Minst betrouwbare auto’s – welke wagens vermijden de 13de?

Veiligheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke elementen aan een auto. Jaarlijks worden er verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de meest en de minst betrouwbare auto’s. De minst betrouwbare auto’s vermijdt u misschien best op vrijdag de 13de.

In Amerika wordt jaarlijks een rapport uitgebracht door Consumer Reports waarin de meest en de minst betrouwbare auto’s worden vermeld. Consumer Reports is niet de enige instantie die zich bezighoudt met het testen van de betrouwbaarheid van auto’s. Ook heel wat andere instanties, zoals gespecialiseerde tijdschriften en verzekeringsmaatschappijen, onderzoeken de betrouwbaarheid van auto’s. We zijn niet bijgelovig, maar met vrijdag de 13de voor de deur is het toch nuttig een overzichtje te geven van de minst betrouwbare auto’s die u die dag misschien het beste vermijdt.


Problemen bij de Italianen

Het begint een cliché te worden, maar de Italiaanse automerken zijn niet erg betrouwbaar. Fiat zou zelfs de minst betrouwbare auto’s bouwen. De Fiat 500L werd in 2014 beschouwd als de minst betrouwbare wagen van dat jaar. Ook de andere merken van de Fiat-Chrysler Groep staan ergens onderaan op schaal van betrouwbaarheid. Italiaanse merken, zoals Fiat en Alfa Romeo, krijgen meestal wel goede punten op hun elegante en sportieve look, maar worden afgekeurd op hun typisch Italiaanse kwaliteit die omschreven kan worden als ‘fragiel’. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bestuurders van een Fiat of van een ander merk van de Fiat-Chrysler Groep, het minst tevreden zijn over hun wagen. Dat komt meestal door een te groot aantal mankementen, waardoor bestuurders vaker dan gemiddeld naar de garage moeten met hun wagen voor herstellingen.


Horrific 40RR0R

De Britse verzekeraar Waranty Direct stelt jaarlijks lijstjes op van de slechtste auto’s. Vorig jaar hebben ze op basis van die gegevens een virtuele auto gebouwd: de Horrific 40RR0R. De verzekeraar combineerde de zwakste onderdelen van onbetrouwbare auto’s om zo de minst betrouwbare auto aller tijden te bouwen. Wat zit er in die auto? De motor van een BMW M5, de ophanging van een Audi RS6, de versnellingsbak van een Jeep Grand Cherokee, de elektronica van Mercedes, de remmen van de Fiat Multipla, de airco van de Seat Alhambra en de besturing van de Chrysler 300C.


Wat met de Duitsers?

Duitse automerken worden erg vaak geprezen voor hun kwaliteit, maar is dat wel zo terecht? Fiat, Dodge en Jaguar, die allen onderdeel zijn van Fiat-Chrysler, worden namelijk vergezeld van een aantal Duitse merken die minder goed scoren op betrouwbaarheid. Mercedes-Benz zou daarbij het minst betrouwbare Duitse merk zijn. Het probleem van Mercedes zit voornamelijk in de elektronica. Opel zou vooral mechanische problemen ondervinden. Ook Audi en BMW scoren niet erg hoog op betrouwbaarheid. Hierbij moeten we echter vermelden dat Audi, BMW en Mercedes Duitse luxemerken zijn waarvan het onderhoud en eventuele herstellingen prijzig zijn. Die Duitse merken zijn wel degelijk, maar als er iets aan scheelt, voelt u dat onmiddellijk in uw portemonnee. Die merken hebben verder wel een goede reputatie, doordat eventuele productiefouten snel opgemerkt worden en door middel van terugroepacties worden opgelost.


Betrouwbare Aziaten

Wie zich wat meer op zijn gemak wil voelen op de baan vrijdag de 13de kiest best voor een Aziatische auto. De Aziatische automerken staan al jarenlang bekend om hun betrouwbaarheid. Lexus, Honda, Toyota en Mazda worden al jarenlang als de meest betrouwbare auto’s beschouwd. Geen Aziaat, maar Volkswagen wordt over het algemeen ook beschouwd als een betrouwbare en erg populaire wagen. Het probleem met Volkswagen is, net zoals bij de Duitse luxemerken, dat een herstelling meteen duur uitvalt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands