De comeback van Alpine

Sportfanaten opgelet! Renault heeft de terugkeer van het Franse sportmerk Alpine bevestigd. Een prototype zou dit jaar nog verschijnen, het eerste productiemodel zal pas voor 2016 zijn. Als alles goed gaat, zal Alpine in 2017, na meer dan twintig jaar afwezigheid, weer helemaal terug zijn.

De laatste Alpine werd in 1995 gebouwd. In de twintig jaar dat Alpine niet meer geproduceerd wordt, zijn er wel verschillende pogingen geweest om het merk weer nieuw leven in te blazen. Tot nu toe waren die pogingen zonder succes. Nu lijkt de wedergeboorte van het merk uiteindelijk toch te zullen plaatsvinden.


Hoe het allemaal begon…

Het automerk Alpine werd in 1955 opgericht door de Fransman Jean Rédélé. Rédélé was voor hij het merk oprichtte een verdeler van Renault. Het idee voor het sportmerk kreeg hij door zelf met een Renault 4CV deel te nemen aan rally’s. Rédélé won verschillende rally’s en nam met de 4CV zelfs deel aan wedstrijden in de Alpen. Ook in die wedstrijden was hij een succesvolle racer. Door al die overwinningen kreeg Rédélé zin om zich meer bezig te houden met sportauto’s. Daarom richtte hij in 1955 Alpine op. De naam van dat merk verwijst naar zijn overwinningen met zijn Renault 4CV in de Alpen. Rédélé begon zelf auto’s te bouwen waarvoor hij gebruikmaakte van de techniek van Renault. De eerste Alpine, de A106 coupé, was gebouwd op het platform van de Renault 4CV. De Alpine A108, ook wel Berlinette genoemd, kreeg de motor van de Renault Dauphine. Alpine behaalde heel wat overwinningen in de rallywereld in de jaren 1960 en 1970. Aan het begin van de jaren 1970 werd het merk wel sterk getroffen door de oliecrisis. Doordat Alpine een ambachtelijk merk was, lagen de productieaantallen nooit erg hoog, maar aan het begin van de jaren 1970 daalde de productie toch drastisch. Alpine werd echter op tijd gered door de Franse fabrikant Renault. Renault kwam op als de grootste aandeelhouder van het merk.


Winnen op Le Mans

Onder leiding van Renault werden verschillende nieuwe modellen ontwikkeld. Met de kennis en het kapitaal van Renault kreeg Alpine de ambitie een auto te bouwen die de 24 Uren van Le Mans zou kunnen winnen. Die overwinning werd in 1978 behaald met een Renault Alpine A442. 1978 was niet alleen het jaar waarin Alpine de 24 Uren van Le Mans won, maar ook het jaar waarin de oprichter van het merk zich terugtrok uit het bedrijf. Renault had al een erg grote inbreng in het merk en door het vertrek van Rédélé werd die inbreng alleen maar groter. Renault ging verder met het sportmerk en bracht verschillende succesvolle sportmodellen uit. Ondanks het succes van de sportauto’s, stopte Renault de productie van Alpine in 1995. De Alpinefabriek wordt sindsdien gebruikt voor de productie van Renault Sport.

Comebackpogingen

Al vrij snel nadat de naam Alpine achterwege gelaten werd, deden geruchten de ronde dat Alpine weer terug zou komen. In 2007, bijvoorbeeld, werd aangekondigd dat Renault een nieuwe sportlijn wilde ontwikkelen. In plaats van een nieuwe naam te verzinnen, zou Renault terugvallen op Alpine. De economische crisis van 2008-2009 gooide echter roet in het eten. De plannen om Alpine weer tot leven te wekken werden weer opgeborgen. In 2012 kwam Renault tot een akkoord met het Brits Caterham Cars. Renault en Caterham Cars zouden samenwerken om een nieuwe sportwagen te bouwen. Die samenwerking werd uiteindelijk ook afgeblazen en in 2014 kocht Renault de aandelen van Caterham terug.

Alpine eindelijk terug?

De hoop voor Alpine is echter nog niet verloren. In 2014 besloot Renault opnieuw geld vrij te maken voor de heropleving van het legendarische sportautomerk. Renault zou 600 miljoen euro investeren om van Alpine weer een actueel automerk te maken. De poging van Renault lijkt alleszins een serieuze poging: in juni van dit jaar al wordt een prototype voorgesteld tijdens de 24 Uren van Le Mans. In 2016 zou het eerste productiemodel getoond worden om dan een jaar later effectief uitgebracht te worden.

De comeback van Alpine lijkt hierdoor eindelijk realiteit. Meer weten over de autosector? Blijf op de hoogte dankzij ikwilvanmijnautoaf.be.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands