Daar is de lente! Tips voor de lenteschoonmaak

’s Nachts flirten de temperaturen nog steeds met het vriespunt, maar het zware winterweer ligt ondertussen achter ons en de lente heeft eindelijk haar intrede kunnen doen. Tijd voor de lenteschoonmaak, ook voor uw auto.

Tijdens de wintermaanden zien onze auto’s hard af: de vrieskou zorgt ervoor dat bepaalde onderdelen niet meer werken zoals het hoort, het strooizout op de wegen valt de carrosserie aan, een ijs- of sneeuwlaag bedekt onze voorruit, … Die periode ligt nu achter ons. Tijd om met een gezonde auto de lente te begroeten. Met deze tips maakt u uw auto in no time lenteklaar.


Tip 1: weg met de winterbanden?

Het eerste waar bestuurders aan denken als de lente in het land is, zijn de winterbanden. Laat uw winterbanden tijdens de eerste lentedagen echter nog even op de auto zitten. Winterbanden hebben hun nut bij temperaturen onder de zeven graden. De banden zorgen dan voor meer grip op de weg. Het lijkt aanlokkelijk uw winterbanden al meteen aan het begin van de lente te vervangen door zomerbanden, maar in maart en april kan het nog koud zijn, vooral ’s nachts en ’s morgens. Het is daarom aangeraden uw winterbanden pas effectief te vervangen wanneer de temperaturen langere tijd boven de zeven graden blijven. Stel de montage van uw zomerbanden echter niet te lang uit. Winterbanden die bij te hoge temperaturen gebruikt worden, verliezen hun grip en verslijten sneller.


Tip 2: tijd voor een bad

Een eerste indruk wordt gemaakt op basis van het uiterlijk. Dat geldt ook voor auto’s. Een blinkende auto ziet er een stuk beter uit dan een vuile, bestofte wagen. Het is belangrijk na de wintermaanden uw auto een grondige wasbeurt te geven om resten van strooizout te verwijderen. Strooizout is schadelijk voor lak van uw auto. Daarom is het eigenlijk belangrijk uw auto ook in de winter te wassen. Heeft u de voorbije maanden door het koude weer geen zin gehad om uw auto te wassen, dan kunt u dat nu best wel doen. Gebruik enkel koud of lauw water om uw auto te wassen en spoel uw auto eerst grondig af. Strooizout en ander vuil hecht zich vooral op onzichtbare plaatsen, zoals de onderkant van de wagen en de velgen. Geef dus ook die onderdelen van de wagen voldoende aandacht tijdens de grote lenteschoonmaak.


Tip 3: op zoek naar krassen

Na een grondige wasbeurt zijn eventuele kleine beschadigingen en krassen duidelijker zichtbaar. Lichte krassen en vervaagde plekken op de auto kunnen gemakkelijk verholpen worden door uw auto te simoniseren. Simoniseren is een goede techniek om uw auto weer te laten glanzen als nieuw en om eventuele lichte beschadigingen weg te werken. Voor u begint te simoniseren, is het belangrijk dat uw auto gewassen is. Om uw auto te simoniseren, kunt u een poliermachine huren. Het is echter ook mogelijk uw auto te behandelen zonder poliermachine. Daarvoor gebruikt u een glansproduct en een polierdoek. Er zijn verschillende producten op de markt. Sommige daarvan worden vooral gebruikt om krassen en strepen te verwijderen, terwijl andere producten beter geschikt zijn om uw auto weer meer glans te geven. Als u het geschikte product gekozen heeft, brengt u het product aan met de polierdoek. Laat het product drogen en wrijf er nadien over met een zachte doek.


Tip 4: gooi die rommel weg!

Uw auto glanst weer mooi, dus die eerste indruk zit wel goed. Nu is het tijd om ook de binnenkant van uw auto aan te pakken. Lege flesjes, parkeerticketjes, snoeppapiertjes, … Al die rommel heeft u niet nodig, dus gooi die maar snel weg. Daarna kunt u ook de binnenkant van uw auto een poetsbeurt geven. Haal de automatten uit de wagen om ze grondig te stofzuigen. Om erg vuile matten zuiver te krijgen, gebruikt u best een tapijtreiniger. Het is echter ook een mogelijkheid in de lente voor nieuwe automatten te kiezen. Ook de zetels kunnen een goede stofzuigbeurt gebruiken. Lederen zetels kunt u bovendien nog behandelen met een lederproduct om het leer soepel te houden. Met droogschuim kunnen vlekken uit stoffen zetels gehaald worden. Vergeet ook uw koffer niet te stofzuigen! Stoffen bekleding kan geurtjes vasthouden, waardoor uw auto zelfs na een grondige wasbeurt stinkt. Daarvoor kunt u een textielverfrisser gebruiken die u over de stoffen bekleding sprayt.


Tip 5: controleer de airco

Tijdens de wintermaanden heeft u de airco van uw auto waarschijnlijk niet veel gebruikt. Met de lente en de zomer voor de deur, zal daar waarschijnlijk verandering in komen. Voor u uw airco weer gebruikt, kunt u best even langs de garage gaan voor een controle. Het is namelijk mogelijk dat de filters van uw airco vuil zijn geworden tijdens de wintermaanden. In dat geval blaast de airco vooral stof in de auto, wat erg ongezond is en voor onaangename geuren kan zorgen. Met die tips bent u binnenkort helemaal klaar voor de lente. Een propere auto is trouwens niet alleen leuker om in te rijden voor uzelf, ook wanneer u van plan bent uw auto te verkopen, kunnen bovenstaande tips u helpen uw auto aan te prijzen en er een mooiere prijs voor te krijgen. Ikwilvanmijnautoaf.be kan u daarbij helpen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands