Bond… James Bond


Een nieuwe James Bond, dat betekent veel chique auto’s. In elke film passeren de mooiste en duurste auto’s de revue. Een deel daarvan is nog intact en slijt zijn dagen op tentoonstellingen. Helaas zijn er ook een hoop prachtexemplaren die minder geluk hadden en de opnames niet overleefd hebben.

Volgende week gaat de 24ste James Bond-film Spectre in première in de Belgische zalen. Daarom ging ikwilvanmijnautoaf.be op zoek naar de meest opvallende verschijningen in de films – naast de Bondgirls natuurlijk – en hun prijskaartje. Om maar direct met de deur in huis te vallen: de laatste Bond-film is met een budget van 300 miljoen dollar het duurste in het rijtje. Dat komt onder andere door het enorme wagenpark dat gedomineerd wordt door Aston Martin, Jaguar en Land Rover. Tijdens het draaien vernietigden de makers voor een slordige € 32,5 miljoen aan auto’s. De meeste schade viel in Rome. Voor 4 seconden (!) film is de filmploeg een hele nacht bezig geweest en reden de acteurs een paar miljoen pond in puin toen de auto’s tegen ongeveer 177 km/uur door het Vaticaan scheurden.


Aston DB10 – exclusief paradepaardje

James Bond en Aston Martin, het is een liefdesgeschiedenis die ruim vijftig jaar geleden begon met de DB5. In Spectre wordt Bond bijgestaan door schoonheden als Monica Bellucci, Léa Seydoux en … de Aston Martin DB10. Die wagen werd speciaal ontworpen voor Spectre en in totaal werden er maar tien exemplaren van gemaakt. Aston Martins meest exclusieve auto ooit, aldus de makers. Ondertussen blijven er van die tien exemplaren nog maar drie over. De andere zeven zijn gesneuveld tijdens het filmen. Aston Martin maakte al bekend dat een van de drie overgebleven wagens geveild zal worden. Om kans te maken op de wagen moet je heel diep in je buiden tasten: de biedingen starten waarschijnlijk bij een veelvoud van honderdduizend euro. Mocht je de gelukkige winnaar zijn van de veiling, dan heb je helaas niet veel aan je aankoop. De auto’s zijn speciaal voor de film gebouwd en zijn niet gekeurd of rijklaar gemaakt. Op de openbare weg zal je hem dus niet tegenkomen. Naast de DB10 rijden in de nieuwste Bond-film voornamelijk Jaguars en Land Rovers rond. De bad guy, gespeeld door Christoph Waltz, kruipt achter het stuur van een Jaguar C-X75. Zijn handlangers verplaatsen zich in een Land Rover Defender en een Range Rover Sport SVR. Ook Jaguar maakte speciaal voor James Bond een nieuwe wagen. In de film komen zes oranje Jaguar C-X75 voor. Opvallend daarbij is dat die auto al in 2010 geïntroduceerd werd als nieuwe Jaguar, maar dat hij nooit in productie gegaan is. Voor de nieuwe Bond-film werd de conceptauto weer vanonder

het stof gehaald.


Gestolen stuntauto's

Filmen liep – alle vernielde auto’s even buiten beschouwing gelaten – niet altijd van een leien dakje. Midden in de draaiperiode werden vijf Range Rovers gestolen. Vlak voor de wagens naar Oostenrijk getransporteerd moesten worden, werden ze, samen met vier andere auto’s, gestolen van de parkeerplaats van de Jaguar Land Rover Academy in het Duitse Neuss. Slecht nieuws echter voor de dieven, want hoewel de waarde van de gestolen auto’s rond de € 800.000 ligt, zijn de auto’s niet gemakkelijk te verkopen op de zwarte markt. De auto’s werden namelijk al verbouwd tot stuntauto’s. Ruiten die op spectaculaire wijze bij de kleinste aanraking uit elkaar spatten en een wielophanging die bij het minste of geringste afbreekt, het is niet bevorderlijk voor de verkoop.


Survival van de DB5

Een perfect foutloze film, dat bestaat niet. Ook de Bond-films hebben last van fouten. In You Only Live Twice, bijvoorbeeld, verandert de auto waarin Bond gereden wordt plots van linkshandig sturen naar rechtshandig sturen. In Casino Royal komt de Alfa Romeo ineens uit een heel ander land, met een andere nummerplaat. In Spectre hebben de makers het volgens de Oostenrijkers toch wel echt te bont gemaakt. De Britse geheim agent rijdt namelijk rond in een auto met een valse Oostenrijkse nummerplaat. Op de nummerplaat staan het wapen van de stad Wenen en de letters IL. IL staat voor Innsbruck Land, een bestuursdistrict van de Oostenrijkse deelstaat Tirol dat een kleine 500 kilometer ten noordwesten van Wenen ligt…In Spectre zien we ook weer een “gouwe ouwe” terug: de Aston Martin DB5. Die wagen speelt een rol in zowat elke film, maar aan het einde van Skyfall kwam er een explosief einde aan de filmcarrière van de DB5. Tot ieders verbazing keert de DB5 tóch weer terug in Spectre, mét dezelfde nummerplaat, BMT 216A. Blijkbaar doorstaat de auto de tand des tijds heel goed. Welk exemplaar uit de Bondcollectie is jouw favoriet?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands