Fiat 500 blaast 8 kaarsjes uit

De Fiat 500 zoals we hem vandaag kennen, viert in maart zijn achtste verjaardag. Op die acht jaar tijd is er niet veel veranderd aan het design van de wagen, maar op het Autosalon van Genève, dat deze week start, komt Fiat met een speciale reeks: de Fiat 500 Vintage 57.

In 2007 startte de Italiaanse autofabrikant Fiat met de productie van een nieuwe, moderne Fiat 500. De kleine wagen werd in de jaren 1950 voor het eerst geïntroduceerd en werd al snel een iconische wagen. Ook nu nog is de Fiat 500 een iconische wagen.


De geboorte van een icoon

De Fiat 500 werd voor het eerst in 1957 geïntroduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog was er een sterke vraag naar kleine, betaalbare wagens die gemakkelijk in de stad gebruikt konden worden. De wagen wordt beschouwd als een van de eerste stadsauto’s. Fiat had echter al een kleine stadswagen op de markt gebracht, de Fiat 600. Om het succes van de Fiat 600 niet in het gedrang te brengen, werd de Fiat 500 enkel in een goedkope basisversie met weinig extra comfort geleverd. Daardoor kwam de verkoop van de wagen maar moeizaam op gang. Uiteindelijk kende de Fiat 500 toch een groot succes. De wagen werd tot in 1975 geproduceerd en onderging op de 18 jaar tijd dat de hij geproduceerd werd amper veranderingen. In 1975 werd de kleine auto vervangen door de Fiat 126.


Terugkeer in 2007

In 2006 kondigde Fiat de terugkeer van de Fiat 500 aan. Om het publiek te betrekken bij de ontwikkeling van de nieuwe wagen, werd een site gelanceerd waarop geïnteresseerden suggesties konden doen voor de nieuwe 500. Dat werd massaal gedaan. In maart 2007 werden de eerste foto’s van de moderne Fiat 500 op de wereld losgelaten en een paar maanden later werd de wagen effectief gelanceerd. De klassieke Fiat 500 zag er erg lief uit door haar kleine formaat en de ronde vormen. Die kenmerken werden behouden voor de moderne versie. De nieuwe Fiat 500 was meteen heel populair en is, net als de klassieke Fiat, een iconische auto.


Facelift?

Ondertussen is het acht jaar geleden dat de eerste beelden van de huidige Fiat 500 voor het eerst verschenen zijn. De meeste autofabrikanten geven hun modellen na een paar jaar al een facelift. Fiat doet niet mee aan die trend: de Fiat 500 ziet er nog net hetzelfde uit als acht jaar geleden. Dat is voor het publiek blijkbaar geen probleem, want de wagen is nog steeds enorm populair. Het is echter mogelijk dat er binnenkort toch een vernieuwde versie van de 500 wordt voorgesteld. In Zweden is namelijk een deels afgeplakte Fiat 500 ontdekt. De auto lijkt op het eerste gezicht niet veel te zijn veranderd. De voorkant van de auto is deels verborgen, wat erop zou kunnen wijzen dat de grille aangepast wordt. Achteraan is enkel de bumper afgeplakt. Er is nog geen datum bekend over de bekendmaking van de facelift, al zou het Autosalon van Genève wel het ideale kennismakingsmoment zijn.


Fiat 500 Vintage 57

De Fiat 500 zal alleszins, met of zonder facelift, aanwezig zijn in Genève. Fiat zal er een speciale versie van de wagen voorstellen: de Fiat 500 Vintage 57. Die versie is een eerbetoon aan de klassieke Fiat 500. De speciale versie combineert een pastelblauwe kleur met een wit dak en witte zijspiegels. De velgen zijn van metaal. Deze speciale versie lijkt echter minder speciaal dan Fiat het wilt voorstellen. Vorig jaar werd namelijk een identieke wagen voorgesteld op het Autosalon van Genève.


Geen Cinquecento

Als we spreken over de Fiat 500 is het belangrijk een onderscheid te maken tussen de 500 en de Fiat Cinquecento. Vaak wordt gedacht dat de Fiat 500 een verderzetting is van de Fiat Cinquecento. De Cinquecento is inderdaad de opvolger van de Fiat 126, die dan weer de vervanger van de klassieke Fiat 500 was. De Fiat 126 en Fiat Cinquecento zijn echter budgetauto’s pur sang, terwijl de klassieke Fiat 500 door haar populariteit een iconische waarde kreeg en dus meer en meer een hebbeding werd, een auto die iedereen wilt. De huidige 500 gaat rechtstreeks terug op de klassieke 500 en is geen vervanging van de Cinquecento.

De Fiat 500 is bijna 60 jaar na de eerste introductie nog steeds een icoon. Verkoop uw Fiat 500 door hiernaast de gegevens van uw auto in te vullen en blijf op de hoogte van het laatste autonieuws dankzij onze blog en social media.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands