Responsible Young Drivers beveiligen oudejaarsavond

Oudejaarsavond, dat betekent voor velen lekker eten en drinken en fijn feesten. In het verkeer kan die combinatie voor problemen zorgen. Daarom staan de Responsible Young Drivers elk jaar op oudejaarsavond weer klaar om feestende bestuurders die door een glaasje te veel niet meer met de auto weg kunnen toch nog veilig thuis te brengen.

Dronken achter het stuur kruipen is not done. Maar wat op een feestavond als oudejaarsavond waarop traditioneel veel wijn, champagne en andere sterke drank vloeit? Dankzij de Responsible Young Drivers geraken ook chauffeurs die zelf de baan niet meer op kunnen of mogen terug thuis.


200 vrijwilligers

De nieuwjaarsactie van de Responsible Young Drivers wordt elk jaar georganiseerd. Momenteel is het nog niet duidelijk hoeveel jonge vrijwilligers de Responsible Young Drivers dit jaar op oudejaarsavond gaan inzetten, maar geschat wordt dat er ongeveer 200 vrijwilligers zullen deelnemen aan de actie. Die vrijwilligers halen tussen middernacht en 6 uur ’s morgens bestuurders op die zelf niet meer kunnen rijden. Het is echter niet mogelijk op voorhand een chauffeur te reserveren. De Responsible Young Drivers bieden namelijk maar een noodoplossing voor wie niet meer zelf veilig thuis geraakt. Bestuurders die gebruik willen maken van de diensten van de Responsible Young Drivers moeten oudejaarsavond zelf contact opnemen met de organisatie om een gratis rit aan te vragen. Een team van twee à drie vrijwilligers zorgt ervoor dat de bestuurder en zijn wagen zonder problemen weer thuis geraken.

Grote rijtest

Voor de eindejaarsactie doet de organisatie Responsible Young Drivers beroep op vrijwilligers die niet ouder zijn dan 29 jaar. Voor een vrijwilliger mag deelnemen aan de eindejaarsactie, moet hij een rijtest afleggen om te bewijzen dat hij zelf verantwoordelijk is op de baan. Tijdens de test worden de vrijwillige chauffeurs beoordeeld op hun rijstijl. De test is ook een goede oefening voor de vrijwilligers. Elke auto rijdt namelijk anders en op oudejaarsavond moeten ze met verschillende soorten auto’s kunnen rijden. De rijtest wordt afgelegd in een auto die ze niet kennen, waardoor ze al wat kunnen wennen aan het idee rond te rijden in een onbekende wagen.

Veilig rijden tijdens de feesten

Zelfs als u geen beroep hoeft te doen op de Responsible Young Drivers is het aangeraden goed op te passen in het verkeer tijdens en na de feesten. Let er op dat alcohol een lange tijd nodig heeft om uit het bloed te gaan, waardoor het mogelijk is dat u ook op nieuwjaarsdag nog niet volledig nuchter bent. Zorg er in elk geval voor dat u weer nuchter bent voor u zelf de baan op gaat. Alcohol is niet het enige probleem dat u kan tegenkomen tijdens de eindejaarsfeesten. Door de sneeuwval en het vriesweer van de voorbije dagen kunnen de wegen nog erg glad zijn. Er werden wel heel wat strooidiensten ingezet om de wegen ijsvrij te maken en ongetwijfeld zullen ook op oudejaarsavond de strooidiensten weer paraat staan, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds gevaarlijk kan zijn op de baan.

De Responsible Young Drivers staan op oudejaarsavond weer voor u klaar. Ikwilvanmijnautoaf.be wenst u fijne feesten!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands