Aankoop van een auto: dit betaalt u

De aankoop van een nieuwe auto is iets waar niet licht overheen gegaan wordt. Automobilisten die een nieuwe auto willen aankopen, denken lang na over de te betalen prijs en de eventuele financiering die ze daarvoor moeten aangaan. Ze vergeten echter vaak dat er wel meer komt kijken bij de aankoop van een auto.


Bij de aankoop van een nieuwe auto wordt vaak de totale kostprijs van de wagen onderschat. Bestuurders vergeten al eens dat de aankoopprijs niet de enige kost is aan de wagen. Om een beter beeld te krijgen van de kosten die uw nieuwe auto met zich zal meebrengen, houdt u best met onderstaande factoren rekening.


Aankoopprijs

De eerste grote kost waar u mee geconfronteerd wordt als u een nieuwe auto koopt, is de aankoopprijs. De prijs van uw auto is afhankelijk van verschillende elementen, zoals merk en model, de uitvoering en extra opties. Tijdens de aankoop van uw nieuwe auto kunt u vaak wel om kortingen vragen. Als u een oude wagen inlevert, wordt u daarvoor beloond met een inruilpremie. De aankoopprijs van de auto lijkt daardoor snel een stuk aantrekkelijker. Ook met een aantrekkelijke prijs zullen veel bestuurders aan hun bank een lening moeten vragen om de aankoop van hun nieuwe auto te bekostigen. Vergeet niet dat lenen ook geld kost. Op de lening worden intresten gevraagd, waardoor u na de afbetalingsperiode van uw wagen uiteindelijk meer betaald heeft dan de aankoopprijs. De meeste autoverdelers bieden ook financieringen aan. Vergelijk voor u overgaat tot de aankoop van uw auto de verschillende opties die u heeft bij uw autoverdeler en bij de bank om zo de goedkoopste lening aan te gaan.


Belastingen en verzekering

Als de aankoop afgerond is, moeten de belastingen en de verzekering betaald worden. Bij de eerste inschrijving van de nieuwe wagen op uw naam, moet u de belasting op inverkeerstelling betalen. De BIV is afhankelijk van het brandstoftype, de CO2-uitstoot en de uitstoot van fijn stof. De BIV moet maar eenmalig betaald worden. Daarnaast moet u jaarlijks de verkeersbelasting betalen. De verkeersbelasting is afhankelijk van de cilinderinhoud van de fiscale pk van uw auto. Het is mogelijk dat u voor uw nieuwe auto minder verkeersbelasting moet betalen dan voor uw oude auto. In dat geval wordt het bedrag wat u te veel betaalde afgetrokken van uw nieuwe verkeersbelasting. Naast de belastingen bent u ook verplicht een autoverzekering te betalen. Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht om met de auto te mogen rijden. De te betalen premie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ook uw leeftijd. Jongere chauffeurs hebben over het algemeen een veel hogere premie dan oudere chauffeurs die al jaren ongevalvrij rijden. De premie daalt naarmate u langer ongevalvrij rijdt. Veroorzaakt u toch een ongeval, dan stijgt de premie. Vergelijk ook hier het aanbod van verschillende maatschappijen.


Brandstof en onderhoud

Een auto kan niet rijden zonder brandstof. Bij de aankoop van uw auto moet u beslissen welk type brandstof u wilt gebruiken. Een dieselauto is in aankoop duurder dan een benzineauto. Vroeger was diesel een stuk goedkoper dan benzine, maar tegenwoordig is dat verschil klein. Het verbruik varieert per wagen, maar met een kalme rijstijl kunt u het verbruik wel temperen. Als laatste is er nog het onderhoud van de auto. In principe moet u om de 10.000 afgelegde kilometers of om het jaar naar de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Om de 30.000 kilometer is het tijd voor een grote onderhoudsbeurt. Het is mogelijk dat uw garagist tijdens die onderhoudsbeurt vraagt om bepaalde onderdelen te mogen vervangen. Vraag naar de prijs van die vervanging voor u goedkeuring geeft. Bepaalde onderdelen zullen ook na een tijd vervangen moeten worden, denk maar aan de distributieriem en de bougies. Vraag bij de aankoop van uw nieuwe auto na wanneer die vervangingen ongeveer zullen moeten gebeuren, dan kunt u zich daar al op voorbereiden.

De aankoop van een nieuwe auto gaat gepaard met zware kosten. Bent u van plan een nieuwe auto te kopen? Verkoop uw 2dehands auto en spaar alvast wat voor de bijkomende kosten.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands