Veilig met je caravan op weg

De zomer staat voor de deur, tijd om de caravan uit de schuur te halen en op pad te gaan. Afgelopen weekend was het eerste moment dat veel eigenaren van caravans en campers de weg op gingen en direct kwamen de eerste problemen aan het licht.

Afgelopen zaterdag was namelijk een gratis weegactie van de toeristische organisatie Pasar. Volgens de organisatie kwamen in totaal 222 kampeerinstallaties op de controle af. Van de 222 caravans en campers bleek bijna de helft te zwaar beladen te zijn. Voor een aantal caravans en campers was het niet alleen onveilig, maar zelfs onverantwoord om er mee op vakantie te gaan. De gratis weegactie was in samenwerking met erkende ondernemingen voor autokeuring georganiseerd. Naast een te zware belading was te weinig druk op de trekhaak van de auto die de caravan voorttrekt een veelvoorkomend probleem dat aan het licht kwam. Versleten en onaangepaste banden staat op plek drie.


APK-plicht caravan

Om zeker te weten dat automobilisten veilig met de caravan de openbare weg betreden, was er sprake om een APK-plicht in te voeren voor caravans, motorfietsen en aanhangwagens. Als het aan de EU lag, moesten caravans tussen de 750 kilogram en 3.500 kilogram iedere twee jaar worden gekeurd, waarbij de eerste keuring plaatsvindt wanneer de caravan vier jaar oud is. Het plan gaat niet door, want het Europees Parlement stemde vorige maand tegen. Het Europees Parlement vindt een EU-APK voor caravans geen meerwaarde voor de veiligheid. De voordelen voor de verkeersveiligheid en milieu zouden niet opwegen tegen de hoge kosten voor burgers en het bedrijfsleven. Bovendien zou er geen bewijs zijn dat de APK de verkeersveiligheid verbetert. De problemen met caravans zouden voornamelijk worden veroorzaakt door een verkeerde of te zware belading in combinatie met een onjuiste bandenspanning

Welke auto als trekauto voor je caravan?

Tegenwoordig valt het ook niet mee om te zorgen dat je personenwagen een caravan mag voorttrekken. Doordat er steeds meer vraag naar kleinere auto’s is, bouwen autofabrikanten steeds meer auto’s die geen caravan meer kunnen trekken. Dat betekent niet dat er in het huidige aanbod geen enkele geschikte trekauto te vinden is. Komt de combinatie van je auto en je caravan niet overeen? Dan kun je ervoor kiezen een van de twee voertuigen online te verkopen. Je kunt het voertuig eenvoudig online aanmelden via Ikwilvanmijnautoaf.be. Ikwilvanmijnautoaf.be is een online verkoopplatform voor gebruikte voertuigen, waaronder personenauto’s. Sinds de oprichting in 2006 heeft de dienstverlening vele uitbreidingen doorgevoerd waardoor het tegenwoordig mogelijk is om, naast je personenauto, ook je caravan, camper, motor, scooter, bedrijfswagen, vrachtwagen, truck en taxi aan te melden voor verkoop.


Online auto of caravan verkopen

Het maakt niet uit welk motorvoertuig je graag online wilt verkopen. Je hebt de verkoop al binnen 1 dag geregeld door simpelweg online de gegevens van het voertuig door te geven. Je auto of caravan wordt vrijblijvend op waarde geschat, waarna direct een koper wordt gezocht binnen het netwerk van 5.000 aangesloten opkopers. Iedereen kan gratis en vrijblijvend gebruik maken van de diensten van Ikwilvanmijnautoaf.be.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands