Comfortabele tweewieler in de maak

Een tweewieler met het comfort van een auto: de droom van elke motard. Binnenkort wordt die droom misschien werkelijkheid. In San Francisco is het bedrijf Lit Motors Inc. bezig aan de bouw van een eenpersoonstweewieler die niet kan omvallen.

Een tweewieler, zoals een brommer of motorfiets, heeft heel wat voordelen: in de files kunt u iedereen zonder problemen voorbijsteken, u heeft over het algemeen geen problemen met het vinden van een parkeerplaats en u mag vaak ook in straten rijden die niet toegankelijk zijn voor automobilisten. Toch zijn er ook wat nadelen die het gebruik van een motorfiets minder prettig maken. Denk maar aan de gespecialiseerde kledij, het gebrek aan bescherming bij een ongeval of bij slecht weer. Als het van Danny Kim, de oprichter van Lit Motors Inc., afhangt, zijn die nadelen die gepaard gaan met tweewielers binnenkort verleden tijd.


C-1, de tweewieler van de toekomst

Danny Kim richtte in 2010 het bedrijfje Lit Motors Inc. op in San Francisco. Zijn doel? Een tweewieler bouwen die de voordelen van een motorfiets en de voordelen van een auto combineert. Het resultaat van zijn brainstormsessies is een overdekte tweewieler met codenaam C-1 geworden. De nieuwe tweewieler is even efficiënt als een motorfiets, maar geeft de bestuurder de bescherming van een auto. De C-1 beschermt zijn bestuurder tegen slecht weer en tegen de gevaren op de weg. De tweewieler is volledig overdekt en ook de zijkanten zijn dicht gemaakt. Bovendien beschikt de C-1 over een gyroscopisch stabiliteitssysteem, wat betekent dat de tweewieler zelfs in beweging zijn evenwicht bewaart. Het voertuig maakt de bewegingen van een motorfiets: in bochten, bijvoorbeeld, leunt hij, net zoals motorfietsen, naar de zijkant, maar ondanks het extra gewicht van de carrosserie, valt het voertuig niet om. Het stabiliteitssysteem zorgt er niet alleen voor dat het voertuig niet omvalt in een bocht, ook bij een botsing komt de C-1 automatisch weer recht. De tweewieler is erg compact en heeft het interieur van een wagen. Er is plaats voor maximaal twee personen: de chauffeur en eventueel een passagier die achter de chauffeur kan plaatsnemen. In plaats van een passagier, kan de chauffeur ook wat bagage in zijn C-1 kwijt. Net als met een motorfiets kan de bestuurder met zijn C-1 tussen auto’s slalommen. Op die manier spaart hij tijd uit die hij met een auto in de file had gespendeerd. Doordat het voertuig compact is, is het ideaal voor in de stad. Naast al die voordelen die vooral het comfort van de bestuurder vergroten, heeft de C-1 ook voordelen voor het milieu. Het voertuig rijdt op elektriciteit. De tweewieler kan op minder dan een halfuur al voor 80% worden opgeladen. De topsnelheid van het voertuig is wel beperkt in vergelijking met motorfietsen en auto’s: de C-1 bereikt een maximum snelheid van 100 km/uur.


Productiedatum onbekend

Voorlopig is de tweewieler van de toekomst nog niet verkrijgbaar. De verkoopprijs is wel al bekend: het voertuig zou rond de 24.000 dollar, of iets minder dan 19.000 euro kosten. Het voertuig wordt in San Francisco gemaakt, maar zou ook in het buitenland geleverd worden. Als het concept zou aanslaan en het bedrijf goed zou draaien, bestaat de mogelijkheid dat er meer fabrieken gebouwd worden op andere continenten. In principe zou de tweewieler in 2014 geproduceerd worden. Het is niet duidelijk of het voertuig dit jaar daadwerkelijk nog te koop is. Wel kunnen er al pre-orders geplaatst worden, ook in het buitenland. Om met een C-1 te kunnen rijden, is een rijbewijs A voor motorfietsen nodig. Het voertuig zou aan alle voorwaarden voldoen om ook bij ons op de baan te mogen rijden. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=K4LXV7-RNEE[/embed] Bent u overtuigd van deze tweewieler van de toekomst? Verkoop uw auto op een online automarkt en investeer in de toekomst.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands