Nieuwe nummerplaat voor oldtimers

De nummerplaat van oldtimers, taxi’s, aanhangwagens en motorfietsen ondergaan dinsdag 14 oktober een verandering. De nummerplaten van die wagens krijgen een nieuw begin: O voor oldtimers, T voor taxi’s, Q voor aanhangwagens en M voor motorfietsen.

Tot nu toe kregen al die voertuigen een nummerplaat die, net zoals de nummerplaat van gewone personenwagens, begon met 1. Dat verandert 14 oktober. Vanaf dan wordt de 1 vervangen door een letter die naar het type voertuig verwijst.


O-nummerplaat voor oldtimers

Voor oldtimers betekent dat dat de 1 aan het begin van een nummerplaat vervangen wordt door een O. Tot nu toe begonnen de nummerplaten van oldtimers gewoon met een 1, net zoals de nummerplaten van gewone voertuigen, en kregen ze op de tweede plaats een O. Daar komt verandering in: de O schuift een plaats op naar voor en de 1 verdwijnt. De oude nummerplaten worden pas vervangen wanneer bestuurders hun oldtimer opnieuw inschrijven of een duplicaat van hun nummerplaat aanvragen Niet alle oldtimers hebben een O-nummerplaat. Dat komt doordat er een aantal voorwaarden verbonden zijn aan het gebruik van die nummerplaat. Een auto kan pas als oldtimer beschouwd worden als de wagen ouder is dan 25 jaar. Enkel oldtimers die maar sporadisch de baan op komen, bijvoorbeeld voor manifestaties, hebben recht op een speciale nummerplaat voor oldtimers. Wie zijn oldtimer geregeld wil gebruiken, bijvoorbeeld om naar het werk of naar school te gaan, of wie zijn oldtimer voor professionele of commerciële doeleinden wil gebruiken, heeft geen recht op een O-nummerplaat, maar moet met een gewone nummerplaat voor personenwagens rijden.


Beperkte voorwaarden

Doordat oldtimers met een O-nummerplaat maar sporadisch de baan op mogen, moeten ze niet aan alle technische eisen voldoen. Wagens met een O-nummerplaat zijn daarom vrijgesteld van de jaarlijkse keuring waar gewone voertuigen wel aan moeten deelnemen. Als een bestuurder beslist dat hij toch vaker met zijn oldtimer wil rijden, moet hij een gewone nummerplaat aanvragen en hij verliest de vrijstelling van de jaarlijkse keuring. Voor een oldtimer met O-nummerplaat officieel weer als gewone wagen gebruikt mag worden, moet de wagen al gekeurd worden. De vrijstelling van de jaarlijkse keuring is een voordeel, maar gaat dus gepaard met beperkingen. Sinds juli 2013 is de wetgeving omtrent het gebruik van oldtimer wel versoepeld. Vroeger mochten wagens met een O-nummerplaat enkel overdag tussen zonsopgang en zonsondergang een afstand van maximaal 25 kilometer afleggen en enkel om deel te nemen aan een manifestatie. Tegenwoordig mogen oldtimers dag en nacht de baan op en niet enkel meer voor manifestaties. Een recreatief ritje maken met een oldtimer is dus toegelaten, zolang het niet commercieel of professioneel is.


Gepersonaliseerde nummerplaat

Sinds maart 2014 zijn er nieuwe mogelijkheden omtrent het aanvragen van een gepersonaliseerde nummerplaat. Wie dat wil, kan zelf een cijfer- en lettercombinatie samenstellen om zijn nummerplaat te personaliseren. Voor oldtimers en de andere hierboven genoemde voertuigen die een speciale nummerplaat krijgen, is dat niet meer mogelijk.

Wilt u uw oldtimer verkopen? Dat kan eenvoudigweg op een online automarkt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands