BMW bovenaan Belgische autoverkoop

2015 is al een paar weken ver en ook de eerste autoverkoopcijfers stromen binnen. In januari zouden er minder nieuwe auto’s ingeschreven zijn dan in januari 2014. BMW ziet wel een sterke stijging in de Belgische verkoopcijfers. Het Duitse merk was in januari zelfs het bestverkochte automerk.BMW heeft een goede maand achter de rug in België, maar over het algemeen lag de Belgische autoverkoop in januari 2015 4,5% lager dan in januari 2014. In totaal werden er dit jaar in januari 47.324 nieuwe wagens ingeschreven tegenover 49.584 een jaar eerder. Ook in de andere categorieën van voertuigen zijn sterke dalingen op te merken. Het aantal nieuwe zware bedrijfsvoertuigen zwaarder dan 16 ton is met bijna 31% gedaald. Er werden vorige maand ook een stuk minder nieuwe motors ingeschreven. In 2014 lag het aantal nieuwe motors nog op 1.159, dit jaar nog maar op 1.065, wat een daling is van 8%. De daling van het aantal nieuwe personenwagens zou volgens Febiac liggen aan het feit dat januari in 2015 een werkdag minder telde dan in 2014.


BMW op nummer 1

BMW leidt de Belgische autoverkoop van januari. Tijdens de eerste maand van het jaar kon de Duitse autofabrikant al meer dan 4.100 nieuwe auto’s verkopen. Dat is een sterkte stijging van 15,3% ten opzichte van een jaar geleden. BMW doet het zo beter dan Renault en Volkswagen. De verkoopcijfers van Renault zijn ongeveer gelijk gebleven, maar Volkswagen heeft wel zware klappen gekregen. Van het Duitse merk werden 18% minder nieuwe auto’s ingeschreven.


Sterke stijgingen en dalingen

BMW is niet de sterkste stijger in de autoverkoop van januari. Ook autofabrikant Mini, onderdeel van BMW, verkocht in januari meer wagens dan vorig jaar. Het aantal nieuwe Mini’s steeg van 586 naar 794, een stijging van maar liefst 35,5%. Opvallende stijgers zijn Porsche met 78%, Tesla met 114% en Jeep met 133% meer nieuwe inschrijvingen.

Naast die sterke stijgingen zijn er ook opvallende dalingen op te merken. Dacia en Fiat, bijvoorbeeld, verloren respectievelijk 30% en 34% inschrijvingen. Felle dalingen zijn ook te zien bij Chevrolet en Lancia. Die dalingen zijn echter niet onverwacht. General Motors, de eigenaar van Chevrolet, wil de verkoop van Chevrolet in Europa stopzetten. Tegenwoordig is enkel de Corvette nog verkrijgbaar in België. Ook Lancia heeft besloten de verkoop buiten Italië te stoppen. De terugtrekking van Chevrolet uit Europa is jammer nieuws voor de liefhebbers van Amerikaanse muscle cars. Chevrolet blijft nog actief in Europa tot eind 2015. De terugtrekking van het Amerikaanse merk is volgens moederbedrijf General Motors noodzakelijk om de dalende verkoopcijfers van het merk en de dalende omzet in Europa op te vangen. Volgens General Motors zou de verkoop van Chevrolet al een hele tijd in dalende lijn zijn. General Motors heeft geen spijt van de terugtrekking van Chevrolet. Het Amerikaanse bedrijf is ook eigenaar van Opel en de Britse variant Vauxhall. Door de verkoop van Chevrolet in Europa te stoppen, zouden Opel en Vauxhall meer marktaandeel kunnen inpalmen.


Nieuw op het Autosalon

Januari is traditioneel een maand waarin meer auto’s gekocht worden dan in de rest van het jaar. Dat komt door het Autosalon en de vele kortingen en mooie voorwaarden die autofabrikanten dan geven. Ook BMW was aanwezig op het Autosalon met een aantal nieuwigheden, zoals de nieuwe BMW X5 M, de nieuwe BMW X6 M en de nieuwe BMW 6-reeks. In september 2014 stelde BMW ook de eerste cabrio van de 2-reeks voor. Die wagen was uiteraard ook aanwezig op het Autosalon.


Voorwaarden in februari

Ook in februari zal BMW nog goede cijfers kunnen behalen. Februari is over het algemeen nog een goede maand voor de autosector, ook andere merken kunnen nog verder groeien of eventuele verliezen weer goedmaken. De meeste autofabrikanten geven in februari namelijk nog dezelfde saloncondities als in januari.

BMW is ook op de tweedehands automarkt een sterk merk. Vorig jaar was de BMW 3-reeks de meest verkochte auto op Ikwilvanmijnautoaf.be.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands