Verhuist de Audi A1 naar Spanje?

Droef nieuws voor de Audi-fabriek in Vorst: de nieuwe generatie van de Audi A1 zal waarschijnlijk niet meer in Vorst gebouwd worden. Het is mogelijk dat de productie van het kleinste Audi-model naar Spanje verhuisd wordt. De eventuele verhuis van het model betekent daarom niet het einde van de fabriek in Vorst. De fabriek zou de productie van een ander model toevertrouwd krijgen.

De kleine Audi A1 werd in 2010 gelanceerd en wordt sindsdien ook in Vorst gebouwd. Over een paar jaar is de auto aan een grondige opfrisbeurt toe. Het is nog niet zeker dat die nieuwe A1 ook in Vorst gebouwd zal worden. De Volkswagen Groep, waar Audi deel van uitmaakt, heeft namelijk aangekondigd dat het mogelijk is dat de productie van de A1 verplaatst wordt naar de Seat-fabriek in Spanje.


4 miljard euro voor Spanje

Deze maand werd bekendgemaakt dat de Volkswagen Groep 4 tussen 2015 en 2019 4 miljard euro zal investeren in de fabrieken in Spanje. Met dat geld zullen een aantal nieuwe modellen van de Volkswagen Groep in Spanje gebouwd kunnen worden. Welke modellen dat precies zijn, is nog niet duidelijk. Volgens Volkswagen wordt wel overwogen de productie van de Audi A1 naar de Seat-fabriek in Barcelona over te plaatsen. Die overplaatsing lijkt een evidente beslissing. De Audi A1 zit technisch namelijk hetzelfde in elkaar als de Seat Ibiza die in de fabriek in Barcelona gebouwd wordt. Door de productie van die twee modellen te groeperen in een fabriek, kan Volkswagen kosten besparen. De verhuis heeft niet alleen voordelen voor Volkswagen, ook de Spaanse economie heeft baat bij de komst van de Audi A1. De productieactiviteiten van de fabriek in Barcelona zullen stijgen, waardoor ook de werkgelegenheid toeneemt. Momenteel stelt Volkswagen al 22.000 mensen te werk in de verschillende fabrieken in Spanje. Waarschijnlijk zal de huidige Audi A1 in 2018 of 2019 vervangen worden door een nieuwe versie.


Vorst blijft bestaan

De eventuele verhuis van de productie van de A1 naar Spanje hoeft de 2.500 werknemers van fabriek in Vorst niet te verontrusten. Naast die investering van 4 miljard euro zal de Volkswagen Groep nog voor 2019 500 miljoen euro investeren in de fabriek in Vorst. Die investeringsplannen laten uitschijnen dat Volkswagen niet van plan is de fabriek in Vorst te sluiten na de overplaatsing van de productie van de A1. In ruil voor de A1 zou de fabriek in Vorst de productie van een ander model voor haar rekening mogen nemen. Volgens de laatste geruchten zou het om een elektrische wagen gaan. De Volkswagen Groep heeft nog geen definitieve beslissing genomen over de veranderingen in de productie van de fabrieken in België en Spanje. Die beslissing zou pas later dit jaar vallen. Volkswagen heeft wel al gemeld dat de werknemers van de fabriek in Vorst inderdaad niet verontrust hoeven te zijn over het nieuws. In 2014 werden 115.000 wagens gebouwd in de fabriek en dit jaar zou dat aantal zelfs stijgen tot 116.000 wagens. Volkswagen ziet ook zonder de productie van de Audi A1 een toekomst in de Belgische fabriek.


Sterk jaar voor Audi

De Volkswagen Groep plant de komende jaren heel wat hoge investeringen voor Audi. Tegen 2019 wil de Duitse fabrikant 24 miljard euro geïnvesteerd hebben. Audi hoopt op die manier tegen 2020 60 modellen te kunnen aanbieden. Ondanks de zware investeringen, maakt Audi ook nog heel wat winst. 2015 was tot nu toe al een erg goed jaar. Van januari tot maart van dit jaar werden in de hele wereld 438.229 Audi’s verkocht. Dat is een stijging van 6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In april was Audi zelfs de grootste fabrikant van luxewagens ter wereld. Op een maand tijd werden 152.850 Audi’s verkocht, een stijging van 2,5% ten opzichte van april 2014. Over een paar maanden wordt beslist of de productie van de Audi A1 effectief overgeplaatst wordt naar Spanje en dan wordt ook bekendgemaakt wat er met de fabriek van Vorst zal gebeuren. Blijf op de hoogte dankzij ikwilvanmijnautoaf.be.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands