Hoe kan ik het beste mijn auto wassen?

Het is lente! De krokussen bloeien, de vogels zingen. Bent u ook al begonnen aan de grote lenteschoonmaak? Dan bent u zeker niet de enige.


En dat geldt trouwens niet alleen voor uw huis. Op straat of in de garage staat uw auto ook te wachten op een grondige poetsbeurt. De lente is een goed moment om uw auto eens volledig te wassen en alle resten van de winter weg te spoelen. Hieronder leggen we uit hoe u dat nu het beste aanpakt. Zelf uw auto wassen geeft niet alleen veel voldoening. Met de juiste techniek, bekomt u ook nog eens een beter resultaat. Bovendien kost het vaak minder dan een bezoekje aan de carwash. Leg de tuinslang en emmers al maar klaar!


Waar moet ik mijn auto wassen?

Dat kan natuurlijk overal, maar kies liefst een plek waar een goede waterafvoer aanwezig is, zodat het water met vuil en resten van poetsproducten niet in de natuur terechtkomen. Het is ook aangeraden een beschutte plek te kiezen of uw auto te wassen op een bewolkte dag. Wanneer u uw auto in de volle zon wast, loopt u namelijk het risico dat er vlekken ontstaan doordat het water te snel droogt.


Hoe vuil is mijn auto?

Het antwoord op die vraag bepaalt uw aanpak. Hangt er nog veel zout aan de wagen? Of plakt er ander hardnekkig vuil, zoals hars, olie of modder, aan uw auto? Voor een nieuwe auto volstaat waarschijnlijk een simpele wasbeurt. Een oudere auto daarentegen zal vaak ook nog gepolijst en gewaxt moeten worden.


Benodigdheden

Met een aantal emmers, autoshampoo, een tuinslang, een speciale spons om uw auto te wassen, microvezeldoekjes om de auto te drogen, een reinigingsborstel voor de velgen en eventueel velgenreiniger bent u klaar om uw auto te wassen.


Drie-emmersysteem

Na de winter wordt een grondige poetsbeurt aangeraden om al het vuil van de lak te verwijderen. Natuurlijk wilt u vermijden dat u uw spons in vuil water uitspoelt en uw auto met datzelfde vuile water wast. Daarom stellen we voor om met drie emmers te werken. De eerste emmer is gevuld met water en autoshampoo. De tweede emmer bevat enkel water en wordt gebruikt om de spons in uit te spoelen. De derde emmer is voor de velgen.


Begin met de velgen

De velgen zijn vaak het vuilste onderdeel van de wagen. Om te voorkomen dat tijdens de poetsbeurt vuiligheid van de velgen op de propere delen van uw auto terechtkomt, begint u best daar. Gebruik een velgenreiniger om remvloeistof, zout en vuil te verwijderen. Spuit de velgenreiniger op de velgen en maak ze proper met een spons en borstel. Spoel daarna goed af met proper water.


Auto wassen

Nu de velgen proper zijn, kan het grote werk beginnen. Spoel eerst uw auto goed af met de tuinslang. Daarna kan u de auto beginnen te wassen met de autospons. Gebruik daarvoor de eerste emmer waarin u ook de autoshampoo heeft gegoten. We raden aan om een goede autoshampoo aan te kopen en niet te werken met afwasmiddel. Dat kan namelijk de lak beschadigen. Let erop dat u geen ronde bewegingen maakt, maar van links naar rechts wrijft. Werk van boven naar beneden: van het dak naar de motorkap naar de lagere delen van de auto. Spoel de spons regelmatig uit in de tweede emmer. Wanneer u klaar bent, spoelt u uw auto weer af met de tuinslang.


Auto drogen met microvezeldoekjes

Nadat de auto gewassen is, is het tijd om het overtollige water weg te halen met een proper microvezeldoekje. Microvezeldoekjes zijn erg zacht, absorberen veel vocht en nemen ook nog eens het achtergebleven vuil op.

Behandeling met klei


Ook al heeft u uw auto grondig gewassen, het kan zijn dat er na de poetsbeurt toch nog vetresten achterblijven op de lak. Die zijn niet altijd goed zichtbaar, maar u voelt ze wel wanneer u met uw hand over de lak wrijft. Om ook dat vuil weg te halen, kan u de lak behandelen met een klei die speciaal ontwikked werd om autolak te reinigen. U hoeft zich geen zorgen te maken: bij correct gebruik maakt de klei geen krassen. Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing.


Lak polijsten

Door de lak te polijsten, geeft u uw auto weer meer glans. Vooral bij oudere wagens kan dat nuttig zijn. Polijsten betekent eigenlijk dat een deeltje van de lak wordt weggewassen, waardoor krassen verdwijnen en de lak zijn oude glans weer terugvindt. Er bestaan machines, maar u kan ook manueel polijsten. Deze stap is natuurlijk niet verplicht.


Auto waxen

Wax zorgt voor een extra beschermlaagje. Waxen gebeurt altijd op een propere, droge auto. U kan best de auto deel per deel waxen. Gebruik een microvezeldoekje en laat de wax 5 à 10 minuten inwerken. Daarna kan u uw auto uitpoetsen met een nieuw microvezeldoekje. Veel mensen denken dat wax zorgt voor de glans van de lak. Dat is deels waar, maar de belangrijkste functie van wax is bescherming tegen UV-straling, regenwater en ander vuil, zoals hars van bomen. Er zijn verschillende soorten wax verkrijgbaar. Polymeerwax is gemakkelijker in gebruik dan carnaubawax.


Ruiten poetsen

Nu de carrosserie klaar is, is het tijd om de autoruiten aan te pakken. Ook daarvoor bestaan speciale producten. De ruitenreinigers die u in uw huis gebruikt, bevatten vaak ammonia, wat de tint van de ruiten kan aantasten. Ruitenreiniger voor auto’s is een betere optie. Spuit het product op de ruiten en wrijf ze proper met een microvezeldoekje.


Auto detailen

Nu u uw auto heeft gewassen, gepolijst en gewaxt, wilt u hem natuurlijk zo lang mogelijk proper houden. Gebruik daarom tussen poetsbeurten in regelmatig een detailer spray. Met detailer spray verwijdert u gemakkelijk oppervlakkig vuil. Door uw auto regelmatig te detailen, is hij gemakkelijker proper te houden en zullen de volgende poetsbeurten sneller gaan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands