Belgische autoverkoop in dalende lijn

De autoverkoop in België kent dit jaar heel wat schommelingen. In augustus daalde de autoverkoop nog ten opzichte van een jaar eerder, in september lag de verkoop hoger, in oktober is ze weer gedaald ten opzichte van oktober 2013.

In oktober 2014 werden er iets meer dan 38.000 nieuwe personenauto’s verkocht. Dat is 3,5% minder dan een jaar eerder, toen er nog 39.490 nieuwe auto’s verkocht werden in oktober. De jaarlijkse autoverkoop lag in oktober van dit jaar 0,64% lager dan de jaarlijkse autoverkoop in oktober 2013. Van begin dit jaar tot en met oktober werden er iets meer dan 426.000 auto’s verkocht. Vorig jaar lag dat aantal nog op 429.000 verkochte auto’s in oktober. Dat blijkt uit cijfers van FEBIAC, de Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie.


Minder lichte, meer zware bedrijfsvoertuigen

FEBIAC deelde ook de verkoopcijfers van andere gemotoriseerde voertuigen mee. Over het algemeen zijn die cijfers op jaarbasis positief. Enkel de lichte bedrijfsvoertuigen kenden nog een daling. In vergelijking met oktober 2013 werden er in oktober 2014 1,8% minder nieuwe lichte bedrijfswagens verkocht. In totaal werden er dit jaar al 2% minder lichte bedrijfswagens verkocht dan in 2013. De zware bedrijfswagens doen het goed dit jaar. Het aantal verkochte zware bedrijfswagens tot 16 ton steeg in oktober 2014 met 3,6% ten opzichte van oktober 2013. Op jaarbasis steeg dat aantal met 1,2%. De zware bedrijfswagens van meer dan 16 ton kenden sterke dalingen in de maand oktober, maar op jaarbasis zijn er meer zware bedrijfswagens verkocht dan een jaar eerder. Zo werd er dit jaar al 10,5% meer verkocht dan vorig jaar.


Geen verrassingen

FEBIAC is niet verrast door de nieuwe cijfers. De autoverkoop kende in oktober dan wel wat tegenslag, over het algemeen is er niet veel verschil in de verkoopcijfers tussen dit jaar en vorig jaar. Verwacht wordt dan ook dat de autoverkoop dit jaar nog stabiel zal blijven, met eventueel nog een lichte overschrijding van het aantal verkochte wagens in 2013. De autoverkoop in België schommelt al een tijdje. Zo konden we in augustus 2014 een daling van 4% optekenen ten opzichte van augustus 2013, terwijl in september de Belgische autoverkoop met 4% gestegen is ten opzichte van september 2013. Sinds de economische crisis is de Belgische autoverkoop sterk gedaald. Er zouden jaarlijks 100.000 wagens minder ingeschreven worden. De automarkt is zich wel aan het herstellen, maar het verkoopniveau van voor de crisis zal dit jaar niet meer gehaald worden.


Volkswagen op kop

In september was Volkswagen al het populairste automerk en dat is in oktober niet veranderd. 10,3% van de verkochte wagens in oktober is een Volkswagen. Dat is een daling ten opzichte van een jaar eerder en ook op jaarbasis werden er minder Volkswagens verkocht dan in 2013, maar Volkswagen blijft het goed doen in België. In september werd de top drie van meest verkochte wagens verder aangevuld met Peugeot op de tweede plaats en Opel op de derde plaats. Peugeot staat nog steeds in die top drie, maar op de derde plaats. De tweede plaats wordt ingenomen door Renault. Opel was in oktober het zevende best verkochte automerk in België. De populairste automodellen in België zijn de Volkswagen Golf, de Opel Corsa en de Renault Scenic.

Over een paar maanden weten we of de autoverkoop in België op jaarbasis gestegen of gedaald is. Blijf op de hoogte dankzij Ikwilvanmijnautoaf.be.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands