Gocar vs. AutoGids: een vergelijking

De autosector is een kleine wereld. Als je online naar informatie over auto’s of advertenties van (tweedehands)auto’s zoekt, zal je merken dat er enkele grote spelers zijn. Gocar en AutoGids zijn er daar twee van. Ook al lijken ze op het eerste gezicht misschien erg op elkaar, toch zijn er een aantal verschillen.


Gocar vs Autogids - wat zijn het?

Gocar en AutoGids zijn allebei autowebsites waarop je heel wat informatieve content terugvindt. Handig wanneer je je aan het oriënteren bent op de markt om een nieuwe wagen aan te kopen, of gewoon als je interesse hebt in auto’s. AutoGids, in het zuiden van het land beter bekend als Le Moniteur Automobile, is een website en tijdschrift uitgegeven door ProduPress, dat tevens ook de regie is van onder andere Autoscout24. Op de website van AutoGids vind je informatie, artikels en kan je onmiddellijk op zoek naar een tweedehandsauto of een nieuw model.


In tegenstelling tot AutoGids werkt Gocar enkel digitaal. De website maakt deel uit van de persgroepen Roularta Media Group en Groupe Rossel. Ook Gocar is een “one stop shop” als je op zoek bent naar een wagen: je kan er je research doen, autotests lezen om te bepalen welk model het beste bij je past en onmiddellijk op zoek gaan naar een wagen via de zoekmachine.


Van stock naar tweedehands

Vroeger onderscheidde Gocar zich van AutoGids en andere autowebsites door het specifieke aanbod en het daaraan gekoppelde specifieke doelpubliek. In tegenstelling tot andere websites, vond je op Gocar namelijk alleen maar nieuwe wagens. Voor een tweedehandsauto was je op Gocar niet aan het juiste adres, al kon je wel gemakkelijk doorklikken naar Autovlan, het broertje van Gocar waar enkel tweedehands wagens te vinden waren. Door te kiezen voor Gocar of Autovlan, filterde je dus al meteen het aanbod. Tegenwoordig zit dat anders en sluit de website meer aan bij de andere zoekertjessites voor auto’s. Je kan in de zoekmachine aanduiden dat je enkel nieuwe wagens, enkel tweedehandsauto’s of allebei wil vinden.


Het aanbod nieuwe auto’s komt enkel en alleen van professionals. Dat is logisch, aangezien enkel concessiehouders nieuwe auto’s verkopen. Een particulier verkoopt per definitie een tweedehandswagen. Die nieuwe wagens zijn stockauto’s. Het is op een website als Gocar dus niet mogelijk om een auto volledig naar je eigen smaak samen te stellen en te bestellen. Wel kan je zoeken op merk, model, type wagen, prijsklasse, locatie, … om zo beschikbare stockauto’s in de buurt online te bekijken en alvast een eerste keuze te maken. Het voordeel van stockauto’s is dat ze onmiddellijk beschikbaar zijn en vaak ook wat goedkoper zijn dan dezelfde wagen zelf samengesteld. Het eventuele nadeel is dat je genoegen moet nemen met het bestaande aanbod. Misschien ontbreekt er een optie die je anders toch graag geïnstalleerd had of is de kleur niet helemaal wat je voor ogen had.


Ook op AutoGids kan je snuisteren tussen een aanbod nieuwe wagens of kiezen voor tweedehandsauto’s. Het verschil daarbij is dat je op Gocar de twee opties tegelijk kan bekijken, terwijl op AutoGids enkel nieuwe wagens of enkel tweedehands wagens in de zoekresultaten verschijnen. Als je in beide assortimenten wilt zoeken, moet je dus twee verschillende zoekopdrachten uitvoeren.


Of je nu zoekt op Gocar of op AutoGids, de stappen zijn verder hetzelfde: op basis van de filters die je hebt ingesteld, krijg je een overzicht van de beschikbare wagens. Je kan via de websites onmiddellijk contact opnemen met de garage of de particulier (in het geval van een tweedehands model welteverstaan) om te informeren naar de beschikbaarheid van de wagen of, indien de verkoop door een professional gebeurt, kan je de garage waar de wagen beschikbaar is bezoeken om de auto meteen in het echt te bewonderen.


Meer dan advertenties

Beide websites hebben meer te bieden dan enkel advertenties. Ook als je enkel op zoek bent naar informatie, zit je bij Gocar en AutoGids goed. Houd je van papier, dan zal je ongetwijfeld een voorkeur hebben voor AutoGids, dat ook als tijdschrift beschikbaar is. Het nadeel van een tijdschrift, is dat je geen nieuws heet van de naald kan lezen. Daarvoor kan je dan wel online terecht.


Qua content vind je op beide autowebsites grotendeels dezelfde rubrieken terug: autotests van nieuwe wagens en vergelijkende tests, actualiteit, advies & legal, … De zoekmachine van AutoGids is zo opgesteld dat je binnen alle artikels kan zoeken naar info over een bepaald merk of een bepaald model. Ecologie is tegenwoordig een belangrijk sleutelwoord. AutoGids heeft met MyGreenCar een rubriek gecreëerd waarin je alle info terugvindt over duurzame auto’s.


Wat vooral ook interessant kan zijn als je een nieuwe wagen overweegt, is een overzicht van de prijzen van alle mogelijke merken en modellen. Dat vind je terug op Gocar en op AutoGids. Beide websites bieden je daarbij een overzicht van al de beschikbare versies van een model en de catalogusprijzen daarvan. Op die manier kan je dus de prijskaartjes van verschillende modellen opzoeken en vergelijken, zonder daarvoor verschillende websites te moeten consulteren.


Oldtimers en motorfietsen bij Gocar

We hebben het tot nu toe enkel gehad over nieuwe auto’s en tweedehandsauto’s. Ook voor andere voertuigen zit je op die websites goed. Vooral Gocar bekijkt het breder. Je vindt er advertenties van motorfietsen, oldtimers en bedrijfsvoertuigen. Voor motorfietsen en oldtimers word je wel doorgestuurd naar hun gespecialiseerde websites Motovlan en Autoclassic. AutoGids spitst zich volledig toe op de publicatie van advertenties voor auto’s, maar je kan er ook tests lezen van motorfietsen.


Tot slot is het op beide websites ook mogelijk om zelf als particulier een advertentie aan te maken om je wagen te verkopen. 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands