Sportieve Dacia Sandero in de maak

Het is misschien niet meteen de auto waarvan we een sportversie hadden verwacht, maar hij komt er toch: de Dacia Sandero RS. Het dochtermerk van de Franse autofabrikant Renault krijgt binnenkort een sportversie van de Sandero. Op die manier wil de fabrikant een betaalbare sportwagen aanbieden.


In 1999 werd het Roemeense automerk Dacia overgenomen door het Franse Renault. Sindsdien is Dacia het lowbudget merk van Renault. In Rusland en Zuid-Amerika heeft Renault echter nooit de merknaam Dacia geïntroduceerd. In die landen worden de modellen van Dacia gewoon verkocht onder de merknaam Renault. In een teaser die de fabrikant eerder deze week heeft uitgebracht zien we een gecamoufleerde Dacia Sandero met het logo van Renault.


Renault Sandero

De naamkeuze doet vermoeden dat de sportieve Sandero in eerste instantie enkel bedoeld is voor de niet-Europese markten. Ook de teaser spreekt van een verrassing voor Zuid-Amerika. Het is uiteraard niet uitgesloten dat de Dacia Sandero RS in de toekomst ook op de Europese markt uitgebracht zal worden. Meer info geeft Renault nog niet, al zijn er wel al geruchten over de motor van de wagen. De motor van de Renault Clio RS zou een mogelijke kandidaat zijn, al heeft Renault al laten weten dat die motor eigenlijk veel te sterk is voor de Sandero. Die 1.6 turbomotor met 200 pk was geschikt voor de Clio, maar doordat de Sandero lichter is, heeft dat sportmodel niet zo’n zware motor nodig. Bovendien is de Dacia Sandero een budgetmodel, waardoor het onwaarschijnlijk is dat veel van de performante onderdelen van de Clio RS in de wagen ingebouwd zullen worden. Waarschijnlijk zal de Dacia Sandero RS vooral een stuk lichter zijn dan de gewone Sandero en zullen de veringen en de schokdempers vernieuwd worden. Uit de teaser van Renault blijkt dat de sportieve Sandero vooraan LED-verlichting krijgt en dat de bumper er wat strakker en agressiever uitziet. Verder is het gissen naar wat Renault met de nieuwe Sandero van plan is.


Succesmodel van Dacia

De Dacia Sandero is een van de kleinere en goedkopere modellen in het assortiment van het lowbudget merk. Het is ook een van de populairste modellen van het merk. Enkel de Dacia Duster wordt in België nog vaker gekocht. Dankzij de Sandero en de Duster is Dacia op tien jaar tijd uitgegroeid tot een belangrijk automerk, in België en in de andere 43 landen waar het merk verkocht wordt. Dacia is enorm snel gegroeid. Tijdens het eerste jaar dat Dacia actief was in België werden amper een honderdtal exemplaren verkocht. Dacia profileert zich als een betaalbaar merk dat compacte, maar toch ruime auto’s bouwt. De modellen van Dacia zijn bovendien zuinig en zouden over het algemeen weinig last hebben van technische defecten. Het merk kan ook profiteren van de kennis en de bekendheid van moederbedrijf Renault.


Renault Sport

De Dacia Sandero RS zou gebouwd worden door Renault Sport, een afdeling van Renault die sterkere wagens en sportversies bouwt. De Renault / Dacia Sandero RS is niet de enige performante versie waar Renault tegenwoordig aan werkt. Dit jaar zou Renault een Twingo GT introduceren. Daarnaast wil de Franse autofabrikant ook een sportieve versie van de Captur en van de Kadjar uitbrengen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands