Mercedes stelt futuristische auto voor

De laatste maanden zijn heel wat autofabrikanten bezig met de ontwikkeling van futuristische auto’s. Ook Mercedes doet mee aan die trend. Op de elektronicabeurs CES in Las Vegas stelde de Duitse autofabrikant zijn auto van de toekomst voor: de Mercedes-Benz F 015, een computergestuurde, zelfrijdende auto.

De Mercedes F 015 is voor de Duitse autofabrikant het symbool van de toekomst. Over een paar jaar komen we in het tijdperk van de zelfrijdende auto. Een auto is dan niet zomaar een transportmiddel, maar wordt een sociale, productieve en technologische ruimte. Mercedes bouwt niet alleen aan een autonome wagen, maar ook aan een mobiele leefruimte.


Communiceren met LED-lampen

Voor velen is de autonome auto van Mercedes een computer in de vorm van een auto. De wagen is uitgerust met meerdere touchscreens, zodat de bestuurder en de passagiers verschillende apparaten kunnen bedienen. De schermen geven bovendien ook toegang tot internet en entertainende programma’s.

De bestuurder kan zelf bepalen of hij de auto zelf wil besturen of de auto de volledige controle over het voertuig wil geven. In dat laatste geval kan de bestuurder zelfs zijn zetel omdraaien, zodat hij tegenover de passagiers op de achterbank komt te zitten. Communiceren met de wagen kan door te spreken en door gebaren te maken. De autonome Mercedes is ook zelf in staat te communiceren met de buitenwereld. De LED-lampen aan de buitenkant van de auto geven aan wanneer de auto zelf de controle heeft en wanneer de auto bestuurd wordt door de chauffeur. De auto gebruikt die LED-lampen ook om voetgangers duidelijk te maken dat ze kunnen oversteken. De wagen projecteert dan een zebrapad op de weg.

Grote Mercedes

De Mercedes F 015 heeft een grote wielbasis van 3.610 mm, wat ervoor zorgt dat de passagiers heel wat ruimte hebben. De wagen beschikt over de kracht van 136 paarden. De auto kan elektrisch rijden, maar beschikt ook over een brandstofcel. Elektrisch legt de autonome Mercedes een afstand af van 200 kilometer, terwijl hij 900 kilometer kan rijden op de energie uit de brandstofcel. De wagen haalt een maximale snelheid van 200 km/uur.

Toekomstmuziek

Voorlopig is de Mercedes F 015 enkel nog maar een concept. Het is wel de bedoeling de wagen over een aantal jaren effectief in productie te laten gaan. Mercedes verwacht echter pas dat de volledig autonome auto pas tegen 2030 klaar zal zijn. In de tussentijd wil de Duitse fabrikant wel heel wat futuristische snufjes in nieuwe wagens inbouwen. Tegen 2020, bijvoorbeeld, zou Mercedes al een systeem willen inbouwen dat de controle over de wagen overneemt op de autostrade, zodat de auto automatisch 120 km/uur rijdt en zichzelf bestuurt, zonder hulp van de bestuurder. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=DYTV4d-Gn0s[/embed]

Concurreren met Audi

Naast Mercedes werken ook Google, Nissan en Audi aan een autonome wagen. Google is tijdens de kerstvakantie begonnen met het uittesten van zijn prototype. Dit jaar nog zou Google zijn zelfrijdende auto willen uittesten op de openbare weg. Ook Audi zou al vergevorderd zijn met de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. De autonome Audi A7 zou al een afstand van 900 kilometer hebben afgelegd. In tegenstelling tot Mercedes verwacht Audi wel op erg korte termijn een volledig autonome wagen de baan op te kunnen sturen, al zal er eerst nog wat verbeterd moeten worden aan de wagen. De auto zou momenteel nog veel hulp nodig hebben van de bestuurder, vooral wanneer de bestuurder niet op de autostrade rijdt. Mercedes heeft de wereld verbaasd op het CES in Las Vegas met het concept van zijn zelfrijdende auto. Zin in een nieuwe auto met heel wat technologische snufjes? Verkoop uw 2dehands auto online tegen de beste prijs en investeer in een nieuw voertuig.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands