Openbaar vervoer verslaat koning auto in Brussel

Het openbaar vervoer wordt in Brussel steeds belangrijker dan de auto. Het gebruik van de wagen om naar Brussel te gaan of om zich in Brussel te verplaatsen, is sterk gedaald, terwijl het openbaar vervoer opvallend meer gebruikt wordt.

Over het algemeen is de auto nog steeds het belangrijkste vervoermiddel voor woon-werkverkeer in Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen gaat 75% van de werknemers met de auto naar het werk, in Wallonië ligt dat aantal nog hoger op 85%. Vooral in Wallonië is het percentage personenwagens in het woon-werkverkeer sterk toegenomen: in 2014 is er een stijging van 5% merkbaar ten opzichte van een jaar eerder. In Brussel daarentegen is het openbaar vervoer de belangrijkste transportmethode.


Auto verliest in Brussel

Het aantal auto’s dat naar en binnen Brussel rijdt, is gedaald, terwijl het belang van het openbaar vervoer sterk is toegenomen. Uit een studie van het Federaal Planbureau, dat de mobiliteitskeuzes van de Belgen om naar school of naar het werk te reizen onderzocht, blijkt dat de auto 9% minder gebruikt wordt om naar het werk te reizen. In 2001 ging 57% van de werknemers nog met de auto naar het werk. Tegenwoordig is dat nog maar 48%. Het openbaar vervoer daarentegen kent een stijging van 35% in 2001 tot 44% vandaag. Dat is een stijging van 9%.


Populariteit openbaar vervoer stijgt

Ondanks de vele klachten die het openbaar vervoer te slikken krijgt, vaak omdat de dienstregelingen niet aan de noden van de Belgische inwoners voldoen of door de regelmatige stakingen en het gebrek aan stiptheid, stijgt de populariteit van het openbaar vervoer in grote steden. Dat komt doordat het openbaar vervoer een aantal voordelen heeft ten opzichte van personenwagens. Voornamelijk het fileleed dat in Vlaanderen met 20% gestegen is en de stijgende brandstofprijzen, de pogingen van de regering om drukke stadscentra autovrij te maken en het feit dat Belgische jongeren geen behoefte hebben aan een eigen wagen zorgen ervoor dat het aantrekkelijker wordt om met het openbaar vervoer naar het werk te reizen dan met de auto. Ook om korte afstanden af te leggen in Brussel is het openbaar vervoer het meest gekozen transportmiddel. Daarin verschilt Brussel van Wallonië en Vlaanderen. In Vlaanderen wordt voor korte afstanden namelijk sneller naar de fiets gegrepen, terwijl in Wallonië ook voor korte afstanden de auto het populairst is. In Wallonië wordt echter wel vaker aan carpooling gedaan.


Studenten volgen de trend

Het openbaar vervoer wordt niet enkel voor werknemers belangrijker, ook studenten kiezen steeds vaker opnieuw voor het openbaar vervoer. In 2001 kozen veel studenten nog voor de auto om naar de lessen te gaan. Tegenwoordig is dat aantal vooral in Brussel sterk gedaald. Nog slechts 10% van de studenten kiest voor de auto of voor carpooling. In Vlaanderen ligt dat percentage iets hoger op 19% van de studenten. In Wallonië is het aantal studenten dat voor de auto kiest gedaald, maar toch is daar de auto nog goed voor 31% van het woon-schoolverkeer. Verder zien we bij studenten dezelfde tendens als bij werknemers als het om korte afstanden gaat. In Brussel kiezen studenten voor het openbaar vervoer om korte afstanden af te leggen, terwijl in Vlaanderen de fiets populairder wordt en in Wallonië veel studenten voor carpooling kiezen.


Brussel weert auto

De daling van het autogebruik in Brussel en de stijging van andere transportmethoden, voornamelijk van het openbaar vervoer, is al een tijdje aan de gang. Van 2003 tot 2013 is het aantal auto’s in Brussel al met 7% gedaald. De reden voor die daling in het autogebruik is de verbetering van het openbaar vervoernet. Brussel beschikt over snelle busverbindingen die hun eigen rijstroken hebben en een goed ontwikkeld tram- en metronet. Bovendien zijn er in de stad veel zones waar de maximum snelheid maar 30 km/uur bedraagt, wat ook veel chauffeurs afschrikt om nog met de auto naar de hoofdstad te reizen. Het fileprobleem in Brussel is door de daling van het aantal auto’s in de stad echter niet minder groot geworden. Bent u ook voorstander van het openbaar vervoer geworden? Verkoop uw auto dan snel en gemakkelijk op onze online automarkt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands