Transparante auto voor meer veiligheid

Nieuw in het rijtje van futuristische wagens: de transparante auto. De auto werd ontwikkeld door twee onderzoekers aan een Japanse hogeschool en zou het aantal ongevallen drastisch moeten verminderen. Het systeem om uw wagen transparant te maken is nog niet te koop, maar dat is later wel de bedoeling.

De transparante auto werd ontworpen door twee Japanse onderzoekers op het departement Media Design aan de Keio University in Tokyo. Dankzij de transparante wagen kunnen bestuurders perfect zien wat er rondom hen gebeurd. Op die manier zou het aantal ongevallen, ook het aantal dodehoekongevallen, drastisch verminderd kunnen worden.


Camera’s, projectoren en spiegels

De transparante auto is niet echt transparant. Met een systeem dat bestaat uit camera’s, projecten en spiegels wordt voor de bestuurder wel die indruk gewekt. Het systeem dat ingebouwd is in de auto reflecteert aan de binnenkant van de auto wat er buiten de auto gebeurt. Zo kunnen bestuurders alles volgen wat er rondom hen gebeurt, ook als die activiteiten zich in zijn dode hoek bevinden. Normaal wordt dit soort van videocamouflage gebruikt om met behulp van de lichtinval objecten te verbergen. In het geval van de transparante auto wordt dat systeem omgekeerd. De apparatuur wordt verkleind en in de auto geïnstalleerd. In plaats van dat de objecten transparant worden, wordt alles wat buiten de wagen gebeurt in de wagen zichtbaar.


Transparante Prius

Het systeem werd in oktober 2012 al voorgesteld, maar sinds kort zijn ook de eerste beelden van een transparante auto beschikbaar. De eerste auto die het systeem geïnstalleerd heeft gekregen, is een Toyota Prius. In eerste instantie was het enkel de bedoeling de achterkant van de auto transparant te maken, zodat bestuurders door hun zetels en koffer naar buiten kunnen kijken om er zeker van te zijn dat ze niets over het hoofd hebben gezien. In de transparante auto die nu ontwikkeld is, worden de beelden ook op de zijkanten van de wagen geprojecteerd. Op dit moment ziet het systeem er nog niet erg professioneel uit. Het systeem wordt ook nog niet in nieuwe auto’s geïnstalleerd, maar dat zou in de toekomst wel moeten kunnen. Door sterkere en betere camera’s en projectoren te gebruiken, zou de technologie verbeterd kunnen worden en klaar gemaakt kunnen worden om effectief in het verkeer gebruikt te worden. De Japanse onderzoekers zijn al aan het samenwerken met verschillende autofabrikanten om het systeem gebruiksklaar te maken.


De dode hoek

De transparante auto zou het mogelijk maken dat autobestuurders zien wat er zich in hun dode hoek afspeelt. Een dode hoek is de ruimte rond een wagen waar de bestuurder geen zicht op heeft. Die dode hoeken hebben al vaak tot dodelijke ongevallen geleid. Een auto heeft vier dode hoeken: vooraan en achteraan de wagen, aan de zijkanten en schuin rechtsachter. Een eventuele vijfde dode hoek kan veroorzaakt worden door het koetswerk van de wagen. Om een dode hoek zichtbaar te maken, bestaan dodehoekspiegels. Dodehoekspiegels worden op de weg geplaatst, bijvoorbeeld op een gevaarlijk punt, maar kunnen ook op de auto geïnstalleerd worden. Een dodehoekspiegel installeren op een auto is niet verplicht. In verschillende Europese landen, waaronder België en Nederland, zijn dodehoekspiegels wel verplicht voor vrachtwagens. Een systeem dat een transparante auto creëert zou ook personenwagens veiliger maken en zo levens kunnen redden. Wilt u meer weten over transparante auto’s of andere futuristische wagens? Volg Ikwilvanmijnautoaf.be dan online.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands