Private lease: goedkoper dan wagen kopen?

In veel gevallen is private lease goedkoper dan het kopen van een (nieuwe) wagen. Dit komt mede door de schaalvoordeel die u hierbij hebt. Met private lease rijd u voor een vast maandbedrag in een nieuwe wagen. Hieronder leest u meer over waarom leasen goedkoper kan zijn dan zelf een wagen te kopen. 


Wat is private lease?

Wagens worden al heel lang geleased. Voorheen was dit alleen gebruikelijk voor zakelijke rijders, maar nu is dat sinds een aantal jaar anders. U kunt namelijk ook privé een wagen leasen, namelijk private lease. Daar waar u bij zakelijk leasen wat financiële en fiscale voordelen hebt, is dit bij private lease niet het geval. Aan de andere kant hoeft u als private lease rijder geen fiscale bijtelling te betalen.


Wagen leasen of kopen?

Private lease is de laatste jaren erg populair geworden. Een leasewagen wordt steeds meer ontdekt door mensen in België en de stijging is duidelijk te zien in de cijfers. Een wagen leasen is in een aantal gevallen een goed alternatief voor wagen kopen. Maar hoe komt dat?

Aanschafprijs

Leasemaatschappijen nemen op grote schaal wagens af. Waar u als consument één wagen afneemt gaat het bij leasemaatschappijen wel om honderden wagens tegelijk. Dit zorgt voor een enorme schaalvoordeel. Als particulier zijnde (hoe goed u ook kunt onderhandelen) kunt u het niet voor elkaar krijgen om deze schaalvoordeel te hebben bij het afnemen van één wagen.

Leasemaatschappijen worden ook gezien als een soort van bank. Hierdoor kunnen zij gebruik maken van gunstigere rentetarieven dan wanneer u zelf een lening gaat afsluiten voor een wagen. 


Verzekeringskosten

De verzekering van een wagen heeft ook weer te maken met het grote schaalvoordeel. Als een leasemaatschappij honderden wagens onderbrengt bij een verzekeraar, komt dit natuurlijk de verzekeringspremie ten goede. Een leasemaatschappij heeft daarnaast ook vaak een eigen verzekeringstak. Ook dekken ze de casco risico (allrisk) zelf af. Dit allemaal maakt de verzekeringskosten aanzienlijk lager voor een bedrijf.


Reparatiekosten

Als particulier kijkt u vaak per situatie of schadegeval om te zien wat het u zal gaan kosten. Hierdoor staat u soms voor onvoorziene kosten. Bij een leasemaatschappij weet u al op voorhand wat de kosten zullen zijn. Dit wordt heel overzichtelijk weergegeven, waardoor u geen onverwachte kosten heeft in de toekomst. 


Onderhoudskosten

Een leasemaatschappij heeft met diverse onderhoudspartijen een landelijk dekkend onderhoudsnetwerk. Daarmee worden afspraken gemaakt over de tarieven. Omdat dit om grote aantallen gaat, kunnen zij dit natuurlijk ook voor scherpe tarieven doen. Dit zijn natuurlijk niet de tarieven die u betaald voor een onderhoudsbeurt. 


Verkoopwaarde wagen

Aan het einde van het private lease contract moet de wagen weer verkocht worden. Een leasemaatschappij kan dit erg goed, door hun jarenlange ervaring en grote netwerk. Ze stoten vaak de wagen door naar de handelaar of verkopen hem zelf in één van hun vestigingen voor een betere prijs en zonder gedoe, dan wanneer u zelf uw wagen moet verkopen.


Conclusie

Al met al bent u met private lease (in vergelijking) met het kopen van een nieuwe wagen vele malen goedkoper uit. Een leasemaatschappij verdient natuurlijk ook op u, dat is logisch want anders zouden ze door alle kosten niet kunnen bestaan. Zolang u als private lease rijder goedkoper uit bent dan dat u een gloednieuwe wagen koopt en zonder spaargeld te gebruiken of te lenen, dan is dit een goede oplossing!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands