Loopt Volvo België kans op ontslagen?

De Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo heeft nieuwe besparingen aangekondigd. Met die besparingen kunnen ook ontslagen gepaard gaan. Het is echter nog niet duidelijk of het personeel getroffen zal worden door besparingen en hoe zwaar de impact dan zal zijn.

Volvo Trucks wil besparen op de verkoop- en ICT-afdeling. De fabrieken waar de vrachtwagens geproduceerd worden, lopen dus geen gevaar. In België zijn er twee vestigingen, een in Brussel en een in Gent, die eventueel getroffen zouden kunnen worden door de besparingen. Het is voor Volvo echter nog niet duidelijk of er ook in het personeel gesnoeid zal worden. De besparingen komen er naar aanleiding van de resultaten van het derde kwartaal.

Ondersteunende diensten getroffen

In België stelt Volvo Trucks 3.500 personeelsleden te werk, waarvan het merendeel in de Volvo-fabriek in Oostakker. De 2.200 arbeiders en bedienden die daar te werk gesteld zijn, lopen voorlopig geen risico op een ontslag. Er wordt dit jaar zelfs nog 30 miljoen euro geïnvesteerd in de fabriek in Oostakker om de productie op te voeren van 177 tot 200 zware vrachtwagens per dag. De overige 1.300 personeelsleden, die tewerkgesteld zijn op de verkoopdiensten en ondersteunende diensten, zoals financiën, marketing en IT, in Gent en Brussel, kunnen wel getroffen worden door de besparingen van Volvo.

Tweede ontslagronde

A

ls de besparingen bij Volvo zouden leiden tot ontslagen, is dat al de tweede ontslagronde die de fabrikant dit jaar doorvoert. Begin februari van dit jaar kondigde Volvo Trucks al aan dat ze 2.400 jobs zou schrappen. De aanleiding van die ontslagen, waren de tegenvallende jaarresultaten. Zo verloor Volvo Trucks in 2013 9% van haar omzet en daalde haar winst met bijna 8 miljard kronen: van 11 miljard naar nog maar 3,8 miljard kronen. In totaal zou Volvo aan het begin van dit jaar wereldwijd 4.400 jobs schrappen. Aan het einde van 2013 kondigde de fabrikant namelijk al aan dat er 2.000 bediendenjobs zouden verdwijnen. Dat aantal lijkt enorm, maar voor Volvo betekent dat slechts 2% van haar personeelsbestand. Ook in februari werden vooral de bedienden getroffen. Net als bij de besparingen die deze week werden aangekondigd, was het in februari niet duidelijk welke vestigingen van de Zweedse vrachtwagenfabrikant de ontslagen het hardst zou voelen.

Niet het eerste jaar

4.400 jobs geschrapt begin dit jaar en deze week nog eens 1.300 jobs bedreigd, dat zijn 5.700 jobs minder op een jaar tijd. Het is niet de eerste keer dat Volvo met grote besparingen komt aanzetten en duizenden jobs afschaft. De Zweedse auto- en vrachtwagenfabrikant kondigt regelmatig besparingen aan waarbij honderden of zelfs duizenden arbeiders en bedienden wereldwijd hun job dreigen te verliezen.

Volvo Cars Gent doet het goed

Naast vrachtwagens, bouwt het Zweedse Volvo ook personenauto’s. In de fabriek in Gent worden de Volvo C30, V40, XC60 en S60 gebouwd. Vorige maand nog kreeg Volvo Gent het goede nieuws dat ook de nieuwe versie van de V40 in Gent gebouwd zal worden. De nieuwe V40 zou in 2018 verschijnen, wat de arbeiders van Volvo Gent gegarandeerd werk zou geven tot 2025. Heeft u een Volvo die u graag zo snel mogelijk wilt verkopen? Op Ikwilvanmijnautoaf.be kunt u gemakkelijk en zonder kosten uw wagen verkopen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands