Tweedehands autoverkoop gestegen – VW op kop

De Belgische tweedehands autoverkoop is de afgelopen drie maanden gestegen ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar. Vooral de Duitse merken zijn populair op de tweedehandsmarkt. Meer dan 40% van de verkochte tweedehandsauto’s zijn van Duitse automerken. Volkswagen staat daarbij bovenaan.

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden 169.404 tweedehandsauto’s ingeschreven. Dat is een stijging van 1,1% ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Dat blijkt uit een onderzoek van AutoScout24 en Febiac. De Duitse merken zijn het populairst op de tweedehandsmarkt.


Volkswagen populairst

De top drie van meest gezochte en gekochte/gezochte automerken op de tweedehandsmarkt bestaat volledig uit Duitse merken. Op de eerste plaats staat Volkswagen met 12,1%. Daarna volgen Opel en BMW met respectievelijk 9,3% en 7,8%. Het populairste model in de tweedehands autoverkoop is de Volkswagen Golf. Dat komt niet helemaal als een verrassing. De Volkswagen Golf was vorig jaar een van de meest verkochte voertuigen op ikwilvanmijnautoaf.be. Ook vorig jaar bestond de top drie van meest verkochte modellen uit BMW, Volkswagen en Opel. Ondertussen maken de Duitse merken 40% van de Belgische tweedehands autoverkoop uit. Dat de Duitsers het goed doen op de tweedehandsmarkt is dus niet helemaal onverwacht. Opvallende stijgers zijn de Koreaanse merken Kia en Hyundai en het Tsjechische Skoda. De verkoop van Kia op de tweedehandsmarkt is gestegen met bijna 17,5%, die van Hyundai met 15%. Skoda, dat een onderdeel is van de Volkswagen Groep, zag zijn aandeel in de tweedehands autoverkoop met 9,5% stijgen.


Veel diesel

Uit de cijfers van AutoScout en Febiac blijkt ook dat diesel nog steeds de populairste brandstof is voor tweedehandsauto’s. 64% van de verkochte tweedehands wagens is een diesel. Alternatieve modellen, zoals hybride en elektrische wagens, worden amper tweedehands gekocht. Die tendens zien we ook in de verkoop van nieuwe auto’s. Dieselauto’s worden daar ook nog steeds het meest gekocht en verkocht, al daalt het aandeel dieselwagens wel beetje bij beetje en durven bestuurders al eens voorzichtig voor een hybride of elektrische auto kiezen.


Meer in Vlaanderen

Febiac houdt elk jaar het aantal ingeschreven nieuwe en tweedehands voertuigen bij. In Vlaanderen werden altijd meer tweedehandsauto’s verkocht dan in Wallonië of Brussel. Dat was ook het voorbije semester het geval. In Vlaanderen werden er 95.846 tweedehandsauto’s ingeschreven. In Wallonië ligt de verkoop een stuk lager, maar in verhouding met het aantal inwoners groeide de Waalse tweedehands autoverkoop toch sterker dan de Vlaamse tweedehands autoverkoop. Uit statistieken van Febiac blijkt ook dat er de afgelopen 20 jaar telkens meer tweedehands wagens werden ingeschreven dan nieuwe voertuigen. AutoScout voorspelt dat de tweedehands autoverkoop dit jaar in totaal met 1,5% zal stijgen ten opzichte van vorig jaar.


Belgische autoverkoop

De tweedehands autoverkoop doet het in België beter dan de verkoop van nieuwe wagens. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar daalde de autoverkoop met 1% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Die daling had sterker kunnen zijn, maar werd nog afgeremd door een goede maand maart. Ook op de markt van nieuwe voertuigen is Volkswagen het populairste merk. Over het algemeen kunnen we stellen dat de Belgische autoverkoop tot nu toe vrij stabiel blijft.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands