Een auto kopen - hoe gaat u te werk?

Aanmelden

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Een auto kopen, het kan wat overweldigend lijken. Welk merk kiest u? Welke opties zijn onmisbaar? Wat moet er administratief allemaal in orde gemaakt worden? Op welke manier gaat u de wagen betalen? Hier loodsen we u door de stappen die u zet bij de aankoop van een auto.


Vooronderzoek: welke auto past bij mij?

De eerste stap is natuurlijk beslissen dat u een nieuwe auto nodig heeft. Het aanbod is enorm groot: stadsauto’s, SUV’s, berlines en cabrio’s. Op benzine, diesel, elektriciteit of een hybride model. De keuze van de wagen is afhankelijk van uw verwachtingen. Wilt u een auto kopen omdat er een gezinsuitbreiding op het programma staat, dan zal een compacte stadsauto waarschijnlijk niet uw eerste keuze zijn, maar zoekt u net een ruime wagen met een comfortabele achterbank en een grote koffer. Bent u eerder op zoek naar een auto puur voor het plezier om in het weekend wat mee rond te rijden, dan kan een cabrio u misschien wel bekoren.


Wanneer u een auto gaat kopen, kan u dus best beginnen met even op te lijsten aan welke kenmerken de wagen moet voldoen. Op die manier kan u de keuze al beperken tot een aanbod dat relevant is voor u. Waarschijnlijk zal u bij zowat elk automerk wel een of meerdere modellen vinden die aan uw eisen voldoen. Om de selectie verder te verkleinen, kan u de auto’s met elkaar vergelijken. De gemakkelijkste factor is de prijs. U heeft ongetwijfeld een maximumbudget in gedachten. Op basis van dat budget kan u de modellen die een stuk duurder zijn al schrappen. Uiteraard speelt het budget niet de enige rol. Op basis van uw persoonlijke voorkeuren, verdwijnen er misschien nog een aantal modellen van de lijst.


Online kan u de overige modellen configureren. Kies het type motor, de kleur en de opties die u belangrijk vindt. Als u dat voor alle modellen die u interesseren gedaan heeft, kan u ze met elkaar vergelijken. Welk merk biedt de meeste voordelen voor uw budget en past het beste bij uw smaak?


Naar de garage

Als u de selectie heeft kunnen beperken tot drie à vier modellen, is het tijd om naar de garage te gaan en de modellen in het echt te bekijken. Op papier ziet elke auto er prima uit. Het is pas wanneer u een wagen in het echt ziet, dat u weet of hij effectief aan uw verwachtingen voldoet. De modellen die u na een bezoekje aan de dealer het meeste aanspreken, kan u best eens testen door een testrit te boeken.


Na een testrit bent u hopelijk helemaal overtuigd van een van uw voorkeursmodellen kan u overgaan tot de aankoop ervan. Als u graag snel een nieuwe auto op de oprit heeft staan, kan u kijken naar het aanbod stockauto’s. Het voordeel van een stockauto is dat die snel beschikbaar is en meestal ook wat voordeliger uitkomt dan een wagen op bestelling. Het nadeel is natuurlijk dat u de configuratie niet kan kiezen. Aan u om te bepalen of een snelle levering en een voordelige prijs opwegen tegen een model dat u volledig zelf heeft samengesteld.


Of u nu kiest voor een stockauto of een zelf samengesteld model, het loont altijd de moeite om naar verschillende garages te stappen en een aantal offertes op te vragen. Op die manier creërt u ruimte om over de prijs te onderhandelen.


De administratieve kant

Nu de keuze gemaakt is en u weet bij welke garage u uw auto wilt kopen of bestellen, is het tijd om het papierwerk in orde te maken. U zal eerst een offerte moeten goedkeuren en een bestelbon moeten ondertekenen. Let erop dat de ondertekening van de bestelbon definitief is. Het is niet gemakkelijk om onder een getekende deal uit te komen. Als u zeker bent van uw keuze, is dat natuurlijk geen probleem.


Om een auto te kopen, heeft u natuurlijk geld nodig. Heeft u dat geld al op een spaarekening staan en wenst u hem daar volledig mee te betalen? Dat kan! U kan er echter ook voor kiezen om een deel van de wagen te betalen met een lening die u kan aangaan bij de dealer zelf of bij de bank. Het is ook mogelijk om uw auto volledig op afbetaling te kopen.


Voor u uw auto in ontvangst neemt, moet u hem laten inschrijven bij de DIV. U krijgt daarvoor een roze formulier dat u afgeeft aan uw verzekeraar, zodat hij uw auto kan inschrijven. Als het uw eerste auto is of een bijkomende auto, krijgt u daarna per post uw nummerplaat en inschrijvingsbewijs toegestuurd. Als u uw huidige auto vervangt door de nieuwe en u al over een Europese nummerplaat beschikt, kan je je nummerplaat houden. Dat wordt ingevuld op het roze formulier en in dat geval ontvang je geen nieuwe nummerplaat, maar enkel het inschrijvingsbewijs met de post. Als u nog een oude nummerplaat hebt, moet u die terugsturen naar de DIV en ontvangt u een nieuwe voor uw nieuwe auto. De DIV stuurt u slechts één nummerplaat op. De tweede moet u zelf laten maken. Uw verzekeraar kan u daarbij helpen.


Voor u met uw nieuwe auto de baan op mag, moet de verzekering in orde zijn. Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is de minimumverzekering en die is verplicht. U kan de verzekering uitbreiden naar een klein omnium of een volledig omnium. Als u al een verzekering had, kan u aan uw makelaar vragen om die aan te passen naar de nieuwe auto. U ontvangt een groene kaart. Die gebruikt u als u naar de keuring gaat, maar ook wanneer u een ongeval heeft gehad en tijdens eventuele politiecontroles. De groene kaart moet dus verplicht in uw auto liggen.


Zodra u het inschrijvingsbewijs, de eventuele nieuwe nummerplaten en de groene kaart heeft ontvangen, kan u naar de garage om de aankoop van uw auto af te ronden.


Tweedehandsauto kopen

Bovenstaande stappen gelden ook als u besluit een tweedehandsauto te kopen. Voor een tweedehands exemplaar kan u bij een garage of concessiehouder terecht, maar u kan er ook voor kiezen om bij een particulier te kopen. Het grootste verschil is dat u bij een professionele verkoper nog minimaal één jaar garantie krijgt op de wagen. Een particulier kan u die garantie natuurlijk niet geven. Als u bij een particulier koopt, vraag dan ook zeker een testrit met de wagen en controleer dat alle nodige documenten bij de auto aanwezig zijn: de oorspronkelijke factuur, het roze formulier, het keuringsattest en bijhorende tweedehandsrapport, het gelijkvormigheidsattest en

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands