Het gelijkvormigheidsattest: wat is het en waarom heeft u het nodig?

Het Europees gelijkvormigheidsattest of ‘certificate of conformity’ (COC) is een attest dat door de fabrikant wordt afgeleverd met een nieuwe wagen om aan te tonen dat het voertuig beantwoordt aan de technische en wettelijke voorschriften en dat het voertuig goedgekeurd is door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

 

Wanneer u een nieuwe auto koopt of bestelt bij een officiële verdeler, ontvangt u bij de aflevering het gelijkvormigheidsattest. Op het gelijkvormigheidsattest staat alle basisinformatie over het voertuig. U kan dit het beste vergelijken met een identiteitskaart, maar dan voor uw auto. De gegevens die u erop terugvindt zijn:


  • Het merk
  • Het model
  • De categorie
  • De gegevens van de fabrikant (naam, adres)
  • Plaats van de voorgeschreven platen
  • Plaats van het identificatienummer op het chassis

 

Misschien heeft u het gelijkvormigheidsattest nog niet vaak nodig gehad. Dat kan. U gebruikt het namelijk enkel wanneer u naar de keuring gaat, een politiecontrole hebt of een ongeval gaat aangeven en wanneer u uw auto verkoopt.

 

Wie geeft een gelijkvormigheidsattest af?

Zoals hierboven al gemeld, wordt het gelijkvormigheidsattest afgeleverd door de officiële verdeler bij de aankoop van een nieuwe auto. Ook als u een tweedehandsauto koopt, moet u zo’n attest krijgen. In dat geval ontvangt u dat van de verkoper. Controleer dus bij de aankoop van een tweedehandsauto goed dat het COC aanwezig is. Als er geen gelijkvormigheidsattest aanwezig is, kan er wel een duplicaat worden opgevraagd bij de concessiehouder.

 

Ook het keuringscentrum kan een attest afleveren in geval van verlies van het origineel, maar dat gaat over het algemeen wat trager. Het keuringscentrum kan namelijk geen duplicaat afgeven. Het gaat zelf controleren of de wagen voldoet aan de opgelegde wettelijke en technische voorschriften.

 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands