Hulpdiensten en naderende sirenes… Wat nu?

Stel je voor: je staat aan een kruispunt achter een auto, klaar om af te slaan. Plots zie je een ambulance met loeiende sirenes aankomen en tot je verbazing draait de auto voor je de weg op en snijdt de pas van de ambulance af. De bestuurder heeft de ambulance waarschijnlijk niet expres willen blokkeren, maar handelde in paniek. Om zulke gevaarlijke situaties te vermijden, geven we je hier wat tips over hoe je best reageert als je plots de hulpdiensten onderweg tegenkomt.

Voor we tips geven bij specifieke situaties, willen we opmerken dat al heel wat problemen vermeden kunnen worden door kalm te blijven en geen plotse manoeuvres uit te voeren. Plots remmen, een stoplicht negeren, uitwijken op een ander baanvak of op het fietspad zijn geen goede acties. Je brengt er jezelf en je medeweggebruikers door in gevaar.

Op een baan met één baanvak

Situatie: Je rijdt rustig op een gewone weg met een baanvak. Plots zie je achter je een ambulance met flikkerende zwaailichten opdoemen. Gepaste reactie: Als je niet meteen een mogelijkheid ziet om veilig aan de kant te gaan, blijf dan je weg vervolgen tot je een plek ziet, zoals een bushalte of een afslag, waar je even aan de kant kan gaan om de hulpdiensten door te laten. Houd je daarbij aan de maximaal toegestane snelheid. Wat je zeker niet moet doen: Remmen is niet aangeraden. Andere weggebruikers verwachten niet dat je gaat remmen, waardoor een ongeluk snel gebeurd is. Ook de ambulance is niet voorbereid op je plotse remmanoeuvre.

Aan een stoplicht

Situatie: Je bent aangekomen aan een stoplicht en bent helemaal doorgereden tot aan de witte lijn, zoals het hoort. Het licht staat nog op rood en er komt net een ambulance aan. Gepaste reactie: In principe mag je de witte lijn aan een stoplicht niet over als het licht op rood staat. In dit geval is dat echter de enige mogelijkheid om plaats te maken voor de naderende ambulance. Je mag een stukje over de witte lijn rijden om je auto meer aan de kant te zetten. Volgende keer dat je een stoplicht nadert, probeer je best een stukje voor de witte lijn tot stilstand te komen, zodat je ruimte hebt om aan de kant te gaan in geval van nood. Ook als je aan een stoplicht achter een auto staat, kan je best een meter afstand houden voor het geval je moet uitwijken. Wat je zeker niet moet doen: Je mag wel een stukje over de witte lijn gaan, maar steek in geen geval het kruispunt over.

Op de autostrade

Situatie: Je rijdt tegen 120 km/uur op de autostrade op het rechterbaanvak. Achter je naderen de hulpdiensten. Gepaste reactie: Houd je snelheid aan en blijf op je baanvak. Om de hulpdiensten zonder problemen te laten passeren, rijd je zoveel mogelijk rechts op het rechterbaanvak, zonder op de pechstrook te rijden. Als je op het linkerbaanvak rijdt, moet je zoveel mogelijk links rijden, zodat de hulpdiensten in het midden kunnen rijden. Wat je zeker niet moet doen: Ga niet langzamer rijden. Ook remmen is niet nodig. Wissel niet van baanvak. Door plots van baanvak te wisselen, worden ongelukken veroorzaakt. Je mag niet uitwijken op de pechstrook. In geval van file mogen de hulpdiensten wel over de pechstrook rijden.

Op een rotonde

Situatie: Je rijdt op een rotonde voor een ambulance met zwaailichten. Gepaste reactie: In plaats van je afslag op de rotonde te nemen, kan je best een extra rondje rijden. Op die manier ben je zeker dat je de ambulance niet verder ophoudt als jullie toevallig allebei dezelfde afslag moeten hebben. Wat je zeker niet moet doen: Neem niet de eerste de beste afslag om de ambulance door te laten op de rotonde. Het is namelijk mogelijk dat de ambulance net die afslag neemt, waardoor je nog steeds in de weg rijdt en waarschijnlijk nog meer stress krijgt dan ervoor.

Aan een spoorwegovergang

Situatie: Je nadert een spoorwegovergang op het moment dat de waarschuwingslichten beginnen te knipperen. De slagbomen kunnen elk moment dichtgaan en achter je zie je de hulpdiensten naderen. Gepaste reactie: Stop aan de spoorwegovergang en zet je zoveel mogelijk rechts. Nadat de slagbomen weer open zijn, laat je de hulpdiensten voor. De kans bestaat zelfs dat zij zich al deels naast je gezet hebben om snel te kunnen vertrekken als de slagbomen weer open zijn. Wat je zeker niet moet doen: Negeer de waarschuwingslichten niet. Het heeft geen zin nog snel door te rijden om de hulpdiensten ook de kans te geven door te rijden. De hulpdiensten zullen in de meeste gevallen toch stoppen, omdat het te gevaarlijk is de lichten aan een spoorwegovergang te negeren.


Algemene tips

Met bovenstaande tips kan je je in die specifieke situaties redden. Kom je in een andere situatie terecht of weet je even niet meer wat je moet doen in welke situatie? We geven nog een paar algemene tips mee die overal van toepassing zijn:

  • Zet de muziek in je auto niet te luid. Op die manier hoor je sirenes sneller en schrik je minder van naderende hulpdiensten;
  • Kijk regelmatig in de spiegels om zwaailichten op tijd op te merken en je al voor te bereiden om je eventueel aan de kant te zetten;
  • En we herhalen het nog eens: blijf kalm!


Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands