Diesel nog steeds populairste brandstof

Ondanks verschillende maatregelen van de overheid om benzine en alternatieve en meer milieuvriendelijke energiebronnen te promoten, blijft diesel de populairste brandstof in België. Vorig jaar kozen Belgische chauffeurs nog het vaakst voor diesel bij de aankoop van een nieuwe auto. Er is wel een daling merkbaar, terwijl het aantal verkochte benzineauto’s wel gestegen is.

In 2014 werden 483.000 nieuwe auto’s ingeschreven. Daarvan was 62% een dieselauto. Bijna 36% van de nieuw ingeschreven wagens was een benzineauto. De overige 2% wordt verdeeld onder hybride wagens, elektrische auto’s en auto’s op aardgas. Benzine en de milieuvriendelijke energiebronnen kenden een stijging ten opzichte van 2013. Het aantal nieuwe wagens op diesel is gedaald. In 2013 was nog bijna 65% van de nieuwe auto’s een dieselwagen. In 2015 zou het aantal verkochte wagens moeten stijgen tot 485.000, waarbij het percentage dieselauto’s zou dalen tot onder de 60%.


Prijsvoordeel

Diesel lijkt voor veel bestuurders aantrekkelijker dan benzine door de lage literprijzen. De laatste weken is de prijs voor diesel sterk gedaald. In sommige regio’s in België zou de prijs voor een liter diesel zelfs onder de euro gedaald zijn. In aankoop is een dieselauto dan wel duurder dan een auto op benzine, de prijs aan de pomp lijkt een grotere invloed te hebben op het keuzegedrag van de mensen. Het prijsverschil tussen diesel en benzine wordt wel steeds minder een goed argument om voor diesel te kiezen. De prijs voor een liter diesel is dan wel al gedaald, ook benzine is de laatste weken veel goedkoper geworden. De kloof tussen beide brandstoffen wordt op die manier een stuk kleiner.


Wanneer voor diesel kiezen?

Diesel is de meest gekozen brandstof in België, terwijl de meeste bestuurders eigenlijk helemaal geen diesel nodig hebben. Een dieselauto is vooral geschikt voor bestuurders die meer dan 20.000 km per jaar afleggen. Gemiddeld legt de Belg echter maar 15.000 km per jaar af. Over het algemeen is een dieselmotor zuiniger dan een benzinemotor, behalve op korte afstanden. Op korte afstanden verbruikt een dieselmotor meer dan een benzinemotor. Bovendien is er ook meer risico op slijtage. De roetfilter, bijvoorbeeld, kan zichzelf op korte afstanden niet genoeg zuiver maken, waardoor slijtage kan optreden en de roetfilter schoongemaakt of vervangen moet worden.


Benzine en andere mogelijkheden

Diesel is voor de meeste Belgen dus niet de beste optie. Benzine en andere energiebronnen zijn voor veel bestuurders een betere oplossing. Bestuurders die korte afstanden afleggen, hebben vaak genoeg aan een benzineauto of aan een hybride of elektrische wagen. Die laatste twee zijn vooral nuttig voor korte afstanden in de stad. Hybride en elektrische auto’s zijn milieuvriendelijk, comfortabel en hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het nadeel aan beide soorten wagens is de erg hoge aankoopprijs en de nog wat beperkte gebruiksmogelijkheden. Elektrische wagens, bijvoorbeeld, kunnen maar een beperkte afstand afleggen voor ze opgeladen moeten worden. Dat opladen duurt een stuk langer dan tanken. Benzineauto’s zijn ook geschikt voor kortere afstanden en zijn voorlopig vaak nog net iets interessanter dan elektrische of hybride auto’s, doordat ze geen beperkingen hebben. Bestuurders die minder dan 15.000 km per jaar rijden, zijn beter af met een benzineauto dan met een wagen op diesel. Benzineauto’s zijn goedkoper in aankoop en zijn bovendien ook milieuvriendelijker dan dieselauto’s. Het prijsverschil aan de pomp is tegenwoordig geen reden meer om niet voor een benzineauto te kiezen.


Benzine of diesel?

Benzine lijkt stilaan belangrijker te worden in België. Als u een nieuwe auto plant te kopen, is het nuttig op voorhand te bedenken welk type brandstof voor u het voordeligst zal zijn. Let op de gemiddelde afstand die u jaarlijks aflegt en op uw omgeving: voor verplaatsingen binnen de stad heeft u geen dieselauto nodig.

Auto’s op diesel zijn nog steeds het populairst, ook op de tweedehandsmarkt. Plant u een nieuwe auto te kopen? Verkoop uw oude wagen op onze online automarkt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands