Misleidend verbruik kost Hyundai 100 miljoen dollar

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft de Zuid-Koreaanse autofabrikanten Hyundai en Kia een monsterboete van 350 miljoen euro opgelegd omdat ze misleidende cijfers geven in verband met het verbruik van de wagens.

Autofabrikanten moeten bij de wagens die ze aanbieden aangeven hoe hoog het verbruik van de wagens is. De cijfers die autofabrikanten geven zijn vaak echter veel rooskleuriger dan de reële verbruikscijfers. Dat was ook het geval voor sommige modellen van de Zuid-Koreaanse merken Hyundai en Kia, die samen de Hyundai Kia Automotive Group vormen. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft beide autofabrikanten een boete van in totaal 350 miljoen dollar gegeven, wat omgerekend bijna 280 miljoen euro is.


395 miljoen compensatievergoeding

Hyundai en Kia werden in 2012 voor het eerst gewezen op hun te optimistische inschattingen van het verbruik van hun wagens. In 2012 werden de Zuid-Koreaanse autofabrikanten al verplicht door het Amerikaanse Environmental Protection Agency hun verbruikscijfers aan te passen zodat ze dichter aanleunen bij de reële verbruikscijfers. Het officiële verbruik van ongeveer 900.000 auto’s die tussen 2011 en 2013 verkocht werden, moest worden aangepast, wat de fabrikanten in totaal al bijna 400 miljoen dollar kostte. Per verkochte wagen moesten Hyundai en Kia namelijk een compensatie geven aan de getroffen kopers. In totaal zouden 600.000 bestuurders van een Hyundai een compensatievergoeding krijgen van 353 dollar. De overige 300.000 bestuurders van een Kia kregen een vergoeding van elk 667 dollar. Het totale kostenplaatje? 395 miljoen dollar. Het Environmental Protection Agency verplichtte Kia en Hyundai het brandstofverbruik van hun modellen met bouwjaar 2011 en 2012 aan te passen en realistischer te maken nadat het bij 13 auto’s misleidende cijfers in verband met het verbruik aantrof. De aanpassingen zouden, afhankelijk van het model, gaan van 0,4 liter/100 km extra tot 2,5 liter/100 km extra.


Meer CO2-uitstoot dan aangegeven

Na het monsterbedrag van bijna 400 miljoen dollar dat Hyundai en Kia twee jaar geleden betaalden, lijkt er nog geen einde gekomen aan de zaak. In Amerika krijgen de Zuid-Koreanen nog een monsterboete van 350 miljoen dollar voor het verspreiden van misleidende verbruikscijfers. 100 miljoen dollar daarvan werd opgelegd door het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Volgens dat ministerie zouden Hyundai en Kia de Amerikaanse consumenten misleiden over de zuinigheid van een aantal modellen. Daarnaast moeten de autofabrikanten 200 miljoen dollar betalen aan het Environmental Protection Agency omdat ook de CO2-uitstoot te optimistisch berekend was in vergelijking met de werkelijke uitstoot. Ook hier zou het gaan om modellen die geproduceerd werden tussen 2011 en 2013. De overige 50 miljoen dollar moeten Kia en Hyundai investeren in systemen die de verbruikscijfers correcter berekenen. Op die manier zouden de verschillen tussen het geteste verbruik en het reële verbruik verkleind worden, waardoor ook de verbruikscijfers minder misleidend worden.


Testcijfers en reële cijfers

Dat de verbruikscijfers die autofabrikanten op hun auto’s plakken vaak afwijken van het reële verbruik van de wagens, is geen nieuws. De verschillen tussen de verbruikscijfers zijn te wijten aan de omstandigheden waarin de wagen getest worden. Zo blijkt uit een onderzoek van het Europese Transport & Environment dat autofabrikanten een aantal trucjes toepassen om het verbruik van de geteste wagens lager te doen uitvallen dan het in werkelijkheid is. Op de testbaan zou, onder andere, worden gereden met te hard opgepompte banden, worden de testauto’s op voorhand opgewarmd en de testpiloten rijden vaak in een te hoge versnelling. Daardoor kan er al snel een verschil van 20 tot 30% optreden tussen het verwachte verbruik en het reële verbruik. Vindt u het verbruik van uw auto veel te hoog en wilt u investeren in zuinigere vervoermiddelen? Door hiernaast de gegevens van uw auto in te vullen, kunt u gemakkelijk en snel uw wagen verkopen aan professionele autobedrijven.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands