Rinspeed denkt aan de toekomst

De Zwitserse autofabrikant Rinspeed stelt elk jaar tijdens het autosalon van Genève een speciaal auto-ontwerp voor. Verder dan een ontwerp van die speciale wagens komt de autofabrikant niet, de wagens worden vaak niet effectief geproduceerd. In 2015 stelt Rinspeed de Buddi voor.

Rinspeed werd pas in 1979 opgericht en is dus een vrij jonge autofabrikant. De fabrikant is sindsdien gespecialiseerd in tuning en in de restauratie van klassieke wagens. In 1991 begon de fabrikant met nog een extra activiteit: het ontwerpen van speciale, futuristische wagens. Die wagens worden elk jaar voorgesteld op het autosalon van Genève, maar zijn nog nooit in productie gegaan.


Koelkast aan boord

De ideeën van Rinspeed zijn knotsgek, maar daarom niet minder geniaal. Op het autosalon van 2013 werd de microMAX voorgesteld, een kleine elektrische auto van iets meer dan 2 meter hoog. Doordat passagiers niet moeten gaan zitten, zou er in de wagen plaats zijn voor 4 volwassenen, een kind en bagage. Dat klinkt misschien niet al te comfortabel, maar er is wel een koffiemachine, een koelkast en internetverbinding aanwezig. Een van de opvallendste vondsten van de Zwitserse fabrikant is zonder twijfel de Rinspeed sQuba, een duikauto. De wagen zou tot 10 meter onder water kunnen rijden of varen. Aan boord van de wagen zijn zuurstofmaskers voor de passagier en de chauffeur voorzien. De wagen is wel niet voorzien van een dak, dus wie een ritje wil maken, trekt best zijn duikpak aan.


Rinspeed Budii

Tussen de speciale wagens die Rinspeed bouwt, zitten ook een aantal concepten die op zich wel nog zouden kunnen aanslaan bij het publiek. Op het autosalon van 2014 stelde Rinspeed de XchangE voor, een elektrische auto die gebaseerd is op de Tesla Model S. Het bijzondere aan de XchangE is dat de bestuurder op 20 verschillende plaatsen kan gaan zitten.

Ook de wagen die op het autosalon van 2015 zal worden voorgesteld, lijkt wel wat toekomst te hebben. Het is nog even wachten op dat autosalon, maar deze week al werd de Rinspeed Budii genoemd. De Budii is een zelfrijdende auto waarvan het stuur weggeklapt kan worden. Daardoor heeft de bestuurder meer ruimte om, bijvoorbeeld, zijn werk te doen, terwijl de auto hem naar zijn kantoor voert. De laatste maanden werd in België al wat gediscussieerd over de invoering van zelfrijdende auto’s, nadat in Nederland een succesvol proefproject liep. In dat opzicht lijkt de Rinspeed Budii nog niet zo’n gekke creatie.


Tuning

Oorspronkelijk begon de fabrikant Rinspeed als tuner van Porsche en Subaru. De creatie van gekke conceptauto’s is een extraatje dat de fabrikant er sinds 1991 bijneemt. Rinspeed is het tunen echter niet verleerd. De Zwitser fabrikant bouwt nog steeds voornamelijk wagens van Porsche om, maar ook andere merken, zoals Dodge, Saab en Fiat kregen al een facelift.


Autosalon van Genève

Het Autosalon van Genève wordt jaarlijks georganiseerd en is een van de grootste beurzen ter wereld. Op het salon stellen jaarlijks tientallen autofabrikanten hun nieuwste modellen of concepten voor. Vaak krijgt het Autosalon van Genève de eer een aantal wereldpremières te verwelkomen. De ontwerpen van Rinspeed worden traditioneel elk jaar in Genève voorgesteld.

Rinspeed zal jaarlijks auto’s blijven ontwerpen, maar de productie blijft momenteel uit. Meer weten over revolutionaire wagens of autobeurzen? Volg Ikwilvanmijnautoaf.be online.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands