Autoverkoop stijgt sterk in Europa

De Europese autosector doet het erg goed: in maart 2015 steeg de autoverkoop aanzienlijk. Die stijging geldt voor de het volledige eerste kwartaal van 2015. Dit jaar werden al 3,5 miljoen nieuwe auto’s ingeschreven in de Europese Unie. In België doet de autosector het wat slechter tegenover het Europese verkoopcijfer, maar het verschil is erg klein.

De autoverkoop in Europa ligt al 19 maanden telkens hoger dan een jaar eerder. De laatste vier maanden viel het op dat de Europese autoverkoop ook steeds sneller stijgt. In december, januari en februari steeg de verkoop van nieuwe auto’s met respectievelijk 4,7%, 6,7% en 7,3% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Maart 2015 doet daar nog een schepje bovenop. Vorige maand steeg de autoverkoop in de Europese Unie zelfs met 10,6% ten opzichte van maart 2014.


3,5 miljoen auto’s

Het eerste kwartaal van 2015 werden meer dan 3,5 miljoen nieuwe auto’s ingeschreven. Dat is een stijging van 8,6% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. In maart alleen al werden dit jaar meer dan 1,6 miljoen nieuwe auto’s ingeschreven, 10,6% meer dan maart vorig jaar. Maart was daarmee de sterkst stijgende maand van het afgelopen jaar. In de meeste Europese landen is de autoverkoop gestegen. De opvallendste stijgers ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar zijn Portugal (36,1%), Spanje (32,2%), Ierland (29,6%), Tsjechië (23,9%) en Cyprus (16,3%). Ook in onze buurlanden is de autoverkoop gestegen. De Nederlandse, Franse en Duitse autoverkoop steeg met respectievelijk 2,9%, 6,9% en 6,4%. Alleen in Luxemburg daalde de autoverkoop met 3,7% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.


België volgt Europa niet

Een aantal Europese landen volgen die stijgende trend niet. In Luxemburg, Slovakije, Oostenrijk, Polen en Finland daalde de autoverkoop tijdens de eerste drie maanden van 2015 ten opzichte van de eerste drie maanden van 2014. Ook de Belgische autosector moet een lichte daling optekenen. In maart is het aantal nieuw ingeschreven auto’s in België wel met 4,6% gestegen tegenover maart 2014, maar januari en februari waren minder goede maanden voor de Belgische autoverkoop. In januari was er een daling van 4,56%, in februari bedroeg die daling nog 3,55%. De goede maand maart heeft er wel voor gezorgd dat het verschil tussen de eerste drie maanden van dit jaar en die van vorig jaar erg klein is. De autoverkoop zou tijdens het eerste kwartaal van 2015 met 0,98% gedaald zijn.


Volkswagen de grootste

In België is Volkswagen het meest verkochte merk. Volkswagen verkocht in ons land in maart 6,66% meer auto’s dan in maart 2014. Als we de eerste kwartalen van 2014 en 2015 vergelijken, zien we wel een lichte daling van 4,38% in de verkoop van Volkswagen, maar ook op kwartaalvlak is Volkswagen het bestverkochte automerk. Volkswagen is in heel Europa het bestverkochte automerk en de Volkswagen Groep heeft het grootste marktaandeel op de Europese markt. De Duitse Volkswagen Groep had vorig kwartaal een marktaandeel van 24,3% en heeft daardoor een erg grote voorsprong op PSA Peugeot-Citroën met een marktaandeel van 10,7%. De Europese top drie wordt afgesloten door de Renault Group met een marktaandeel van 9,5%. In België ziet die top drie er ongeveer hetzelfde uit: Volkswagen op één met een marktaandeel van 9,02%, Renault met een marktaandeel van 8,66% en Peugeot met een marktaandeel van 8,25%.


Bovenstaande cijfers houden enkel rekening met de inschrijvingen van nieuwe auto’s, de tweedehands autoverkoop wordt niet meegerekend. De tweedehands autoverkoop via Ikwilvanmijnautoaf.be kende dit jaar ook een flinke stijging.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands