Lenteschoonmaak: oma’s tips

Het is lente! Dat betekent meer zon, kleurrijke bomen, tijd voor terrasjes en een algemene happy feeling. Traditioneel beginnen mensen eind maart aan de grote lenteschoonmaak. Niet alleen je huis en tuin verdienen een opknapbeurt, ook je auto mag meegenieten van de vrolijke stemming die de lente met zich meebrengt. Ikwilvanmijnautoaf.be geeft tips & tricks.


Om onze auto weer helemaal springproof te krijgen, hebben we even bij onze grootouders aangeklopt. Bij een kop koffie en (heel veel) taart en koekjes, vroegen we oma – want grandma knowsbest - hoe we onze trouwe vierwieler kunnen laten blinken als nieuw. Tuinslang en sponsjes klaar? Actie!


Poets met een panty

Meteen een tip van oma: gebruik een zacht sponsje, zeker geen schuurspons. Met een schuurspons kan je vuil wel gemakkelijk losmaken, maar daardoor beschadig je de lak van je auto. Om hardnekkig vuil dat zich aan je auto gehecht heeft veilig en gemakkelijk te verwijderen, kan je een appelsienennetje of een panty gebruiken. Wikkel daar je spons in en dompel die onder in water met autoshampoo. Het netje en de panty kunnen gebruikt worden voor alle oppervlakken van je auto en helpen je bijvoorbeeld dode insecten en vogeluitwerpselen te verwijderen.


Een beetje azijn voor de glans

Niets zo vervelend als strepen op de ruiten. Vooral als de zon schijnt, kunnen strepen die zijn achtergebleven na het wassen erg hinderlijk zijn. Dat probleem kan je vermijden door azijn te gebruiken. Meng een scheut keukenazijn met water en neem een proper zeemvel om de ruiten te wassen. Azijn is trouwens ook een goed glansmiddel. Drenk een doek in een water-azijnmengsel en smeer daar je auto mee in. Je auto zal zijn oude glans snel hervonden hebben! Maak je geen zorgen over de geur. Die verdwijnt in de buitenlucht snel weer.


Tandpasta voor de zichtbaarheid

Doffe koplampen zijn gevaarlijk. Je zicht en zichtbaarheid verminderen. Doffe koplampen kunnen er zelfs voor zorgen dat je auto afgekeurd wordt tijdens de keuring. Koplampen die dof zijn geworden, zijn meestal toe aan vervanging. Om die kosten even uit te stellen, kan je met tandpasta je koplampen opblinken. Maak je koplampen nat met water, doe er wat tandpasta op en smeer uit met een stuk keukenrol. Spoel daarna alles af.


Olijfolie voor je dashboard

Nu de buitenkant van je auto weer blinkt, is het tijd om het interieur onder handen te nemen. Met de stofzuiger, een stofdoek en warm water met een beetje afwasmiddel kom je al ver. Gebruik voor de minder goed bereikbare plekken in je wagen een penseel. Zo haal je gemakkelijk stof uit de naden van je zetels en uit de roosters in je dashboard. Nadat je ook je dashboard hebt afgestoft, kun je eroverheen gaan met een stuk keukenrol en olijfolie. Gebruik niet te veel olie, anders wordt het een vettige boel! De olie laat je dashboard weer glanzen en is ook een goed middel om leer soepel te houden.


Weg met die onfrisse geur

Een onfrisse geur in de auto kan het resultaat zijn van een verstopte airco. Als je je airco al hebt nagekeken en de geur blijft hangen, zit het probleem waarschijnlijk ergens anders. In je zetels of in de automatten, bijvoorbeeld. Strooi wat natriumbicarbonaat (“baking soda”) op de matjes, dat absorbeert onfrisse geurtjes. Laat het een paar minuten rusten en maak de matjes weer proper met de stofzuiger.


Voor zetels die niet fris meer ruiken, kan je azijn gebruiken. Poets de zetels met een doek gedrenkt in azijn. De azijngeur zal na verloop van tijd vervagen en verdwijnen. Wil je het wat minder drastisch aanpakken? Dompel dan een prop papier onder in azijn en leg dat in de auto. Net als het natriumbicarbonaat, absorbeert azijn de vieze geuren. Dankzij oma is onze auto weer helemaal spik en span! Welke middeltjes gebruik jij bij de lenteschoonmaak van je wagen?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands