Proefrit maken? Wij geven u 9 tips!

De kogel is door de kerk: u heeft besloten om uw auto te verkopen en voor een ander tweedehands model te gaan. Om te voorkomen dat u halverwege de terugreis al aan de kant van de weg staat, is het natuurlijk verstandig om eerst een proefrit te maken. Maar hoe doet u dat? U koopt immers niet iedere dag een auto, dus op welke punten moet u letten? Wij geven u 9 handige tips!

 

Een goede voorbereiding is het halve werk Twee zien meer dan één. Kent u iemand die verstand heeft van auto’s? Perfect, dan kunt u aan hem vragen of hij mee wil rijden tijdens de proefrit. Een kennis uit een garage is in dit geval goud waard. Voordat u begint aan de proefrit is het belangrijk om de volgende tips in acht te nemen:


Zijn alle papieren aanwezig?

Controleer of het inschrijvingsbewijs aanwezig is en of het chassisnummer op papier overeenkomt met die op de wagen. Het meest recente inschrijvingsbewijs bestaat uit twee delen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of het onderhoudsboekje compleet en up-to-date is. Mocht deze ontbreken en weet de verkoper u niets te vertellen over de onderhoudshistorie van de auto? Dan is het verstandig om verder te gaan kijken.


Plan uw route

Het is verstandig om van tevoren een route in te plannen waarbij u verschillende wegen kunt testen. Probeer zowel binnen als buiten de bebouwde kom te rijden. Zo kunt u precies zien hoe de auto reageert wanneer u bijvoorbeeld over een kassei- of klinkerweg rijdt.


Maak een proefrit op het juiste tijdstip

Oftewel: vermijd de spits. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur is het minder druk op de weg waardoor u minder kans heeft op files en goed door kunt rijden. Daarnaast is het overdag natuurlijk licht en merkt u eventuele gebreken en schades aan de auto veel sneller op. Valt u iets op? Schrijf het dan op en maak er direct een foto van.


Check, check, dubbelcheck

Voordat u wegrijdt kunt u al enkele zaken testen. Stel de verkoper zoveel mogelijk vragen en laat hem de belangrijkste opties demonstreren. Controleer zowel de binnen- als buitenkant van de auto goed op eventuele schades en defecten. Is de voorruit onbeschadigd? Hoe staat het met de ruitenwissers en zijn de velgen en wieldoppen nog in goede staat? Check ook alle elektronica aan de binnenkant. Werkt de centrale vergrendeling en gaan de ramen soepel open en dicht? Lichten alle lampjes op het dashboard op wanneer u de auto start, en gaan deze vanzelf weer uit na een paar seconden? Het is belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Bepaalde onderdelen zijn nu eenmaal erg kostbaar om te laten vervangen/repareren.  


Waar moet u op letten tijdens de proefrit?

Ook tijdens de proefrit zijn er natuurlijk genoeg dingen waar u op moet letten. Laat uw bijrijder alles noteren wat jullie opvalt.


Kunt u comfortabel zitten?

Test eerst voor uzelf hoe soepel het in- en uitstappen gaat. Zijn uw stoel, hoofdsteunen en gordels makkelijk verstelbaar? Ook is het belangrijk dat u comfortabel zit en genoeg beenruimte heeft. Heeft u kinderen? Controleer dan direct even of er op de achterbank wel genoeg ruimte is voor een kinderzitje.


Voorkom startproblemen

Een auto kan weleens startproblemen hebben. Om dit te controleren, is het verstandig om de proefrit met een koude motor te beginnen. Immers, ook een koude motor hoort direct te starten. Laat de verkoper dit ook weten. Oftewel: ga naar hem toe en laat u niet ophalen.


Rare geluiden en trillingen

De eerste check zit erop? Rij dan voorzichtig weg. Komt de koppeling goed op en hoort u geen rare geluiden wanneer u de koppeling ingetrapt houdt? Voel ook tijdens het rijden of er geen andere dingen onnodig rammelen en/of trillen. De auto moet bijvoorbeeld gewoon normaal sturen, ook als u flink gas geeft. Voelt u een trilling in het stuur? Dat kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een onbalans in de voorwielen. Extra tip: zet de radio uit. Zo hoort u alles nog beter.


Neem de tijd

Het maken van een proefrit hoeft niet na 10 minuten voorbij te zijn. Hoe langer u rijdt, hoe meer dingen u eventueel op kunnen vallen. Vergeet ook niet om te keren op de weg, strakke bochten te maken en te kijken of het inparkeren soepel verloopt. Trap ook even flink op de rem. Voelt u een trilling in het stuur tijdens het remmen? Dan zijn uw remschijven aan de voorzijde krom of versleten.  Na de proefrit De proefrit zit erop! Wacht nog wel even met het maken van een beslissing.


Vraag zoveel mogelijk informatie aan de verkoper

Een goede verkoper zal uw vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Vertrouwt u het niet? Onthoud: u bent nooit verplicht om direct tot verkoop over te gaan. Was de proefrit zoals verwacht en verloopt ook de onderhandeling zonder problemen? Dan wensen wij u veel plezier met uw nieuwe wagen!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands