Nissan gaat glow-in-the-dark

Auto’s komen in verschillende kleuren en tinten: matte of glanzende verf, een geparelde of een metalliek kleur, tegenwoordig kan het allemaal. Nissan introduceerde eerder deze maand echter een wel heel opvallende kleur voor de Nissan Leaf: een glow-in-the-dark verf die ervoor zorgt dat de auto in het donker perfect zichtbaar is.

Glow-in-the-dark verf bestaat al langer en er werd al eerder geëxperimenteerd met het gebruik van de verf op voertuigen en in het verkeer, bijvoorbeeld voor fietspaden. Nissan is echter de eerste autofabrikant die een volledige auto in het donker laat oplichten. Daarvoor werd speciaal voor de Japanse fabrikant een verf ontwikkeld. De verf bevat het chemische bestanddeel strontium aluminate. Dat zorgt ervoor dat de verf licht absorbeert, waarna de wagen oplicht als het donker wordt. De verf past zich aan zijn omgeving aan: in het donker geeft de verf licht vrij, maar overdag, als het licht genoeg is, valt het niet op dat de wagen voorzien is van een glow-in-the-dark verf.


Ecologische Nissan Leaf

Nissan heeft de glow-in-the-dark verf voor het eerst gebruikt op de nieuwe Nissan Leaf. De verf maakt waarschijnlijk deel uit van de marketingstrategie van Nissan. De nieuwe Leaf is een volledig elektrische auto die opgeladen kan worden met behulp van zonnepanelen. De auto is daardoor een stuk milieuvriendelijker en, afgezien van de aankoopprijs, voordeliger dan een gewone auto op benzine of diesel. Ecologie is belangrijk voor de Japanse autofabrikant. Daarom werd ook voor de verf gezocht naar enkel ecologische bestanddelen. De verf is geurloos, bestand tegen regen en niet schadelijk voor het milieu. Bovendien heeft de verf een erg lange levensduur. De verf zou 25 jaar lang blijven werken, dat is een stuk langer dan de gemiddelde levensduur van een batterij van een elektrische auto, die maar 8 jaar bedraagt. De oplichtende verf zorgt voor meer zichtbaarheid op de baan en zou daardoor ook leiden tot meer veiligheid op de weg. De verf laadt zichzelf op met gewoon daglicht en zou daarna tot 10 uur lang oplichten. Voor bestuurders is het zo gemakkelijk om hun auto ’s avonds terug te vinden op donkere parkeerplaatsen en ook andere weggebruikers zien de auto al van ver afkomen. Dankzij de glow-in-the-dark verf zouden felle en verblindende koplampen ’s nachts overbodig zijn.


Demonstratiemodel

Het model dat Nissan met glow-in-the-dark verf bedekt heeft, is geen productiemodel. De wagen dient vooral om de mogelijkheden van de verf te tonen. Het is nog niet duidelijk of de verf in de toekomst effectief verkrijgbaar zal zijn. Voorlopig laat Nissan weten dat er nog geen plannen zijn om de verf aan te bieden.


Vuilafstotende verf

Het is niet de eerste keer dat Nissan experimenteert met verf met een speciale eigenschap. Eerder al toonde de Japanse autofabrikant een Nissan Leaf die bedekt was met een laag vuilafstotende verf. Die verf zou ervoor zorgen dat vuil, modder, vet en andere substanties zich niet aan de auto kunnen hechten, maar er weer afrollen. Daardoor zou de wagen amper gewassen moeten worden. Ook dat heeft voordelen voor het milieu: bestuurders hebben amper water nodig om hun wagen proper te houden. De Leaf met vuilafstotende verf was ook maar een demonstratiemodel. Nissan heeft nog niet de intentie de verf effectief te produceren en te verkopen. Nissan heeft met de verschillende soorten nieuwe verf dus vooral de Leaf kunnen promoten. Blijf op de hoogte van de actualiteit uit de autowereld met Ikwilvanmijnautoaf.be.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands