Nu verkopen = Afschrijving voorkomen

Bij het binnenstappen bij uw autohandelaar, blijkt hij uw nieuwe aanwinst te hebben verstopt onder een doek met een merklogo op. De champagne staat koud, en een bosje bloemen werd reeds voor u opgehaald. Als u na de onthulling voor het eerst het portier opent en instapt, die heerlijke nieuwe autogeur opsnuift, en instapt, denkt u: "Dit kan niet beter!". Vervolgens rolt de garagedeur open, start u de motor, zet 'm in eerste, geeft gas en rolt over de drempel naar buiten... En dan..??


Dan is die gloednieuwe auto waarvoor u al een jaar witte bonen in tomatensaus eet, uw abonnement op Autogids opzei en al eeuwen niet meer op vakantie bent gegaan, ineens een paar duizend (!) euro minder waard... 'Afschrijving' heet dit onaangename fenomeen en het heerst vooral onder jonge wagens. Als eigenaar heb je er jaarlijks mee te maken, want – vooral in de eerste levensjaren van de auto – wordt deze snel minder waard. Toch is het mogelijk om hier slim mee om te gaan. Vooral nu, tegen het einde van het jaar, kan de afschrijving een opvallende rol spelen. Want wist u bijvoorbeeld dat een auto die gebouwd werd in november 2013, op 1 januari 2024 wordt gezien als twee jaar oud in afschrijvingstermen? Terwijl hij in feite maar één jaar en twee maanden oud is?


Een handig trucje om waardevermindering te voorkomen tijdens de jaarwisseling, is om de wagen voor oud en nieuw te verkopen. Dit kan financieel zeer voordelig uitdraaien, en op die manier houdt u de afschrijvingskosten zo laag mogelijk. Zo houdt u meer over voor een nieuwe bolide in het nieuwe jaar !

Wilt u het afschrijvingsproces een beetje vertragen? Ook daarvoor hebben we een paar tips:

1. Zorg voor het innerlijke van de auto.

Wat er tijdens een kleine onderhoudsbeurt wordt vervangen of onderhouden, verschilt van auto tot auto. Een onderhoudsbeurt één keer per jaar, of om de 20.000 kilometer, is een aanrader. Uw auto wordt dan op zo'n 20-tal punten gecontroleerd, en ook filters en bougies worden eventueel vervangen. Hoe vaak dit moet gebeuren, kan u terugvinden in het onderhoudsboekje.

2. Zorg voor het uiterlijk van de auto.

De stofzuiger en de carwash zijn zeker vrienden van uw auto. Gebruik ze dan ook regelmatig, want dan ziet uw wagen er niet alleen netter uit, maar ook gaan de lak en de bekleding langer mee. Zorg er dus voor deze regelmatig in het sop te zetten, zeker als vogels er hun behoefte op hebben gedaan, u vaker onder bomen parkeert, of als er tijdens de winter gestrooid is op de wegen. Heeft u een hond? Laat hem dan altijd op een speciale plaid zitten zodat hij de zetels niet ruïneert.

3. Straf de auto niet.

Gas geven wanneer u start, het rechterpedaal te diep intrappen terwijl de motor nog koud is, uw rem- of koppelingspedaal tijdens het rijden onbewust ingedrukt houden, … Het zijn allemaal afraders. Veel mensen hebben onwillekeurige gewoontes, die ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen veel sneller slijten. Let dus op uw rijstijl, en fris desnoods uw kennis op tijdens een training. Dat kan nog leuk worden ook !

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands