Fiat Chrysler Automobiles zet positieve cijfers neer

De voorbije jaren vonden er heel wat verschuivingen plaats binnen de Fiat Groep: Fiat nam het Amerikaanse Chrysler over, Lancia en Chrysler smolten samen tot een merk en in 2014 werd plots bekendgemaakt dat de verkoop van Lancia buiten Italië zou worden stopgezet. Een woelige periode dus voor de Italiaanse fabrikant, maar er is ook goed nieuws. Fiat Chrysler is dit jaar met een flinke winst gestart.Die winst voor Fiat Chrysler Automobiles tijdens het eerste kwartaal van dit jaar is verrassend. Vorig jaar nog zat de fabrikant diep in het rood. Het verlies van FCA bedroeg toen nog 173 miljoen euro. De eerste drie maanden van 2015 waren met een winst van 92 miljoen euro erg positief.


Minder verkoop, meer winst

Dankzij die sterke winst steeg de omzet van Fiat-Chrysler al met 19% tot 26,4 miljard euro. Op zich is dat wel opmerkelijk, want de verkoop van het merk is wel met 2% gedaald. De grote winst valt dan ook niet volledig te verklaren door de verkoop. De Italiaans-Amerikaanse fabrikant heeft vooral geluk gehad met de wisselkoersen. Doordat een deel van de omzet van het bedrijf in dollars wordt verkregen en de euro lager staat dan de dollar, heeft de fabrikant meer euro’s gekregen, waardoor de omzet gestegen is. Op zich is de verkoop van de merken van de Fiat Groep, waar naast Fiat, Lancia en Chrysler, onder andere ook Alfa Romeo, Fiat, Maserati en Ferrari deel van uitmaken, niet echt slecht. In Europa zijn de verkoopcijfers positief en vooral in Noord-Amerika kan Fiat een sterke verkoop realiseren. Vooral de SUV’s van Jeep en Ram zijn in de Verenigde Staten erg geliefd. In totaal werden tijdens de eerste drie maanden van dit jaar nog 1,1 miljard auto’s van de groep verkocht.


Zuinigere SUV’s

Fiat Chrysler Automobiles is van alle markten thuis. De fabrikant bouwt stadswagens, grotere personenwagens, sportauto’s, jeeps en SUV’s. Tegenwoordig focussen heel wat autofabrikanten op de bouw en productie van zuinige wagens. Ook FCA gaat mee met die trend. In Noord-Amerika zijn SUV’s erg populair, maar zulke wagens verbruiken enorm veel. Daarom overweegt Fiat een elektrische Jeep Grand Cherokee uit te brengen. De Italiaanse fabrikant moet daarvoor wel een sterke inhaalbeweging maken. Over het algemeen zijn de zwaardere wagens van Fiat een stuk minder zuinig dan vergelijkbare wagens van andere fabrikanten. De normen voor brandstofverbruik en CO2-uitstoot zullen de komende jaren sterk verstrengd worden. Fiat wil al een deel van de modellen herdacht hebben voor die normen effectief strenger geworden zijn. Naast een elektrische Jeep Grand Cherokee, wil de fabrikant ook de Jeep Wrangler aanpassen om het verbruik te verminderen.


Overname van Chrysler

De Fiat Groep is van oorsprong een Italiaans bedrijf met interesse in verschillende sectoren. Bij ons is het bedrijf vooral gekend als autofabrikant. De verschillende merken die eigendom zijn van de fabrikant zijn ook in België te verkrijgen. Daar begint wel verandering in te komen. Die verandering is in 2009 begonnen, toen de Fiat Groep de grootste aandeelhouder van het Amerikaanse Chrysler werd. In eerste instantie bleef Chrysler als een afzonderlijk merk bestaan, maar die situatie bleek niet rendabel voor Fiat. Chrysler was namelijk vooral populair in Noord-Amerika. Daarnaast bezat Fiat nog Lancia, een merk dat vooral in Europa populair was en niet zo erg in Amerika. Daarom werd besloten de twee merken samen te voegen en Chrysler als Lancia te verkopen in Europa. In 2014, een paar jaar na de overname van Chrysler door Fiat, kondigde de Italiaanse fabrikant echter aan de verkoop van Lancia in Europa stop te zetten. Enkel in Italië zouden nog modellen van het merk verkocht worden. Tegenwoordig is het aanbod van Lancia/Chrysler in Europa erg beperkt. Dat leidt uiteraard ook tot sterk dalende verkoopcijfers in België. De wagens worden vaak aangeboden op de tweedehandsmarkt, bijvoorbeeld op ikwilvanmijnautoaf.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands