Recordwinst voor Toyota?

2014 is opnieuw een goed jaar voor Toyota. De Japanse autofabrikant hoopte begin dit jaar op een winst van iets minder dan 1,8 miljoen yen. Deze maand heeft Toyota de winstverwachting opgetrokken tot 2 biljoen yen, wat overeenkomt met maar liefst 14 miljard euro.

Het boekjaar van Toyota loopt nog tot eind maart. Toyota verwacht tegen die tijd een winst van 2 biljoen yen of omgerekend 14 miljard euro te draaien. De sterke winstcijfers zijn het resultaat van de zwakke yen waardoor de auto’s van Toyota in het buitenland goedkoper uitvallen.


Opnieuw een recordjaar

De verhoging van de winst komt er na een erg goed kwartaal. Toyota had verwacht afgelopen kwartaal met 500 miljard yen winst te kunnen afsluiten, maar dat bedrag werd ruim overschreden. Afgelopen kwartaal maakte Toyota een winst van 539 miljard yen, een stijging van 23% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met een winst 2 biljoen yen zou Toyota opnieuw een recordjaar beleven. Het vorige boekjaar, dat afgesloten werd in maart 2014, boekte Toyota al een recordwinst van 1,82 biljoen yen. Dit jaar zou die winst dus nog met 200 miljard yen stijgen tot 2 biljoen. De eerste 6 maanden van dit boekjaar verkocht de Japanse autofabrikant al bijna 4,5 miljoen auto’s wereldwijd, dat zijn bijna 9.000 auto’s meer dan een jaar eerder. Tot nu toe heeft Toyota al 3,3% meer verkocht dan tijdens de eerste helft van vorig boekjaar. In totaal heeft het bedrijf al voor bijna 13 biljoen yen aan auto’s verkocht. Als de verkoop de rest van dit boekjaar ook in die stijgende lijn blijft gaan, zou Toyota de omzet zien stijgen met 4,3% ten opzichte van vorig boekjaar.


Populairder dan Volkswagen

Toyota doet het in 2014 beter dan zijn Duitse rivaal Volkswagen. Tijdens de eerste 9 maanden van 2014 heeft de Japanse fabrikant wereldwijd al 7,6 miljoen wagens verkocht. Dat is een stijging van de verkoop van 2,8%. Toyota doet het beter dan Volkswagen. Van het Duitse automerk werden dit jaar al 7,4 miljoen wagens verkocht. Vorig jaar lag Toyota ook al voor op zijn Duitse concurrent. Toyota was in 2013 de eerste autofabrikant die de kaap van 10 miljoen verkochte voertuigen haalde. Volkswagen en General Motors volgden op de voet, maar geraakten net niet aan 10 miljoen verkopen. Volkswagen strandde op 9,73 miljoen, het Amerikaanse General Motors verkocht 9,71 miljoen wagens.


Gestegen in Amerika

De erg positieve cijfers voor Toyota zijn vooral te danken aan de stijgende populariteit van het Japanse merk in de Verenigde Staten. In Noord-Amerika steeg de verkoop van Toyota auto’s namelijk met 12%. In totaal werden daar dit boekjaar al 685.000 wagens van de Japanner verkocht. In de rest van de wereld kent Toyota niet dezelfde stijging als in Noord-Amerika. De verkopen in Europa, Japan en Azië in het algemeen zijn wat teruggevallen, maar die terugval had geen negatieve invloed op de winstcijfers van het bedrijf. In de toekomst verwacht Toyota dat de verkoop in Noord-Amerika verder zal groeien.

Wilt u ook een nieuwe Toyota kopen, maar zit u nog opgescheept met uw oude wagen? Meld uw auto gratis aan en verkoop hem gemakkelijk op onze online automarkt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands