Diesel auto verkopen steeds lastiger

Wil jij een tweedehands auto verkopen met een dieselmotor? Dan kun je het nog wel eens moeilijk krijgen. Steeds meer automobilisten kiezen voor een benzinewagen.

Diesels werden jarenlang fiscaal bevooroordeeld waardoor Belgen verzot waren op oliestokers. Het aandeel dieselwagens bleef maar toenemen, maar vorig jaar kwam volgens de Febiac een officiële trendbreuk waardoor er verandering lijkt te komen in de voorliefde voor diesels.


Verhouding diesel- en benzineauto's

De verhouding diesel/benzine lag in 2010 nog op 76/24. In 2013 was de verhouding 65/35. Hoe komt het dat we steeds meer neigen naar benzinewagens? Allereerst is de afschaffing van de Belgische ecopremie een vervelende ontwikkeling geweest voor dieselwagens. Automobilisten kregen ineens geen premie van de aankoopprijs van de auto terug. Maar dat is niet de enige reden waarom we minder snel in een nieuwe zelfontbrander springen. Ook spelen de hogere belastingen op basis van uitstoot een belangrijke rol, eveneens de hogere prijs voor diesel. Door het wegvallen van de ecopremie en het doorvoeren van hogere belastingen op basis van uitstoot is de financieel minder aantrekkelijk geworden te gaan dieselen. Daar bovenop is het prijsverschil tussen benzine en diesel aan de pomp een stuk minder groot, waardoor benzinewagens zuiniger en goedkoper in aanschaf zijn. Dat er meer benzinewagens rondrijden vindt niemand erg. Dat is namelijk erg belangrijk voor de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Stikstofoxide en fijn stof zijn in Vlaanderen een groter probleem dan de CO2-uitstoot.


E-auto

De afschaffing van stimulerende maatregelen voor schonere voertuigen heeft in België weinig impact gehad op de verkoop. Het marktaandeel van wagens op CNG, LPG, hybride en elektrische auto’s daalde van 1,2 procent naar 1,1 procent. Het gebrek aan tankstations en laadpalen heeft uiteraard geen positief effect op deze trend. Er zijn slechts enkele laadpunten voor elektrische voertuigen en nog minder pompen waar aardgas kan worden getankt. Dat we niet warm lopen voor de elektrische auto wisten we al. Eerder dit jaar werd er voor de derde maal gepeild naar de duurzame mobiliteitsintenties van de Belg. Opnieuw bewijst deze studie dat de elektrische auto geen toekomst heeft zolang onze overheid geen daadwerkelijk aanmoedigen overweegt. Ruim 95 procent van de ondervraagden vindt elektrische rijden duurder dan een benzine- of diesel auto en evenveel respondenten voelen zich niet bereid om voor die meerkost op te draaien. Volgens deskundigen maakt deze studie eveneens duidelijk dat autorijdend België zich geen realistisch beeld kan vormen van het kostenplaatje van een e-auto. De Belg raakt ook moeilijk van de mening doordrongen dat e-rijden in veel gevallen goedkoper kan uitvallen.


Formaat diesel auto

Diesels worden minder interessant en dat heeft impact op de vraag naar tweedehands auto’s met een dieselmotor. Zit jij middenin een autoverkoop of ben je van plan op korte termijn je diesel auto te verkopen? Dan zul je merken dat dit een pak moeilijker gaat dan voorheen. Vooral de verkoop van kleinere tweedehands auto’s op diesel zullen lastig verlopen. De reden hiervoor is dat deze kleine auto’s vaak gebruikt worden voor korte afstanden en dan is een diesel zeker niet interessant. De hele grote auto’s, zoals terreinwagens, gaan ook moeilijk van de hand in dieselversies. Hier speelt voornamelijk de overheid een rol omwille van de hoge belastingen. De diesels die nog vrij goed van de hand gaan, zijn de middenklassers.


Diesel auto verkopen

Wil jij zo snel mogelijk een diesel auto verkopen? Dan is het verstandig om de auto te verkopen via Ikwilvanmijnautoaf.be. Je weet zeker dat je binnen 1 dag je auto hebt verkocht. Deze manier van auto verkopen is niet alleen de meest vlotte manier, maar ook de meest eenvoudige manier. Zelf hoef je namelijk niets te doen, alleen maar de gegevens van je auto online door te geven. De automakelaars gaan dan, gratis en vrijblijvend, voor jou op zoek naar een geïnteresseerd opkoper van wagens. Binnen 24 uur ontvang je het hoogste bod per e-mail.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands