10 prachtige autoroutes in Europa

Bij een roadtrip denken heel wat mensen meteen aan de Route 66 in Amerika, maar wist je dat er ook in Europa heel wat mooie autoroutes te vinden zijn? Wij brengen je alvast helemaal in de vakantiestemming!

Of je nu houdt van natuur of cultuur, van bergen of zee, van tropische temperaturen of verfrissende zomers, Europa heeft voor ieder wat wils. Met deze 10 autoroutes voert ikwilvanmijnautoaf.be je langs de mooiste plekjes op het continent.


1. Atlantische Weg, Noorwegen

Frisse lucht, prachtige natuur en adembenemende uitzichten. Zo kan je de Atlantische Weg in Noorwegen het beste omschrijven. De Atlantische Weg is een route van acht kilometer aan de westkust van Noorwegen, tussen de steden Kristiansund en Molde. De route verbindt het vaste land met verschillende eilandjes in de zee. Vanop de bruggen die daarvoor gebouwd werden, heb je een adembenemend uitzicht op het water en op de natuur. Met een beetje geluk kun je zelfs zeehonden in het water zien. Om optimaal van het uitzicht te genieten, zijn vier uitkijkposten voorzien langs de brug. Let tijdens de rit zeker ook op de speciale architectuur van de bruggen. Vooral de Storseisundetbrug, de langste brug op de route, zorgt voor spectaculaire vergezichten. De Atlantische Weg is een volledig verharde route. De weg kan dus met elk soort wagen afgelegd worden, maar als je je dan toch op Scandinavisch gebied bevindt, kan je net zo goed ook in een Scandinavische auto rijden. Ga je een auto huren, dan is Volvo een goede keuze.


2. The Isle of Skye, Schotland

Meer mooie natuur is er te bewonderen in het noorden van Schotland. Schotland staat niet bepaald bekend om het mooie weer, maar al die regen wordt ruimschoots gecompenseerd door de vele kliffen, dalen, bergen, eilandjes, grotten en meren. De prachtige uitzichten zorgen gegarandeerd voor heel wat leuke vakantiekiekjes. De kustlijn van Skye is zeker de moeite, net als de bergketens in het binnenland. In het noorden van Skye ligt het schiereiland Trotternish. Dat stuk van Schotland is erg gekend om de Trotternish aardverschuiving en de vele rotsformaties. Het mag wel duidelijk zijn dat Skye door het natte klimaat en het ruige, bergachtige landschap geen plaats voor is voor kleine auto’s met weinig power. Wij zouden kiezen voor een SUV, zoals een Land Rover, een Volvo XC90 of een Volkswagen Touareg.


3. Beieren, Duitsland

De Duitse deelstaat Beieren wordt doorkruist door de Romantische Strasse, een van de bekendste toeristische routes in Duitsland. De route loopt van Würzburg in het noorden van Beieren tot in Füssen, in het zuiden, dicht bij de grens met Oostenrijk. Die weg was tijdens de middeleeuwen een belangrijke handelsroute. De Romantische Strasse is ongeveer 350 kilometer lang en leidt je voorbij historische gebouwen, middeleeuwse dorpen en sprookjesachtige kastelen. De vele pittoreske dorpjes zijn ideaal om je benen even te strekken na een paar uur autorijden. De Romantische Strasse is geen zware weg. Elke auto, van een kleine Volkswagen Polo tot een grote BMW X5, kan die reis dus gemakkelijk aan.


4. Mediterrane kust, Zuid-Kroatië

Mag het wat warmer en wat verder weg zijn? Dan is Kroatië misschien wel een goede bestemming. De kustlijn in Zuid-Kroatië zorgt voor een ideale mix tussen cultuur en natuur, overgoten met heel veel zon. Je kan, bijvoorbeeld, vertrekken in Dubrovnik, een middeleeuwse stad, en eindigen in de bekende havenstad Split. Onderweg kom je verschillende vissersdorpjes, stranden en kliffen tegen waar je even kan proeven van de Kroatische cultuur, uitrusten van een lange rit of genieten van het prachtige uitzicht. Om optimaal van de route te genieten, huur je best een jeep. Een Hyundai ix35 of Tucson of een Nissan Qashqai is een perfecte keuze.5. Transfagarasan, Roemenië

Petrolheads, opgelet! Volgens het Britse magazine en tv-programma Top Gear zou in Roemenië een van de spectaculairste wegen ter wereld liggen. De Transfagarasan is een weg van 90 kilometer over het Fagarasgebergte. De weg heeft heel wat haarspeldbochten en stijgt tot een hoogte van 2134 meter. De weg is erg gevarieerd: hij loopt over bergen en viaducten en door verschillende tunnels. Door al die elementen is de Transfagarasan een van de meest uitdagende wegen in Europa. Het is dus aangeraden met een ervaren chauffeur naar Roemenië te trekken. Let erop dat de weg maar een viertal maanden per jaar geopend is. Tussen oktober en juni is de weg te gevaarlijk door zware sneeuwval. Roemenië is de bakermat van het merk Dacia, dus waarom niet met een Duster de route trotseren?

6. Amalfikust, Italië

De Amalfikust ligt aan het zuiden van het schiereiland Sorrento dicht bij Napels. De kust wordt beschouwd als een van de mooiste kustlijnen van Italië. Langs de Amalfikust liggen heel wat historische dorpjes. Met de auto doorkruis je, onder andere, Salerno, de belangrijkste stad aan de kust, het toeristische Ravello en de havenstad Amalfi. Als je in Salerno begint, eindigt je route waarschijnlijk in Sorrento. Die stad is bekend door de citroenen die er gekweekt worden om limoncello te maken. Italië is het thuisland van verschillende bekende automerken, denk maar aan Fiat, Alfa Romeo en het luxueuze Ferrari en Maserati. Al die merken zijn perfect geschikt om langs de Amalfikust te reizen. Italianen zijn erg vinnig in het verkeer, dus let goed op in het verkeer en pas je rijstijl zoveel mogelijk aan.

7. Passage du Gois, Frankrijk

In het westen van Frankrijk vind je le Passage du Gois of de Oversteek van Gois. De Oversteek van Gois is een natuurlijke weg van 4,5 kilometer die het Franse vasteland verbindt met het eiland Noirmoutier. De oversteek loopt twee keer per dag onder water. Dat fenomeen lokt heel wat toeristen. Let er wel op dat je je reis een beetje moet plannen. De weg mag namelijk enkel overgestoken worden wanneer het water niet te hoog staat. Waarschuwingsborden geven aan wanneer dat is. Niet iedereen houdt daar echter rekening mee, waardoor het goed mogelijk is dat je heel wat passanten het laatste stuk van de oversteek ziet zwemmen. Spektakel gegarandeerd! Frankrijk, dat is het land van Peugeot, Renault en Citroën. Zin in wat nostalgie? Huur dan in de buurt een kleine Citroën 2CV. Meer heb je niet nodig om de oversteek veilig te maken. Bovendien is zo’n auto net groot genoeg om een paar croissants, stokbroden en kazen mee te nemen voor een gezellig picknick op het eiland Noirmoutier.

8. Grande Corniche, Frankrijk

In de film GoldenEye scheurde James Bond in zijn Aston Martin over de Grande Corniche in het zuiden van Frankrijk. De Grande Corniche is een van de verschillende kustwegen die Nice verbindt met Menton. De weg loopt langs de Romeinse Via Aurelia die voor een verbinding met Italië zorgt. De route is maar 30 kilometer lang, maar op die korte afstand kom je voorbij heel wat historische bouwwerken. De eindbestemming Menton ligt op een paar kilometer van Monaco. Uiteraard kan je volledig in de bandensporen van James Bond treden en de route in een Aston Martin afleggen. Een minder luxueuze auto volstaat echter prima.

9. Dourovallei, Portugal

Voor warmere temperaturen moet je in Portugal zijn. De Dourovallei ligt in het noorden van het land en is genoemd naar de rivier de Douro die daar stroomt. In de vallei rijd je langs wijngaarden en door historische steden. Je kunt een korte rit maken, maar het is ook mogelijk een langere roadtrip van meerdere dagen te maken en onderweg te overnachten in gezellige hotelletjes of B&B’s. Voor een korte route raden we aan de Douro te volgen. Die route is 27 kilometer lang en gaat door heuvels en voorbij wijngaarden. Hoe kan je beter genieten van de zon en de mooie omgeving dan door een ritje te maken in een cabrio? Een fijne, zuinige en toch nog ruime wagen daarvoor is de Peugeot 207. Rijd je toch liever met een dak boven je hoofd? Een vijfdeurs Peugeot 207 is ook een goede optie.

10. Route des Grandes Alpes, Frankrijk

Frankrijk is eigenlijk niet zo heel ver van België, maar er is wel heel veel te zien. Voor een avontuurlijke roadtrip moet je in de Alpen zijn. De Route des Grandes Alpes is een weg van ongeveer 700 kilometer lang door de Franse Alpen. De trip begint aan het meer van Genève in Zwitserland en eindigt in Menton in het zuiden van Frankrijk, dicht bij de grens met Italië. In eerste instantie was de Route des Grandes Alpes een belangrijke verbinding tussen het noorden en het zuiden. Tegenwoordig is het wegennet in Frankrijk echter sterk uitgebreid en is het niet meer nodig door de Alpen te rijden. Daardoor is de route nu een stuk rustiger en meer gericht op toeristen. In de bergen kom je natuurlijk heel wat mooie natuur tegen met watervallen, beekjes en heel wat rotsformaties. Ook cultuur ontbreekt niet: historische dorpjes onderweg zijn de ideale stopplaatsen om even de benen te strekken. Om de rit door de Alpen zo comfortabel mogelijk te maken, is het aangeraden een auto met veel trekkracht te kiezen. Een dieselwagen zou het verbruik sterk kunnen inperken. Denk maar aan een Renault Megane of een Kia Rio.

Welke autoroutes staan er deze zomer bij jou op de planning?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands