Minerva Automobiles herrijst met Belgische supercar

Minerva, het Belgische luxemerk dat aan het begin van de 20ste eeuw heel wat grote sterren tot haar klantenbestand mocht tellen, plant een comeback. En wat voor een. Het autobedrijf is bezig aan een Belgische supercar die een topsnelheid van meer dan 400 km/uur kan halen.

Minerva verraste de autowereld in 2013 al met de aankondiging van een nieuwe wagen, maar het bedrijf was karig met informatie over de wagen. Ondertussen is er al wat meer bekend over de nieuwe auto die Minerva Automobiles aan het bouwen is.


J.M. Brabazon

J.M. Brabazon, dat is de naam die de nieuwe wagen van Minerva zou krijgen. De wagen zal in twee versies beschikbaar zijn: de Excellence en de Royal. De Excellence is beschikbaar in een beige-achtige kleur met zwarte accenten. De Royal is verkrijgbaar in het volledig zwart of in het zwart met gouden of platina accenten. Beide modellen zien er met de luchtgaten aan de zijkanten en een schuin aflopend dak zonder achterraam erg futuristisch en sportief uit. Sportief is de wagen zeker: Minerva bouwt met de J.M. Brabazon aan een Belgische supercar die op amper 2 seconden tot 100 km/uur kan optrekken en die een snelheid van minstens 400 km/uur haalt. Minerva’s nieuwe supercar trekt sneller op dan de Bugatti Veyron, die 2,4 seconden nodig heeft om tot 100 km/uur te geraken. Voorlopig bezit Bugatti met de Veyron, die 431 km/uur kan halen, de snelste auto ter wereld. De kans is groot dat Minerva die plaats zal opeisen met haar J.M. Brabazon.


Onder de motorkap

De specificaties die Minerva over de J.M. Brabazon meegeeft, zijn niet min. De auto zou over een V12 bi-turbomotor beschikken. Zo’n motor vinden we ook terug in de Q7 en R8 van Audi en in een aantal duurdere modellen van Mercedes en BMW. De motor zou 10.000 toeren per minuut kunnen draaien en over 1.000 pk beschikken.

De J.M. Brabazon van Minerva is een hybride wagen. De wagen krijgt drie elektrische blokken mee: twee op de voorwielen en een achteraan in de wagen. Dankzij die elektrische blokken beschikt de supercar over de kracht van maar liefst 1.200 paarden. Als de wagen enkel op de elektrische blokken zou rijden, zonder de combinatie met brandstof, zou hij 100 kilometer ver geraken. Doordat de wagen maar 1.200 kg zou wegen, zou hij een perfecte power-to-weight ratio van 1 hebben. Het is dankzij die ratio dat de auto in 2 seconden kan optrekken tot 100 km/uur en zijn topsnelheid van boven de 400 km/uur kan behalen. De J.M. Brabazon is voorlopig nog een concept car. Het is niet duidelijk of en wanneer de wagen geproduceerd zal worden. Het is wel duidelijk dat Minerva Automobiles zich met dit pareltje van een supercar terecht “the goddess of automobiles” mag noemen.


Minerva Automobiles, de Rolls Royce van België

Het bedrijf Minerva Automobiles werd in 1897 in Antwerpen opgericht door de Belg Sylvain de Jong. Oorspronkelijk maakte Minerva enkel fietsen. Later voegde de Jong ook motorfietsen toe en nog een paar jaar later, in 1904, startte hij met de productie van de eerste auto’s onder de merknaam Minerva. Minerva bouwde luxueuze, snelle auto’s en kreeg belangstelling van heel wat wereldsterren en koningen. Het succes bleef jammer genoeg niet duren. In de jaren 1930 leed Minerva onder de economische recessie. Het bedrijf bleef wel bestaan, maar fuseerde met Imperia, een andere Belgische autofabrikant. Uiteindelijk ging het bedrijf in de jaren 1950 volledig ten onder. De verschillende modellen van het merk Minerva zijn wel nog steeds erg geliefd bij verzamelaars van oldtimers. De oude Minerva wagens zijn tegenwoordig op een autoveiling ook zeer veel geld waard.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands