Renault bouwt nieuwe kleine auto

De Franse autofabrikant Renault werkt in het geheim aan een nieuwe superkleine auto. De wagen wordt in Parijs gebouwd en voorlopig is het nog top secret hoe de wagen eruit zal komen te zien. Het is ook nog niet duidelijk of Renault het prototype wel effectief aan het publiek zal laten zien.

De kleine wagen zou in hetzelfde laatje komen als de Renault Clio. De wagen zou ongeveer hetzelfde kosten als een Clio, maar door geld uit te sparen op het basisplatform van de wagen en op de motor, kan de fabrikant meer geld steken in de uitwerking van een luxueuzer interieur.


Luxueuze Clio

Het concept voor de wagen werd al uitgewerkt in 2011 door een team van designers, onderzoekers en ingenieurs die nieuwe ideeën en technologieën uitvinden voor de Franse autofabrikant. De bedoeling van Renault is een nieuwe kleine wagen te bouwen in dezelfde stijl als de Clio, maar met een luxueuzer interieur. Daarbij wil Renault wel de verkoopprijs van de Clio behouden. Om meer budget vrij te maken voor een meer hightech interieur, wordt een kostenbesparend platform gebouwd en de auto wordt voorzien van een minder krachtige motor. In ruil voor die besparingen krijgt de consument een volledig uitgeruste en moderne wagen. Het dashboard zou volledig uit interactieve LCD-schermen bestaan waarmee de bestuurder elke actie kan uitvoeren: van de temperatuur regelen tot de aanpassing van de zijspiegels. Om het nog mooier te maken, zorgt Renault ervoor dat het dashboard ook bediend kan worden met een tablet. Die LCD-schermen zijn niet alleen voor de bestuurder leuk, ook de passagiers genieten mee van de technologische snufjes die Renault in de kleine wagen wil integreren. Op de tablet en de schermen kunnen namelijk ook films afgespeeld worden. Om de bestuurder niet af te leiden terwijl een passagier naar een film aan het kijken is, wordt een extra beveiliging voorzien op het scherm.


Renault lichtgewicht

Qua interieur lijkt het concept dat Renault heeft uitgedacht veelbelovend. Het is nog afwachten of het uiterlijk even veelbelovend zal zijn. Over het uiterlijk van de conceptauto zijn nog niet veel details bekend. De wagen zou wat lijken op de Renault 5, een model dat van 1972 tot 1996 geproduceerd werd. Van afmetingen zou de wagen zich tussen de Twingo en de Clio bevinden en amper 830 kilogram wegen. Op meer specifieke kenmerken moeten we nog voor onbepaalde tijd wachten. Renault heeft nog niet beslist of de wagen effectief in productie zal gaan. Het is ook niet zeker dat het concept waar nu aan gewerkt wordt nog voorgesteld wordt aan het publiek.


Goedkope wagen voor India

Renault werkt tegenwoordig aan het kleine, luxueuze broertje van de Clio, maar wil ook een goedkope wagen bouwen voor de Indiase markt. Renault plant in de zomer van 2015 een auto van ongeveer 3.500 euro te lanceren in India. Nadien zou de wagen ook in Argentinië, Brazilië en Oost-Europa verkocht kunnen worden. De nieuwe wagen zou voldoen aan de vraag naar goedkope wagens op de Indiase markt. Een paar jaar geleden probeerde Tata Motors al de Indiase automarkt te veroveren met de Nano, maar dat werd geen succes. In India worden vooral veel tweedehands wagens gekocht.


Batterijen uit Europa

Begin december hebben Frankrijk en Duitsland een overeenkomst gesloten om batterijen voor elektrische en hybride wagens in Europa te maken. Renault heeft zich ook achter dat plan geschaard, maar de fabrikant vermeldt er wel zelf bij dat het geen plannen heeft zelf batterijen te produceren. Een aantal jaren geleden zou Renault een fabriek in Frankrijk bouwen die zich zou bezighouden met de productie van batterijen, maar dat idee heeft Renault ingetrokken. De fabrikant besteedt die opdracht liever uit aan bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn. Aan de productie van batterijen werkt Renault dus niet mee, maar de fabrikant produceert wel zelf elektrische motoren.

Of Renault de kleinen wagen effectief zal gaan produceren, is op dit moment nog niet duidelijk. Blijf op de hoogte dankzij Ikwilvanmijnautoaf.be.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands