Vrouw aan het stuur, bloed aan de muur?

Clichés, we komen ze overal tegen, maar toch net ietsje meer als we het over auto’s hebben. Hoe vaak heb jij al wel niet op café gezeten, hevig discussiërend over het verschil tussen mannen en vrouwen achter het stuur? Die discussies zijn waarschijnlijk al niet meer op een hand te tellen. Maar wie rijdt er nu eigenlijk beter? Mannen of vrouwen? Wie kan beter inparkeren? Tijd voor een korte en uiteraard geheel objectieve vergelijking.


Vrouwen kunnen niet parkeren

Vrouwen en parkeren, mannen beginnen al te gniffelen als ze er aan denken. Maar is dat wel terecht? Uit verschillende studies blijkt dat vrouwen inderdaad meer moeite hebben met achteruit inparkeren. Toch mogen mannen hun opmerkingen voortaan voor zichzelf houden, want over het algemeen parkeren vrouwen namelijk beter dan mannen. Feit: mannen parkeren sneller en durven zich in kleine parkeerplaatsen te wringen. Ondanks hun overvloed aan zelfvertrouwen, staan mannen vaak slechter geparkeerd dan vrouwen. Vrouwen nemen de tijd om zich rustig en correct te parkeren, waardoor ze over het algemeen rechter staan dan mannen. Voor alle vrouwen victorie beginnen te kraaien, moeten we toch nog even opmerken dat vrouwen het meeste falen op de parkeerproeven tijdens hun rijexamen. Conclusie: eenmaal ze het kunnen, doen ze het goed, maar het duurt even voor ze de techniek onder de knie hebben.

Zeg niet te gauw, het is weer een vrouw

Je kent het gezegde “vrouw aan het stuur, bloed aan de muur” wel. Waar dat gezegde vandaan komt, is een raadsel, want eigenlijk klopt er niets van. Uit cijfers van het BIVV blijkt namelijk dat vrouwen voorzichtiger rijden en minder zware ongevallen veroorzaken. De ongevallen die veroorzaakt worden door mannen hebben over het algemeen ernstigere gevolgen. Keerzijde van de medaille: vrouwen zijn vier keer meer betrokken bij een lichte aanrijding, zonder grote gevolgen.

Vrouwen, techniek en schoenen

Vrouwen missen duidelijk wat inzicht in het verkeer. De reden daarvoor is duidelijk: de meeste vrouwen hebben absoluut geen interesse in de techniek van hun wagen. Daardoor rijden ze met veel minder gevoel. Logisch ook: hoe kan je nu van iemand die niet weet hoe de koppeling in elkaar steekt verwachten dat ze intens meeleeft met haar wagen? Gelukkig hebben ook autofabrikanten dat gebrek aan gevoel opgemerkt en voorzien ze tegenwoordig hun auto’s van allerlei technische snufjes waarmee vrouwen kunnen proberen hun auto beter te begrijpen. Op zich is het niet zo vreemd dat vrouwen feeling missen met hun wagen. Het zit namelijk niet in hun aard. Vrouwen houden van schoenen en handtassen. Mannen, daarentegen, die houden van auto’s met veel pk’s die minstens evenveel decibels produceren. Die voorkeur heeft zijn wortels in de oertijd: mannen moesten snel en beweeglijk zijn om te kunnen jagen. Dat jachtinstinct is anno 2015 misschien wat weggevaagd, maar de voorliefde voor snelheid en avontuur is wel gebleven.


Vrouwen zijn tam

Mannen houden van snelheid en uiten dat ook in hun rijstijl. Het zijn agressieve, hectische heethoofden achter het stuur. Al dat vuur achter het stuur leidt ertoe dat mannen zich graag onverwacht de baan op gooien of onverwachtse manoeuvres uitvoeren. Vrouwen storen zich daar mateloos aan. Wat doen vrouwen typisch fout in de wagen? Vrouwen zijn onzeker, tam en angstig. En dat is ook zichtbaar in wat ze het vaakst fout doen in het verkeer: ze riskeren al eens hun voorrang te verliezen en een kruispunt zonder lichten oprijden… Tja, dat wil ook al eens mislukken.


Vrouwen… doen het toch niet zo slecht!

Het klopt dat vrouwen misschien geen kei zijn in het verkeer, maar de uitdrukking “vrouw aan het stuur, bloed aan de muur” moet toch wel wat genuanceerd worden. Mannen, daarentegen, zouden beter hun minachtende houding ten opzichte van vrouwen laten varen en hun eigen rijgedrag eens onder de loep nemen. De notoire cafégangers zullen nog lang niet uitgediscussieerd zijn over mannen en, vooral, vrouwen achter het stuur. Wat vind jij eigenlijk? Zijn vrouwen een gevaar op de weg of zijn mannen toch nog net dat tikkeltje onbetrouwbaarder?

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands