Finse Toroidion gaat voor elektrische superauto

Er lijkt maar geen einde te komen aan de stroom nieuwe concepten van elektrische superauto’s. Ook Finland gooit zich nu in de strijd om de beste elektrische auto op de markt te brengen. De Toroidion 1MW werd vorige week op de autobeurs in Monaco voorgesteld. Een definitief productiemodel is er nog niet, maar het concept lijkt in ieder geval al veelbelovend.

Het Finse merk Toroidion is nog erg jong. Het werd in 2011 opgericht. De oprichter, Pasi Pennanen, had al verschillende jaren ervaring in de autosector als ontwerper van concepten en bouwer van productiemodellen. Met Toroidion gaat de Fin een nieuwe uitdaging aan: een elektrische superauto bouwen die niet alleen aan het dagelijkse verkeer kan deelnemen, maar die ook kan deelnemen aan de 24 Uur van Le Mans.


Snel verwisselbare batterij

Een elektrische auto bouwen is een ding. Met zo’n elektrische auto deelnemen aan de 24 Uur van Le Mans is iets helemaal anders. Om aan de die race te mogen deelnemen, moeten wagens en deelnemers aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is dat tijdens het eerste uur van de wedstrijd geen vloeistoffen vervangen mogen worden. Enkel de benzine mag aangevuld worden. In dat opzicht heeft Toroidion wel een voordeel: een elektrische wagen heeft geen brandstof nodig. Een elektrische wagen heeft echter wel het nadeel dat het bereik van de elektrische motor een stuk beperkter is dan het bereik van een wagen op benzine of diesel. Voor de 24 Uur van Le Mans is dat een groot nadeel, want tegenwoordig moeten wagens al tegen de 5000 kilometer kunnen afleggen om de wedstrijd te kunnen winnen. Voor een elektrische wagen is dat een enorme afstand die meer dan 10 keer langer is dan het gemiddelde bereik van een elektrische auto. De wagen opladen zou te veel tijd kosten. Daarom wil Toroidion een betere batterij ontwikkelen die langer meegaat en die ook snel en gemakkelijk vervangen kan worden, zodat geen tijd verloren gaat aan het opladen van de wagen.

1 megawatt = 1341 pk

De meeste autofabrikanten die een nieuw model uitbrengen, hullen hun concept in mysterie. Toroidion heeft dat niet gedaan. Het concept werd in volle glorie voorgesteld tijdens de Top Marques autobeurs in Monaco. Het uiterlijk van de Toroidion 1MW is opvallend, strak en sportief, maar niet uitzonderlijk. De wagen lijkt wat op een kruising tussen een Corvette en een van de huidige Porschemodellen. Fijn detail aan het model zijn de vleugeldeuren. Over de technische kant van de wagen is nog niet veel bekend. De naam van het concept, Toroidion 1MW, verwijst wel naar het vermogen van de wagen. 1MW betekent 1 megawatt, wat overeenkomt met 1341 pk. Dat zware vermogen en de verbeterde en snel verwisselbare batterij maken dat de Toroidion 1MW op papier alleszins al erg interessant klinkt.

Top Marques Monaco

De Toroidion 1MW werd voorgesteld op Top Marques Monaco, een van de belangrijkste autobeurzen voor luxueuze voertuigen. Op de beurs worden voornamelijk superauto’s voorgesteld, zoals de Toroidion, maar ook motors en zelfs jachten en helikopters kunnen er bekeken en gekocht worden. Autoliefhebbers konden dit jaar weer heel wat luxemerken, zoals Bentley, McLaren, Tesla en Ferrari, bewonderen. Toroidion was niet het enige innovatieve merk dat aanwezig was op de beurs. Ook AeroMobil nam met de vliegende auto deel aan de beurs. Meer elektrische auto’s en futuristische wagens zien? Check ons op Pinterest!


Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands