je autosleutels kwijt bent, dan dien je de nieuwe sleutels opnieuw in je auto te laten programmeren. En hoewel er tegenwoordig heel veel mogelijk is, kan dat niét online.

Naar de garage

Wil je een autosleutel vervangen, dan moet je naar de garage. Garagisten kunnen op basis van je gegevens een nieuwe sleutel maken. Het is daarbij handig als je het sleutelnummer bij de hand hebt. Die vind je op de reservesleutel of in de autopapieren. Zorg dus ook dat je die bij hebt, net als je identiteitskaart. Die gegevens zullen gebruikt worden om je nieuwe sleutel te bestellen. Tot zover had de procedure eigenlijk perfect online kunnen verlopen. Om je nieuwe sleutel effectief te kunnen gebruiken, moet hij dus in de auto geprogrammeerd worden en daarvoor moet je ook bij je garagist aankloppen. Hij heeft je nieuwe sleutels en je auto nodig. Pas nadat alle gegevens van de nieuwe sleutel in je auto geprogrammeerd zijn, kan je de sleutel gebruiken.

Door al die elektronica die verwerkt zit in je sleutel, is de vervanging daarvan een duur grapje. Hoe luxueuzer de auto, hoe duurder ook de nieuwe autosleutels. Vaak beginnen de prijzen voor een nieuwe sleutel rond de 80 euro, maar ze kunnen gemakkelijk oplopen tot 500 euro per sleutel.

Verlies je sleutel niet

Voor je portemonnee is het beter dat je je autosleutels niet kwijtgeraakt. Een handige tip daarvoor is om een elektronische keyfinder aan je sleutelbos te hangen die je met een app op je telefoon kan lokaliseren. Die app zoekt gemiddeld in een straal van 20 meter naar de sleutel. Andersom werkt het trouwens ook! Ben je je telefoon kwijt? Dan kan een druk op de keyfinder ervoor zorgen dat je telefoon begint te piepen. En zo blijven we alsnog online!

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands