Minder autodiefstallen dan 10 jaar geleden

Het aantal autodiefstallen is de afgelopen jaren sterk gedaald. In 2013 lag het aantal autodiefstallen bijna 40% lager dan in 2005. Die daling zette zich in 2014 verder. Ook het aantal auto-inbraken en diefstallen van andere vervoersmiddelen is gedaald.

Uit een onderzoek van de mobiliteitsorganisatie Touring blijkt dat het aantal autodiefstallen, auto-inbraken en andere diefstallen op 8 jaar tijd sterk gedaald is. De sterkste daling zien we bij de auto’s. In 2005 werden 17.940 auto’s gestolen. In 2008 was dat aantal al gedaald tot 10.861 wagens, een daling van bijna 40%. Het aantal auto-inbraken daalde in die periode met een kwart, van 88.344 in 2005 tot 66.701 in 2013. Het aantal fietsdiefstallen is in dezelfde periode met 10% gedaald: van 37.935 in 2005 tot 34.042 in 2008.


Nieuwe inbraakinstrumenten

Die daling lijkt zich nu ook nog verder te zetten. Tijdens het eerste halfjaar van 2014 werden 5.409 autodiefstallen gepleegd. Uiteraard is die daling goed nieuws, maar Touring spoort bestuurders toch aan op te letten. Dieven vinden op internet gemakkelijk nieuwe instrumenten die ze kunnen gebruiken om autodeuren te openen zonder ze te beschadigen. Die instrumenten worden vaak niet altijd gebruikt om de auto zelf te stelen, maar wel om de papieren van de wagen mee te nemen. Met die papieren trekken dieven naar het buitenland om daar een nieuw inschrijvingsbewijs aan te vragen en een sleutel te bestellen bij de concessiehouder. Als dat allemaal in orde is, kunnen dieven gemakkelijk wegrijden met de auto waaruit ze de papieren gestolen hebben. Dieven zijn echter niet de enigen die gespecialiseerde instrumenten kunnen gebruiken. Tegenwoordig wordt 25 tot 40% van de gestolen auto’s teruggevonden met behulp van nieuwe traceersystemen.


Tips om inbraak te vermijden

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we hier graag tips waarmee u autodieven op een afstandje kunt houden.

  • De papieren van de auto zijn niet de enige objecten die regelmatig gestolen worden. Ook de gps, identiteitskaarten, geld, bankkaarten en rijbewijzen worden graag meegenomen door dieven. Zorg dat er geen sporen zichtbaar zijn van eventuele technologieën, zodat dieven niet in de verleiding komen.
  • Laat geen waardevolle spullen zichtbaar achter in de wagen. Neem uw waardevolle spullen, indien mogelijk, uit de auto.
  • Parkeer uw wagen op een goed verlichte, niet te afgelegen plek. Het veiligste is uw auto in een garage te parkeren. Sluit uw auto ook altijd goed af. Ook als u maar een paar minuten weg bent, kunt u best uw auto volledig afsluiten. Laat uw auto in geen geval draaien als u niet in de buurt bent, bijvoorbeeld als u snel in de winkel moet zijn.
  • Wifi- en bluetoothsystemen kunnen door dieven misbruikt worden om uw auto te traceren. Schakel die systemen uit als u uw auto geparkeerd heeft. Wees ook extra voorzichtig als iemand foto’s van uw auto aan het trekken is.
  • Zet een stuurslot op uw wagen of blokkeer het stuurwiel en draai uw wielen naar het trottoir toe, zo wordt het voor dieven een stuk moeilijker om ongemerkt weg te rijden als ze toch in uw auto hebben kunnen inbreken.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands