Vertrouw op je zintuigen

Dankzij onze zintuigen nemen we onze omgeving waar. Ook als we in de auto zitten: je start de auto en ruikt iets. Je rijdt in de auto en voelt iets trillen. Een auto is een gebruiksvoorwerp dat kapot kan gaan. Vaak ga je naar de garage op basis van wat je hoort, ziet, ruikt of voelt. Maar is dat wel altijd nodig?


Niet alles wat je waarneemt betekent dat er een probleem is met je auto. Je zult zeker niet de eerste of de laatste zijn die een sterke benzinelucht ruikt, naar de garage rijdt en daar pas opmerkt dat de tankdop niet vastgedraaid is. Wat hoor ik?

Je start de auto, rijdt weg en merkt een bizar geluid op. Tip: zet de radio uit. Hoor je het geluid nog steeds? Dan is er mogelijk een probleem. De meest voorkomende geluiden zijn:

Bonken:

Een (doffe) knal gevolgd door een bonkend geluid wijst waarschijnlijk op een lekke band. Een band kan je in principe zelf vervangen, maar houd er rekening mee dat nieuwe auto’s steeds vaker geen reserveband meer hebben. Geen lekke band? Een bonkend geluid kan ook van de aandrijfas komen.

Rammelen:

Rammelen is over het algemeen geen goed teken. Hoor je een tikkend geluid, dan kan je draagarm of stabilisatorstang kapot zijn. Een schurend geluid wordt dan weer gelinkt aan een kapotte vering. We raden je bij een rammelend geluid in ieder geval aan naar de garage te gaan.

Tikken:

Tikken wordt meestal veroorzaakt door iets wat loszit. Check of je horloge tijdens het rijden niet tegen je stuur tikt. Een loszittende hoedenplank kan ook een tikkend geluid veroorzaken. Kijk ook in je handschoenenvakje om losse spullen op te sporen die voor het getik in je auto zorgen. Fluiten: Fluiten is vaak het resultaat van een raam dat niet goed gesloten is of, in het geval van een cabrio, het dak dat niet goed dicht zit. Vooral bij hoge snelheden kan de wind zorgen voor een fluitende auto. Controleer dus of de ramen goed dicht zijn.

Wat voel ik?

Trilt het stuur bij een bepaalde snelheid bijna uit je handen? Dan mag je er in de meeste gevallen vanuit gaan dat er een probleem is met de voorwielen. Je stuur staat namelijk altijd in contact met je voorwielen. Heb je toevallig net je banden gewisseld? Dan kan het zijn dat die niet goed gemonteerd zijn en dat je auto uit balans is. Heb je tijdens het rijden of parkeren de stoeprand geraakt? Dan is misschien je velg verbogen. Let dus goed op waar je rijdt en probeer zo zacht mogelijk over grote hobbels en stoepranden te rijden. Wat zie ik?

Rook is nooit een goed teken. Rook uit de uitlaat betekent waarschijnlijk dat de koppakking of joint de culasse lekt. De koppakking is de afdichting voor olie, koelvloeistof en compressiemiddel tussen het motorblok en de cilinderkop. Als zich daar een probleem voordoet, zie je witte rook uit de uitlaat komen. Heb je een dieselwagen met roetfilter en komt er zwarte of grijze rook uit de uitlaat? Kijk dan de roetfilter eens na. Wees op je hoede als er rook uit de motorkap komt. Zet je auto aan de kant en stap uit. Waarschijnlijk zit er een lek in het koelwatersysteem, waardoor je auto in brand kan vliegen. Daarom is het verstandig een brandblusser in de auto te hebben. Uit een andere categorie: rijd je in het donker en zie je niets? Waarschijnlijk zijn je koplampen kapot. Die kan je vaak zelf vervangen, tenzij je xenonverlichting hebt. In dat geval moet je langs de garage.


Wat ruik ik?

Als je rook ziet, bestaat de kans dat je brand ruikt. Stop de auto en stap direct uit. Niet elke geur hoeft zo dramatisch te zijn. Ruikt het muf in de auto? Mogelijk zit de filter van je airco verstopt, waardoor er geen frisse lucht meer in je auto gepompt wordt. Ruik je een intense rotte geur die blijft terugkomen? Wilde dieren kunnen uit schrik onder de motorkap terechtkomen en daar sterven. Dat verspreidt een rotte geur. Er zit niets anders op dan je neus te volgen en te zoeken in alle gaten en hoeken onder je motorkap. Een verbrande geur nadat je geschakeld hebt, betekent dat je wat te ruw bent geweest met de koppeling, waardoor die lichtjes verbrand is. Dat is op zich geen probleem, maar wees voorzichtig met de koppeling om grotere problemen te vermijden. Welke problemen hebben jouw zintuigen als eens opgemerkt?

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands