Autoscout vs. Vroom: verschillen en gelijkenissen

Wanneer je op het internet op zoek gaat naar informatie over auto’s, kom je gegarandeerd terecht op de websites Autoscout en Vroom. Beide autowebsites bevatten een goudmijn aan informatie, maar afhankelijk van waar je precies naar op zoek bent, is de ene of de andere website net iets geschikter.


Wat zijn het?

Voor we meer in detail ingaan op de verschillen en gelijkenissen tussen beide websites, willen we er een kort beeld van schetsen. Autoscout24, opgericht in 1998 in Duitsland, is een online marktplaats voor auto’s dat actief is in 18 landen in Europa. Sinds 2016 staat Autoscout24 in België onder de regie van persgroep ProduPress, dat onder andere ook AutoGids en AutoWereld beheert.


In tegenstelling tot Autoscout is Vroom enkel actief op de Belgische markt. Het maakt deel uit van de persgroep Mediahuis, dat verschillende nieuwsplatformen in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk beheert. Mediahuis integreert Vroom in haar andere media: het is een vaste rubriek in de papieren versies van haar kranten en de persgroep publiceert op regelmatige autospecials die eveneens met die kranten worden verspreid.


Op zoek naar een auto - Autoscout vs Vroom

Autoscout24 en Vroom zijn hoofdzakelijk advertentieplatformen. Als je op zoek bent naar een tweedehandsauto, dan kan je op beide websites terecht. Er is wel een verschil tussen het aantal advertenties dat gemiddeld online staat. Zo heeft Vroom een gemiddelde van 30.000, terwijl dat bij Autoscout meer dan 100.000 is. Door de Europese verankering van Autoscout, kan je op die website ook zoeken naar auto’s over de landsgrenzen heen. Je kan een specifiek land kiezen of meteen in heel Europa zoeken.


Met behulp van de filters die beide platformen ter beschikking stellen, zoek je heel gericht naar een nieuwe of tweedehandsauto. Nieuwe auto’s worden uiteraard enkel aangeboden door professionele autoverkopers. Het gaat in dat geval om stockauto’s die onmiddellijk beschikbaar zijn bij de dealer. Je kan dus online niet zelf een nieuwe auto samenstellen en bestellen. Tweedehandsauto’s en oldtimers kunnen aangeboden worden door professionele verkopers en door particulieren. Misschien vind je het geruststellender om met een professional te werken, omdat je dan geniet van garantie op je voertuig. Of misschien koop je net liever van een particulier. Dat is een van de beschikbare filters op beide websites.


Of iets anders…

De tijd dat je alleen op een autowebsite auto’s terugvond, ligt achter ons. Tegenwoordig kan je er ook op terecht voor andere voertuigen, denk maar aan bedrijfsvoertuigen, bestelwagens en mobilhomes. Autoscout vult dat aanbod dan nog verder aan met aanhangwagens en motorfietsen.


Het is daarbij wel belangrijk om te beseffen dat Autoscout en Vroom niet zelf de voertuigen die op hun respectievelijke websites staan verkopen, maar dat ze een platform bieden waarop kopers en verkopers elkaar kunnen vinden. Het aanbod is dus afhankelijk van wat adverteerders op de websites plaatsen en verandert dagelijks.


Eerst voldoende informeren

Voor je overgaat tot de aankoop van een wagen, wil je natuurlijk goed geïnformeerd zijn. Naast het aanbod auto’s, is informatie een tweede groot luik van Autoscout en Vroom. In de testartikels lees je de mening van autojournalisten over verschillende modellen. Als de test je heeft weten te overtuigen, kan je onmiddellijk op zoek naar je droomauto: op beide websites staan onder de tests namelijk advertenties van de gerecenseerde modellen.


Naast de test, publiceren de platformen allerlei soorten advies. Dat advies gaat heel breed: over waar je op moet letten bij de aankoop van een wagen, de verschillende documenten die bij een auto horen, maar ook over veiligheid, tips voor als je met de auto op vakantie gaat, … Autscout heeft daarbovenop advies voorzien rond financiën met informatie over financieringen en de mogelijkheid om onmiddellijk bij hun verzekeringspartner een verzekeringspremie te simuleren en een verzekering online aan te vragen.


Ben je niet op zoek naar een nieuwe auto, tweedehandswagen, oldtimer, motor of eender welk ander soort voertuig, maar heb je gewoon heel veel interesse in de autosector? In dat geval kan je terecht op de pagina “autonieuws” die op beide websites terug te vinden is en waar je, zoals de naam het zegt, op de hoogte blijft van alle nieuwigheden binnen de sector.


Zelf verkopen?

Zoals hierboven al werd vermeld, worden alle voertuigen, behalve de nieuwe wagens, aangeboden door professionele verkopers en door particulieren. Dat betekent dat ook jij je auto kan verkopen via Vroom en Autoscout. Voor particulieren is de creatie en publicatie van een advertentie gratis. Bij Autoscout kan je een upgrade naar een premium advertentie aankopen.


Het moeilijkste aan de verkoop van je wagen is ongetwijfeld de bepaling van het prijskaartje. Bij Autoscout is het mogelijk om de waarde van je auto online te laten schatten door wat informatie over je wagen te geven. De schatting is geen garantie van het bedrag dat je zal krijgen, maar wel een indicatie van de marktwaarde van je voertuig.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands