Schadeauto – wanneer is herstellen nog rendabel?

Auto’s zijn duur. Niet alleen door hun hoge aankoopprijs, ook door de bijkomende kosten, zoals eventuele reparatiekosten. Afhankelijk van het type beschadiging kunnen die reparatiekosten hoog oplopen. Wanneer is het nog de moeite een schadeauto te herstellen en is het nodig uw auto te herstellen voor u hem te koop aanbiedt? Op die vragen geven wij hier een antwoord.


Een auto is een gebruiksvoorwerp. Naarmate een wagen steeds meer gebruikt wordt, verliest het aan waarde. Bovendien vergroot dan ook de kans dat er schade aan de auto komt. Dat kan gaan van gebruiksschade, zoals lichte krassen en versleten onderdelen, tot (zware) schade veroorzaakt door een ongeval. Een schadeauto herstellen is niet altijd mogelijk en als het wel mogelijk is, is het niet altijd rendabel.


Zelf herstellen

Of u uw schadeauto laat herstellen, is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren: wilt u nog met de auto rijden of bent u van plan hem op korte termijn te vervangen door een nieuw exemplaar? In dat eerste geval is een herstelling een logische keuze. In het tweede geval zal er sneller twijfel ontstaan rond uw beslissing. Om te bepalen of u uw auto laat herstellen, moet u de opgelopen schade beoordelen. Lichte beschadigingen kunt u vaak zelf of met de hulp van een kennis herstellen. Denk daarbij maar aan lichte krassen, versleten ruitenwissers of een kapotte lamp. Zulke herstellingen kosten niet veel tijd en geld, maar geven uw auto wel een beter aanzien. Die herstellingen zijn ook snel weer terugverdiend, want ze zorgen ervoor dat uw auto in betere staat verkeert en daardoor ook weer wat meer waard is.


Wat met grote schade?

Zware schadegevallen zijn minder gemakkelijk te herstellen. De herstellingen zijn ook al snel een stuk kostelijker. Daardoor heeft u niet altijd de garantie dat uw schadeauto meer zal opbrengen als u hem eerst herstelt en dan pas te koop zet. Afhankelijk van de te herstellen onderdelen kunnen de reparatiekosten de verkoopprijs van uw wagen overstijgen. Voor u uw beschadigde of defecte auto laat herstellen voor verkoop, is het nuttig even stil te staan bij de leeftijd van uw auto en het merk of het model. Over het algemeen kan gesteld worden dat het niet meer de moeite is zware schade of defecten aan een oude wagen van een goedkoper automerk te laten herstellen. Denk daarbij aan de distributieriem, de motor of de versnellingsbak. In zulke gevallen loopt u namelijk het risico dat de herstellingen de waarde van de auto toch niet voldoende meer opkrikken. Het tegenovergestelde is het geval wanneer het om een wagen van een duurder luxemerk gaat. In dat geval kost de reparatie natuurlijk een stuk meer, maar een Audi of Jaguar in perfecte staat brengt nog een mooi bedrag op, waardoor de kosten van de reparatie nog terugverdiend kunnen worden.


Hulp van een professional

Om uiteindelijk te beslissen of u uw schadeauto laat herstellen voor u hem verkoopt, kunt u beroep doen op de kennis van een vakman. Laat uw garagist voor u de herstelling effectief laat uitvoeren een offerte opmaken. Informeer ook naar de huidige waarde van uw auto en naar de waarde na een eventuele herstelling om onnodige kosten te vermijden. Als uiteindelijk de reparatiekosten te hoog zijn in verhouding met de waarde van de wagen, kunt u beter meteen op zoek gaan naar een koper. Voor een auto met lichte beschadigingen, zoals blikschade, vindt u waarschijnlijk nog een particuliere koper. Particulieren zijn over het algemeen echter minder geïnteresseerd in een schadeauto, zeker als de schade groot is. In dat geval kunt u overwegen uw schadeauto te verkopen aan een autohandelaar. Een van de gemakkelijkste manieren om uw auto te koop te zetten is ikwilvanmijnautoaf.be. Op dat online verkoopplatform meldt u gratis uw (schade)auto aan, zodat duizenden autohandelaars erop kunnen bieden. U verkoopt uw schadeauto zo gemakkelijk en snel, zonder grote investeringen en zonder zorgen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands