Dakar Rally 2015 van start

Zondag is het startschot voor de Dakar Rally gegeven. De rally wordt elk jaar georganiseerd en zal dit jaar opnieuw op Zuid-Amerikaanse bodem plaatsvinden. Zaterdag 17 januari komen de racers terug aan in Buenos Aires in Argentinië.


Het traject van de Dakar Rally liep sinds 1978 traditioneel tussen Parijs en Dakar in Senegal. Aan dat traject kwam in 2008 door veiligheidsproblemen en de vrees voor terroristische aanvallen op het parcours een einde. De race werd in 2008 volledig afgezegd en verhuisde in 2009 naar Zuid-Amerika, waar het tegenwoordig nog steeds georganiseerd wordt. Argentinië, Bolivia en Chili stelden zich kandidaat als nieuwe gastlanden voor de grootste rally ter wereld.


Van Parijs naar Senegal

De Dakar Rally is nog steeds bekend onder de naam Parijs-Dakar. Die naam verwijst naar het vroegere traject van de rally. In 1978 werd een race georganiseerd die startte in Parijs en eindigde in Dakar in Senegal. De race bedroeg een afstand van ongeveer 10.000 kilometer. Tegenwoordig nemen er meer dan 400 teams deel aan de Dakar Rally. In het begin lag dat aantal een stuk lager. In 1978 namen 180 teams deel aan de wedstrijd. De race werd niet altijd georganiseerd tussen Parijs en Dakar. Bepaalde jaren werd de start verlegd naar, bijvoorbeeld, Granada in 1995 en 1996, of de finish vond plaats in een ander land, zoals in Zuid-Afrika in 1992, bijvoorbeeld. Tegenwoordig komt de Dakar Rally niet meer op het Afrikaanse continent. Sinds 2009 vindt de race jaarlijks plaats in Zuid-Amerika. Ook daar bedraagt de afstand 9.000 tot 10.000 kilometer.


Kritiek

De Dakar Rally zorgde voor heel wat opschudding. De wedstrijd liep door verschillende erg arme Afrikaanse landen die extra afzagen door de race. De race zorgde voor heel wat stof en er vielen af en toe gewonden of doden. Er zouden doorheen de jaren al 60 doden gevallen zijn tijdens de race, waarvan meer dan de helft burgers. De organisatie werd regelmatig verweten geen rekening te houden met de leefomstandigheden van de Afrikanen.


Dakar Rally 2015

Dit jaar is de Dakar Rally gestart in Buenos Aires op zondag 4 januari. Elke dag wordt minstens 600 kilometer afgelegd. Enkel de rit van de laatste dag, 17 januari, is met net geen 400 kilometer wat korter. De etappes worden deels getimed. De afstanden die afgelegd worden, zijn afhankelijk van de categorieën waarin geracet worden. In totaal leggen de motors (en quads) 9.295 kilometer af, terwijl auto’s een afstand van 9.111 kilometer moeten weten te overleven en vrachtwagens een parcours van 8.159 kilometer afleggen. In totaal duurt de race 14 dagen. De deelnemers hebben slechts een rustdag. Voor de motorrijders valt die rustdag op 10 januari, auto’s en vrachtwagens krijgen pas op 12 januari wat rust.


De Belgen

Aan de Dakar Rally nemen professionele chauffeurs en amateurs van uit de hele wereld deel. Dit jaar doen 21 Belgen mee met de wedstrijd. De meeste Belgen, 13 in totaal, nemen deel aan de vrachtwagenrace. In de motorcategorie nemen slechts 2 Belgen deel, de overige 6 Belgische deelnemers zitten in de autocategorie. De laatste jaren hebben de Belgen niet veel overwinningen meer binnengehaald. De laatste overwinning dateert van 2007, toen Charly Gotlib bijrijder was van Hans Stacey in de vrachtwagencategorie. De jaren 1980 vormden wel een mooie periode voor de Belgen. In 1983 heeft Jacky Ickx de autorally gewonnen met een Mercedes 280 G. In 1984 en 1985 won Gaston Rahier in de motorcategorie en in 1987 maakte Yvo Geusens deel uit van het winnende team in de vrachtwagencategorie.

De Dakar Rally zorgt elk jaar voor kritiek, maar ook voor heel wat spektakel. Volg Ikwilvanmijnautoaf.be online om op de hoogte te blijven van verschillende evenementen en nieuwigheden in de autowereld.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands