Slippen: een online cursus

Stel: je rijdt nietsvermoedend op de weg en je merkt plots dat je auto begint te slippen. Wat doe je? Waarschijnlijk rem je hard en trek je aan het stuur. Dat is een natuurlijke reactie, maar eigenlijk doe je dan net wat je niét moet doen. Wat je wel moet doen als je auto slipt, lees je in onze online slipsnelcursus.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je kan beginnen slippen. Bij onderstuur, of voorwielslip, blokkeren de voorwielen en glijdt je auto uit de bocht. Bij overstuur, of achterwielslip, probeert de achterkant van je wagen de voorkant in te halen. Als je merkt dat je begint te slippen, probeer je best je auto weer onder controle te krijgen. In onze snelle slipcursus leer je daar alles over.


Les 1. Niet plots remmen

Het laatste wat je moet doen – of beter: wat je helemaal niét moet doen – is vol op de rem gaan staan als je begint te slippen. Als je dat doet, blokkeren de wielen en verlies je de controle volledig. Die boom waar je op af gleed is dan bijna onmogelijk te ontwijken.


Les 2. Gas los

Laat onmiddellijk de gas los als je merkt dat je begint te slippen. Daardoor komt er meer druk op de voorwielen, waardoor je auto vanzelf weer meer grip krijgt. Extra gas geven helpt niet om weer uit de slip te komen.


Les 3. Koppeling intrappen

Wat je wél mag doen tijdens een slippartij, is de koppeling intrappen. Zo gaan de wielen vrij bewegen en kan je rustig bijsturen om een einde te maken aan de slip.


Les 4. Rustig sturen

Het voelt onnatuurlijk, maar als je auto in voorwielslip komt en naar links wegglijdt, moet je ook naar links sturen. Op die manier vatten de banden sneller grip en kan je de auto weer rustig in de juiste richting sturen. Trek vooral niet te hard aan het stuur als je wegglijdt. Als je dat doet, zal de auto zijn eigen weg vervolgen en wordt het alleen maar moeilijker om hem weer onder controle te krijgen. Bij achterwielslip moet je rustig tegensturen.


Les 5. Kijk niet naar het gevaar

Blijf rustig. Begin je te slippen in een bepaalde richting waar je niet heen wilt? Focus je daar dan niet op, maar kijk naar het punt waar je wel naartoe wilt gaan. Als je naar de boom in de berm blijft staren, zal je daar ook zeker terechtkomen.

Bovenstaande snelcursus slippen vormt een goede theoretische basis, maar het blijft moeilijk je voor te stellen hoe je in het echt zal reageren. Door de theorie in de praktijk te brengen, zal je meer zelfvertrouwen krijgen en natuurlijker reageren als je begint te slippen. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen krijg je zelfs korting op je autoverzekering als je een slipcursus hebt gevolgd. Verzekeringsmaatschappijen hebben namelijk ontdekt dat mensen die een slipcursus gevolgd hebben 25% minder schade veroorzaken. Met de juiste kennis voorkom je dus niet alleen ongelukken en autoschade, je kan er ook geld mee besparen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands