Belgische autoverkoop stijgt met 4% in september

De autoverkoop in België lag in de maand september van dit jaar 4,3% hoger dan in september 2013. Dat blijkt uit cijfers van FEBIAC en van de Federale Overheidsdienst voor Mobiliteit en Vervoer. Verwacht wordt dat de autoverkoop dit jaar ongeveer in dezelfde lijn zal liggen als de voorbije jaren.

In september 2013 werden 34.890 nieuwe personenwagens ingeschreven. Een jaar later, in september 2014, werden er 36.383 personenwagens ingeschreven. Dat zijn er 1.500 meer dan het jaar voordien. Ook in andere categorieën van voertuigen merken we een stijging op ten opzichte van een jaar eerder. Zo werden er vorige maand 3.873 lichte bedrijfsvoertuigen verkocht, wat ongeveer 7% meer is dan een jaar eerder. Het aantal verkochte trekkers in de categorie “zware bedrijfsvoertuigen” steeg zelfs met maar liefst 20%: van 364 verkochte exemplaren in september 2013 naar 440 verkochte exemplaren in 2014.


Autoverkoop blijft stabiel

In augustus was het autoverkooppercentage van personenauto’s nog met 4% gedaald ten opzichte van augustus 2014. Net als september, was ook augustus een goede maand voor de verkoop van bedrijfsvoertuigen. Ondanks de verschillende dalingen en stijgingen in de verkoopcijfers, blijft de autoverkoop in België over het algemeen stabiel. Het aantal verkochte personenwagens en lichte bedrijfswagens is vorige maand dan wel sterk gestegen ten opzichte van september 2013, maar de totale autoverkoopcijfers van 2014 overschrijden het percentage van 2013 nog niet. De kans bestaat wel dat het eindtotaal in de Belgische autoverkoop eind dit jaar toch hoger zal liggen dan eind vorig jaar. Op dit moment werden er in 2014 al 388.095 nieuwe personenauto’s ingeschreven. Het totale aantal nieuwe personenauto’s in 2013 was 389.471. Nog 1.500 nieuwe inschrijvingen dus en het autoverkooppercentage van 2014 overtreft de autoverkoop van 2013. Sinds de crisis worden er in totaal ongeveer 100.000 wagens minder ingeschreven per jaar. Verwacht wordt dat de autoverkoop ook het volgende jaar niet meer het niveau van voor de economische crisis zal bereiken, maar eerder stabiel zal blijven of eventueel zelfs zou zakken.


Populairste auto’s

Volkswagen domineerde de autoverkoop in september: iets meer dan 10% van het aantal nieuw ingeschreven personenwagens is van het Duitse merk. Dat komt neer op 3.466 nieuwe Volkswagens. Het Franse Peugeot en het Duitse Opel vervolledigen de top 3 met respectievelijk 3.037 en 3.024 nieuwe inschrijvingen. Uit cijfers van augustus blijkt dat Volkswagen met haar Golf ook de eerste plaats in de lijst van populairste modellen op de Belgische markt domineert, gevolgd door de Audi A3 en de Renault Clio. De populairste modellen van Peugeot en Opel, de Peugeot 308 en Opel Corsa, komen pas later in de top 10 van populairste automodellen: op plaatsen 4 en 7.


Tweedehandsverkoop

De cijfers van de Belgische autoverkoop in september kijken enkel naar nieuw ingeschreven wagens. Naast de nieuwe wagens, worden ook elk jaar een groot aantal tweedehands wagens verkocht. Voorlopig kunnen er nog geen cijfers geplakt worden op het aantal verkochte tweedehands wagens in België. De voorbije jaren lag het aantal verkochte tweedehands wagens wel hoger dan het aantal nieuwe wagens. In 2010, bijvoorbeeld, werden ongeveer 320.000 nieuwe wagens ingeschreven, tegenover meer dan 600.000 tweedehands wagens. Wilt u ook uw auto tweedehands verkopen? Meld uw auto gratis en vrijblijvend aan op onze online automarkt en ontvang meteen hoge biedingen voor uw wagen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands